начало

Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България

продажба на самостоятелна сграда върху чужда земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

продажба на самостоятелна сграда върху чужда земя

Мнениеот hendekltd » 08 Фев 2025, 09:35

Здравейте!

Продавам малка самостоятелна сграда, находяща се върху земя, собственост на лице Х. Сградата е изцяло моя собственост, няма съсобственици.
Нотариус А иска собственикът на земята да подпише декларация по чл. 66/чл. 33 от ЗС, т.е. иска аз официално да предложа на собственика на земята да купи моята сграда при същите условия, при които купувач У е съгласен да я купи.
Колкото и да чета чл. 33 и чл. 66 от ЗС, там се говори императивно за СЪсобственост. А в моя случай съсобственост няма - аз съм единствен и пълноправен собственик на сградата.

От една страна, адвокат и {друг} нотариус ме консултират, че в този случай такава декларация не е необходима, че земята и сградата са абсолютно самостоятелни и отделни обекти на собственост и както аз мога да продавам, заменям, залагам и прочее моята сграда без оглед на съгласие/несъгласие от когото и да било, така и собственикът на земята под сградата би могъл да прави същото със земята си.
От друга страна, самият нотариус А казва, че да, сделката може да се изповяда и така, без декларация по чл. 66/чл. 33 от ЗС, то ест без да се търси становище от собственика на земята, но с цел "да бъде защитен купувачът от бъдещи искове от страна на собственика на земята", изисква въпросната декларация.

Аз самият нямам юридическо образование, образовам се сам, четейки и питайки. И доколкото научих, собствеността в България, може да бъде 4 вида - земя, сграда, обект в сграда (и плавателен съд). Също така, както и да чета и препрочитам текстовете на чл. 33 и чл. 66 от Закона за Собствеността, не съумявам да открия какъвто и да било довод в подкрепа на искането на нотариуса, който ще изповяда сделката (нотариус А).

Имам два въпроса:
1. Къде и в кой закон мога да открия основание за искането на нотариус А? То ест защо да трябва официално да предлагам моята сградичка на собственика на земята, защо той трябва да има каквото и да било отношение към моя лична вещ?
2. Съответно, ако сделката се изповяда без каквато и да било намеса на собственика на земята, би ли имал той някакво законово основание да оспорва сделката в бъдеще? - Ясно, че гражданско дело може да бъде заведено едва ли не от всеки срещу едва ли не всеки друг по едва ли не какъвто и да било повод, но имам предвид съобразено със закона оспорване - оспорване, на което съдия би обърнал внимание.

Благодаря!
hendekltd
Нов потребител

Re: продажба на самостоятелна сграда върху чужда земя

Мнениеот ivanov_p » 08 Фев 2025, 12:01

Не се питайте за нищо и не четете напразно, така е решил нотариуса, това иска. Отидете при друг.
ivanov_p
Активен потребител

Re: продажба на самостоятелна сграда върху чужда земя

Мнениеот errant_lawyer » 08 Фев 2025, 12:04

Здравейте,

съгласно чл. 66, ал. 1 ЗС собственикът на постройката може да я продаде на трето лице при съответно приложение разпоредбите на чл. 33, сиреч както съсобственикът на една вещ трябва да предложи първо на останалите съсобственици да купят неговата идеална част от общата вещ, така и собственикът на една сграда, изградена върху чужд поземлен имот с учредено право на строеж, трябва да я предложи първо на собственика на поземления имот, върху който е изградена сградата.

В този смисъл вж. Решение № 441/10.01.2012 г., постановено по гр. д. № 1056/2010 г. по описа на ВКС: Разпоредбата на чл. 66, ал. 1 от ЗС създава ограничение за правото на разпореждане със сградата - суперфициарна собственост. Собственикът на тази сграда е длъжен да я предложи за продажба първо на собственика на земята и само ако той откаже, може да я продаде на свободно избрано трето лице, при същите условия, при които я е предложил за изкупуване на собственика на земята. Целта на закона е собствеността върху земята и върху сградата да се концентрира в едно лице.

И още: Решение по гр.д. № 14158/2019 г. по описа на СГС:
Разпоредбата на чл.33 ЗС не съдържа забрана за съсобственик да се разпореди със своята част от недвижим имот в полза на трето за съсобствеността лице, но въвежда ограничение в упражняването на това право като го задължава да предложи преди това на останалите съсобственици да купят дела му при същите условия. Ако не изпълни задължението за другите съсобственици възниква правната възможност да изкупят неговия дял при условията на чл.33, ал.2 ЗС.
В чл.66, ал.1 ЗС законът е признал идентично право и за собственика на земята в хипотезата на суперфициарна собственост, когато сградата и мястото, върху което е построена принадлежат на различни лица при съответно приложение на чл.33 ЗС.

За собственика на земята ще възникне право на изкупуване, което той трябва да упражни в предвидените срокове. Дали той ще упражни правото си зависи от конкретните факти (интерес към сградата, средства да я купи, желанието му да се влачи, може би, в продължение на години по съдилищата и т.н.), но според мен, ако той предяви иск, най-вероятно ще му го уважат. Тогава той ще стане собственик на сградата; хората, на които сте продали сградата, пък ще дойдат да си искат обратно парите от Вас и т.н.
errant_lawyer
Потребител

Назад към Покупко-продажба