начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

дарение на чужда вещ

Мнениеот 71717 » 12 Ное 2008, 23:04

Колеги, как мислите, дарението на чужда вещ възможно ли е?
Тук намерих нещо
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=31765
но не съм убедена в парвилния отговор.

Благодаря за мненията!
71717
Младши потребител

въпрос по 51 от ЗЗД

Мнениеот 71717 » 12 Ное 2008, 23:06

Може ли някой да каже по 51 от ЗЗД могат ли да се търсят пропуснати ползи?
Благодаря
71717
Младши потребител

някой има ли мнение по този казус

Мнениеот 71717 » 13 Ное 2008, 09:01

Петев и Джиджов били приятели. През есента на мин. година те решили да отидат на излет в Централна Стара планина и изкачат вр. Ботев. Петев много държал приятелят му да вземе със себе си неговия познат Давидов, който бил опитен планинар. Джиджов обещал и двамата с Петев се уговорили да се чакат в 6,45 ч. в събота сутрин на автогара Родопи. Джиджов не успял да се свърже с Давидов, тъй като мобилният му телефон бил изключен. Освен това закъснял с 55 мин. за срещата заради нередовния градски транспорт през уикенда, поради което се наложило вземат по-късния автобус до началото на туристическия маршрут. Те успешно изкачили върха, но заради забавянето сутринта слизането им продължило до 22 ч. При него задухал ураганен вятър и се появила мъгла, те се изгубили по билата на планината и носът и пръстите на ръцете на Петев измръзнали. След 5 дневен престой в болница лекарите му издали медицинско заключение за измръзване втора степен, в резултат на което обонянието му било трайно нарушено и били накърнени хватателните способности на двете му ръце.
Петев предявил иск за неимуществени вреди срещу Джиджов на следните основания:
А) Вредите той претърпял именно поради закъснението на Джиджов за срещата. Ако бяха тръгнали навреме, щяха да изпреварят урагана и мъглата. Така нямаше да се загубят и Петев да измръзне;
Б) Ако Джиджов беше взел опитния Давидов или поне да беше получил съвет от него за екипировката им, не би се стигнало до такова развитие на събитията. Т.е. Джиджов не е изпълнил едно свое задължение.
Основателни ли са аргументите на Петев?
Има ли правно отношение между двамата приятели
71717
Младши потребител

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот minesla » 13 Ное 2008, 13:04

Колеги, явно някой от ВАС чете форума защото са поправили обявата за изпита и казусите вече ще са в неделя след обяд! :D Дано са прочели и мненията, че като трудност и сложност /дори в процедурата /конкурса надминава и този за магистрати, а това е просто изпит за младши адвокат все пак!
minesla
Младши потребител

Мнениеот katia.ivanova » 13 Ное 2008, 13:08

Обявата е поправена, защото наредбата за провеждане на изпита предвижда казусите да се проведат на втория ден след обяд. Та общо взето са си видяли нарушението на собствената им наредба, а относно другите коментари относно изпита - не вярвам да ги вземат под внимание :(
katia.ivanova
Младши потребител

Мнениеот katia.ivanova » 13 Ное 2008, 13:10

Колеги, а имате ли някаква представа дали ще се проведе обучение на спечелилите конкурса в ЦОА към ВАС или ще се наложи да се справят сами!!!!
katia.ivanova
Младши потребител

Мнениеот trov » 13 Ное 2008, 13:58

Здравейте , колеги ,
остават около 40 часа до началото на изпита , предполагам сте малко или много в треска от предстоящото изпитание.
Искам да пожелая за всички, които ще се явяват успех, а ако пък не се справят с това изпитание да не се отчайват , важното е да сме здрави , другото - каквото стане, все пак в живота има и трудни моменти и важното е да се отсява наистина ценното което има човек.

P.S. За изпита и записването което ще става от 8.30 в събота трябва ли ми друго освен лична карта ? :?: предполагам че не . :)

УСПЕХ ОТНОВО НА ВСИЧКИ ! :arrow:
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот zamzak82 » 13 Ное 2008, 23:36

Колега не ти трябва нищо друго за записването освен личната ти карта а ако си запомниш и поредния номер от списъка с допуснатите ще улесниш квесторите.
Какво решихме за срещата преди изпита - в кафенето сигурно ще е лудница като предния път а и как ще се познаем. Успех на всички от мен
zamzak82
Младши потребител

Мнениеот djalma » 14 Ное 2008, 09:06

Някой не знае ли нещо за комисията? Предният път имае изказвания във форума по този въпрос... Аз лично обаче не съм от София и не знам нищо. Някой ще сподели ли?
djalma
Потребител

Мнениеот katia.ivanova » 20 Ное 2008, 20:10

Има списък с допуснатите до устен, хора дерзайте! Дано сте в него, аз не съм :( !!!
katia.ivanova
Младши потребител

Мнениеот zamzak82 » 20 Ное 2008, 21:34

Издържала съм сега обаче май остава най тежкото. Надявам се някой колега който е бил на устния изпит през юни да сподели как е било. пожелавам успех на всички успели да преминат през двете цедки.
zamzak82
Младши потребител

Предишна

Назад към Конкурси, изпити