начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

право на наследяване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

право на наследяване

Мнениеот meggylo » 21 Апр 2015, 14:03

Брат ми и жена му нямат деца, той умира преди нея.Той има братя и сестри,който го наследяват. На снахата брат и няма деца, майка и баща и умират преди нея. Може ли нея да я наследят нейните чичовци и техните наследници?
Получихме удостоверение за наследници , за което се съмняваме че не е правилно, а по-скоро родословно дърво.
Може ли да ми обясните този член на закона за наследството:
Чл. 8. (1) Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.
(2) Когато починалият е оставил само братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите - една трета.
(3) В случаите на предходните алинеи еднокръвни и едноутробни братя и сестри получават половината от това, което получават родните братя и сестри.
(4) (Нова - ДВ, бр. 60 от 1992 г.)[b] Когато починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително. По-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.[/b]
meggylo
Младши потребител

Re: право на наследяване

Мнениеот portokal » 21 Апр 2015, 14:25

Само брат и ще я наследи.
Ако той е умрял - чичовците (които от тях са живи) или ако и те не са живи, тогава техните деца, внуци или правнуци ("наследник" впрочем не е синоним на дете или внук) не само "може" да я наследят, ами и точно така става.
Наследява най-близкият роднина на снахата, това е принципът.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот meggylo » 21 Апр 2015, 15:46

Благодаря ви за отговора!
Описали са в удостоверение за наследници на брат ми, че го наследяват чичовците на жена му и техните наследници,но и тримата и чичовци са починали преди нея.
Интересно е, че не фигурират майка и и брат и, ами може и братята и сестрите на майка и да я наследят така ли?

Благодаря ви за отговора!
meggylo
Младши потребител

Мнениеот portokal » 21 Апр 2015, 15:53

Може, ако братята и сестрите на майка и са живи, те наследяват, ако братът (нейният, не Вашият) е умрял преди нея.
Брат и жив ли е? Че не разбрах.
Ако братът на снахата и чичовците, вуйчовците и лелите им всички са починали преди снахата - наследяват първите братовчеди.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот meggylo » 21 Апр 2015, 16:01

Благодаря Ви за отговора!
И брат и е починал преди нея,но не го пише,майка и също е починала преди нея и също не пише нея и нейни наследници,само по линия на бащата. Описани са по линия на чичовците и до пето поколение,но и чичовцитеси и част от първите си братовчеди е надживява,но пък са описани техните наследници.
Това е възможно по цитирания от мен член от закона за наследството ли? (чл. 8. ал.4)
meggylo
Младши потребител

Мнениеот barakuda » 21 Апр 2015, 20:56

Понеже не Ви се обяснява като хората, ще Ви кажа аз. Удостоверението не сочи кои са наследници, а дава необходимата информация, т.е. фактите, за да се приложи правната норма, правната норма казва кои са наследниците. В случая май живите към момента на смъртта на наследодателката нейни първи братовчеди, а вторите такива и прочие по- далечни не играят. "Май" защото не разбрах напълно фактите.
barakuda
Потребител

Мнениеот portokal » 21 Апр 2015, 21:21

Друго си е умел обяснявач да дойде и да постави нещата по местата им. Сега ако обясните защо роднините по майчина линия на снахата липсват в удостоверението, цена няма да имате. :lol: А ако Вие, Баракуда, сте "хората", като които не съм отговорила, то всичко е нормално - "хората" най-вероятно не сте схванали какво се пита и оттам - какво съм отговорила. ;)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот barakuda » 23 Апр 2015, 00:16

Кой къде липсва не е ясно и не е мой проблем. Фактите са лаически представени, обяснимо е, затова казах на човека какво гласи закона. Той да си брои братовчедите, тъкмо повод да се запознаят.
barakuda
Потребител

Назад към Семейни казуси