начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ипотекарен длъжник

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ипотекарен длъжник

Мнениеот Златева » 28 Апр 2004, 10:09

Колеги, въпросите ми са два: 1. Считате ли, че при цесия на обезпечено с ипотека вземане следва да се съобщи за цесията не само на цедирания длъжник, но и на третото реално задължено лице? 2. При съдебното изпълнение това трето лице, реално задължено за изпълнение на цедираното вземане, страна ли е? Аз лично считам, че следва да бъде страна в производството редом с длъжника, който е лично задължен. Не мога обаче да намеря съдебна практика по въпроса.
адв. Златева
Златева

Re: ипотекарен длъжник

Мнениеот mechkov » 28 Апр 2004, 14:20

1. Цесията има действие спрямо третото лице от деня в които му е съобщено за прехвърлянето на дълга (виж. чл. 99, ал.4 от ЗЗД).
2. В производството по издаване на изпълнителен лист третото лице не е страна, по аргумент от чл.326.3 от ГПК. Последният става страна едва след образуване на изпълнителното дело, тъй като едва тогава ще получи съобщение за принудителното изпълнение, и съответно може да оспорва изпълнителния лист, действия на съдия - изпълнителя и т.н.
mechkov
Младши потребител

Re: ипотекарен длъжник

Мнениеот Емо » 30 Апр 2004, 10:29

Според мен третото лице,реално задължено за изпълнението на цедраното вземане е страна в производството редом с длъжника.Когато е образувано изпълнителното производство той има право на защита по исков ред,като искът трябва да се предяви срещу взискателя и длъжника,кото длъжника отговаря при условията на чл.45 от ЗЗД за вредите нанесени му,вследствие насочване на изпълнението върху неговото имущество.
Емо

Назад към Ипотека