начало

Ясни са делегатите за Общото събрание на адвокатите от страната Ясни са делегатите за Общото събрание на адвокатите от страната

Помощ, спешен въпрос

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ, спешен въпрос

Мнениеот rashi_k » 03 Фев 2025, 23:11

Имам следните въпроси : Парцел - формата на Г , 840 кв , собственика ми даде да видя проекта на сградата . Застроена площ 200 кв , рзп 1006 .......... така, странното тук е следното в едната част - по тясната 1 етаж е въздушен ( ще бъдат поставени колони ) и следващите 2 етажа ще са във въздуха , това не е ли малко все едно да съм на 1 етаж на блок и да сложа 2 колони и да си изградя терасата да и стана с още 20 кв по голяма...... , гадното е че всичко това скрива моя юг и аз няма да видя слънце . Ще съм благодарна ,ако някой даде съвет дали това е законно или може да го оспорваме , реално изглежда че застрояват 90 % от парцела , при условие че плътност е 60 на 40 , кинт 1,2 и височина 10 метра .
rashi_k
Нов потребител

Re: Помощ, спешен въпрос

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Фев 2025, 08:18

Е - не съм спец по ЗУТ и нямам намерение да специализирам, има страхотни специалисти - впрочем. Имаме тук - във форума лице - които е хем архитект, хем от любопитство е адвокат, не е обаче всезнайко - а е точен и мъдър човек - не е пенкилер и умее - аз ЗУТ не мога дори да отворя закона и - ми става неприятно - има си подробностите.

Като генерален съвет - не се впускайте в дело, ако не сте конструирали блестяща идея - какво да се направи, административните съдии - където ще стигнете в един момент - примерно - хич не обичат общи приказки и - ще стане объркано, ако не сте наясно точно с нормативната уредба, с правото, с някакви актуални в момента концепции - общо-взето трябва да се направи една частна експертиза - евентуално.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Фев 2025, 08:47

Така не може да ви се отговори, пуснете идентификатора на имота. Плътност 40 на 60 няма, едното или другото. Има отстояния при засенчване, които са различни от нормалните.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 04 Фев 2025, 10:50

Я да видим - Наредба 7 от 2003 г

Какво се знае:

1. показател за площ - 840 кв.м;
2. показател за плътност (П застр.) - 40% ;
3. показател за интензивност (К инт.) - 1,2;
4. показател за процент на озеленяване (П озел.) - няма информация.
Щом височината е до 10 м. - значи става дума за район с ниско застрояване - чл. 23, ал. 1, т. 1 от ЗУТ.

Освен идентификатор на имота - за който говори г-н ivanov_p - ще има нужда да се каже и разположението на новата сграда в самия имот. Дали е свободно или свързано - спрямо съседен имот, дали външната линия на застрояване съвпада с уличната регулационна линия, местата на вътрешните линии на застрояване, дълбочината на застрояване ...

От наличната информация може да се сметне:
Застрожено площ - до 336 кв.м.
„В застроената площ не се включват наддаването над цокъла на сградите, терасите, външните стълби и стълбищните площадки,басейните, рампите, гаражите и другите елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен.“
Разгъната застроена площ - до 1008 кв.м.
„В разгънатата застроена площ по ал. 1 се включват и целите площи на балкони, лоджии и тераси в надземните етажи, измерени по външните им очертания, както и застроените площи в подпокривните пространства на сградите.“

Колкото до засенчването
Чл. 32. (1) Разстоянието между жилищните сгради на основното застрояване през улицата е по-голямо или равно на височината на жилищните сгради.
(2) Разстоянието между жилищните сгради на основното застрояване през дъното на урегулирания поземлен имот е най-малко един път и половина от височината на сградата, разположена откъм по-благоприятната посока за ослънчаване. При наклонен терен в зависимост от посоката на наклона спрямо по-благоприятната посока разстоянието се увеличава или се намалява с разликата между средните нива на прилежащия терен при двете сгради.
(3) При определяне на разстоянието между сградите по ал. 1 и 2 височината на сградата откъм по-благоприятната посока се намалява с височината на първия и следващите нежилищни етажи на засенчената сграда.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация