начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Две различни ЧСИ продават един и същ имот

Две различни ЧСИ продават един и същ имот

Мнениеот dimitar_dimitrov » 09 Апр 2024, 22:46

Две различни ЧСИ продават един и същ имот. Двата търга ще се състоят един и същ ден през 1 час разлика.

При въпрос към едното ЧСИ какво става ако в двата търга имаме спечелил, отговор не последва. Почнаха едни овъртания и т.н. Въпроса е какво става в този случай? Друго интересно е защо закона позволява нещо подобно?
dimitar_dimitrov
Младши потребител

Re: Две различни ЧСИ продават един и същ имот

Мнениеот ivanov_p » 10 Апр 2024, 11:19

Случва се. Май правото беше на кой предвари.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dimitar_dimitrov » 10 Апр 2024, 11:40

ivanov_p написа:Случва се. Май правото беше на кой предвари.

Предвари в смисъл а) плати веднага след спечалването или б) първи печели по време (единия търг приклюва преди другия) или в) ЧСИ-то е по-бързо в протоколите и т.н?
dimitar_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 10 Апр 2024, 14:08

Правилото е още от Римското право - Prior tempore potior iure - Първият по време е първи по право.
От една страна правото на собственост се прехвърля в момента на влизане в сила на постановлението за възлагане. Т.е. когато влезе в сила първото постановление за възлагане, тогава се прехвърля собствеността от длъжника на купувача, а второто постановление за възлагане не произвежда вещно-транслативен ефект.
При обжалване и на двете постановления за възлагане ще има значение кой ЧСИ по-бързо ще администрира жалбата (т.е. да я връчи на страните и да изпрати делото в съда) и кой съдебен състав (от един и същи окръжен съд) по-бързо ще се произнесе. Има и значение кой ще пусне жалбата нередовна и кой - редовна. Кой ще плати таксите и кой - няма.
Т.е. всичко зависи от жалбоподателя, ЧСИ, призовкаря, съда и дори от длъжника, който може да избере да се крие и да бави получаването на едната жалба и да ускори получаването на другата жалба.
Постановлението за възлагане влиза в сила едва след произнасяне на съда по жалбата срещу него.
От друга страна обаче е важен и редът на вписванията, т.е. кой първи ще си впише в Агенция по вписванията постановлението за възлагане - тогава се прилага чл. 113 от ЗС:
Актовете по предходния член до вписването им не могат да се противопоставят на трети лица, които по-рано са придобили от същия собственик и вписали вещни права върху недвижимия имот.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Апр 2024, 14:54

Това го разглежда Огнян Герджиков, но в друг контекст, ще се опитам да интерпретирам - Герджиков разглежда случай, когато по старият фирмен ред се вписваха Решения на Общи събрания, следното се получаваше понякога - 2 (две) отделни Общи събрания (те са всъщност - един вид заседания), се провеждат в един и същи ден, час, място.

Говорим - за примерно - смяна на Управител, тогава е "гореща" темата.

Герджиков разнищва въпросът (Огнян Герджиков е професор, пояснявам - тъй като ставаме все по-малко известни старите кучета), като дава разрешение - който подаде първи документи в съда (сега има и електронно), той печели, статията е - всъщност в самите му учебници, аз ги нямам вече.

Но има особеност - Герджиков казва - да се "сложи прът", тоест - да се подаде "пресекателна" молба до Фирмено отделение, така, че съдията да откаже на "лъже" претендентите.

Добре - съпоставено с Публична продан, аз мисля - че ще има 2 (два) недействителни Публични търга, тук не може да има конкуренция по време - кой ще впише пръв, това не е сделка.

Ето аз нахвърлям - един "ескиз", давам една идея, аз знам - че не съм прав - но давам идея за този - който иска да "обърне" ситуацията, не знам колегата за кого оспорва.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dimitar_dimitrov » 10 Апр 2024, 15:34

И все пак кое позволява да се влезе в подобен правен каламбур? Защо въобще е възможно множество ЧСИ-та в един и същ ден да продават един и същ имот?
dimitar_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 10 Апр 2024, 16:58

КЧСИ беше взела някакво решение да пуска за продан бирника наложил с първи възбрана, но не всички се съобразяват.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Апр 2024, 19:15

Не точно. ЧСИ с последващи възбрани уведомява този с предишните за насрочените публични продани. Понякога ЧСИ с първата възбрана стои и нищо не прави - или взискателят не иска /обикновено ако е хирографарен и има привилегировани кредитори/, или делото е спряно, или нещо друго. Реално при конкуренция между хирографарен и привилегировани кредитори, обикновено хирографарните нямат интерес от публична продан. Друго е, ако са няколко хирографарни - тогава има борба кой ЧСИ първо да продаде.
В практиката се случва да има две паралелни публични продани за един и същи имот, когато първият кредитори при първия ЧСИ е реален, а вторият е свързано лице с длъжника /те.е. привиден кредитор/, чрез когото длъжникът иска да си придобие за себе си имота. Особено ако първият кредитор е обезпечен и/или привилегирован - банка или НАП.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство