Здравейте.
Притежавам апартамент в кооперация построена 1976. Кооперацията няма УС на ЕС. Аз жиевя от над 20 години в чужбина, прибрала съм се рядко за по-месец. На 1ви Октомври реших да свикам ОСЕС. Свиках го на обща група във VIBER, изготвих покана и протокол, написах дата, час и място на срещата, и уведомих всички собственици в понеделник 25 Септември 20:00 часа, че в неделя на 1 октомври в 18:30 ще се срещнем. Бях споменала 6 точки, избиране на УС, избиране на касиер, гласуване за смяна на входна врата и др.
Бях избрана за председател и протоколчик и други 2ма члена на ЕС за част от управтелния съвет.
Разбирам, че поканата задължително, трябва да се залепи някъде на видно място в коопераццията и явно още тук събранието става незаконно.
ЗУЕС чл. 13 (1) казва, че в неотложни случаи поканата се поставя не по-късно от 24 часа преди датата на събранието. В случая, нашето събрание беше неотложно, тогава правилото за 7те дни валидно ли е, или тогава може да е случая, в който поканата се праща не по-малко от 24 часа преди определената дата за ОСЕС
П.П. Този закон ЗУЕС е малко разочароващ. В днешно време, толкова неща се случват онлайн и с електронни подписи. Защо да пречи поканата да се прати на имейл или по VIBER.
Ако не съм аз, тези съкооператори няма кой да го организира. А аз, съм съгласна да го правя, въпреки че не съм постоянно в БГ, и те са съгласни с това, защото съвсем няма кой друг.
- Дата и час: 21 Ное 2024, 21:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покана за спешно ОСЕС 6 дни преди датата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Покана за спешно ОСЕС 6 дни преди датата
jenykoleff написа:Аз жиевя от над 20 години в чужбина, прибрала съм се рядко за по-месец.
вероятно не сте уведомили никого от ЕС, че ще отсъствате за повече от месец и не сте оставили никакъв контакт.
честито, Вие сте никой!
jenykoleff написа:На 1ви Октомври реших да свикам ОСЕС.
вече уточних, че Вие сте никой, нали? е, този никой няма право да свиква общо събрание поради липса на правомощия по омразния Ви закон. прочетете го по-внимателно, особено в частта кой, как и в какви срокове.
jenykoleff написа:Свиках го на обща група във VIBER, изготвих покана и протокол, написах дата, час и място на срещата, и уведомих всички собственици ...
и как уведомихте всички собственици, във VIBER ли? еми да, незаконосъобразно е. бабите, които са си купили апартаменти през 1976 година не са длъжни да имат Viber само защото на младите и красивите така им е по-удобно.
jenykoleff написа:Разбирам, че поканата задължително, трябва да се залепи някъде на видно място в коопераццията и явно още тук събранието става незаконно.
ми да, незаконно е. явно сте се опитали да четете закона (или някой Ви го е преразказал), но сте решили да плюете на него.
jenykoleff написа: ... уведомих всички собственици в понеделник 25 Септември 20:00 часа, че в неделя на 1 октомври в 18:30 ще се срещнем. Бях споменала 6 точки, избиране на УС, избиране на касиер, гласуване за смяна на входна врата и др.
jenykoleff написа:ЗУЕС чл. 13 (1) казва, че в неотложни случаи поканата се поставя не по-късно от 24 часа преди датата на събранието. В случая, нашето събрание беше неотложно, ...
да??? и какво му е неотложното? смогнали сте да преживеете 6 дни + N години без УС, но не сте могли да изчакате още един ден? може би в понеделник е излитал самолетът за обетованата земя, а някой е бързал да вземе властта.
или смяната на входната врата е неотложна? въпреки че не е била неотложна, докато някой не се е донесъл от чужбина и не е получил сърдечен удар при вида на старата врата.
jenykoleff написа:Бях избрана за председател и протоколчик и други 2ма члена на ЕС за част от управтелния съвет.
jenykoleff написа:А аз, съм съгласна да го правя, въпреки че не съм постоянно в БГ, и те са съгласни с това, защото съвсем няма кой друг.
и как възнамерявате да изпълнявате длъжността председател, особено ако сте дошли за малко от чужбина и след още малко пак ще избягате натам? поне знаете ли какви са Ви задълженията като председател и наясно ли сте с дължимите при неизпълнение глоби?
jenykoleff написа:Този закон ЗУЕС е малко разочароващ.
точно така, на крива ракета космосът й пречи!
- bozyo
- Потребител
bozyo написа:jenykoleff написа:Аз жиевя от над 20 години в чужбина, прибрала съм се рядко за по-месец.
вероятно не сте уведомили никого от ЕС, че ще отсъствате за повече от месец и не сте оставили никакъв контакт.
честито, Вие сте никой!
Така ли??? А факта, че е съсобственик - нищо ли е?
Другите неща няма да коментирам, защото се следствие от това.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
bozyo написа:jenykoleff написа:Аз жиевя от над 20 години в чужбина, прибрала съм се рядко за по-месец.
честито, Вие сте никой!
Тази кооперация НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ЕС, за да уведомявам когото и да било, че заминавам където и да било за повече от месец.jenykoleff написа:На 1ви Октомври реших да свикам ОСЕС.
вече уточних, че Вие сте никой, нали? е, този никой няма право да свиква общо събрание поради липса на правомощия по омразния Ви закон. прочетете го по-внимателно, особено в частта кой, как и в какви срокове.
АЗ СЪМ СОБСТВЕНИК, като всички останали 8 собственика, които също като мен, не са се сетили като мен да не свикат ОСЕС от минимум 20 години, и които също не уведомяват никого, когато ги няма по 3 месеца и са по родните села.jenykoleff написа:Свиках го на обща група във VIBER, изготвих покана и протокол, написах дата, час и място на срещата, и уведомих всички собственици ...
и как уведомихте всички собственици, във VIBER ли? еми да, незаконосъобразно е. бабите, които са си купили апартаменти през 1976 година не са длъжни да имат Viber само защото на младите и красивите така им е по-удобно.
ДА във вайбър ги уведомих, и всички дойдоха на срещата 100% присъствие.jenykoleff написа:Разбирам, че поканата задължително, трябва да се залепи някъде на видно място в коопераццията и явно още тук събранието става незаконно.
ми да, незаконно е. явно сте се опитали да четете закона (или някой Ви го е преразказал), но сте решили да плюете на него.
МИ това исках да разбера, законно ли е , незаконно ли е. Кратко и ясно.
Не да ми се държи агресивен, просташки тон и да ми се многослови.jenykoleff написа: ... уведомих всички собственици в понеделник 25 Септември 20:00 часа, че в неделя на 1 октомври в 18:30 ще се срещнем. Бях споменала 6 точки, избиране на УС, избиране на касиер, гласуване за смяна на входна врата и др.jenykoleff написа:ЗУЕС чл. 13 (1) казва, че в неотложни случаи поканата се поставя не по-късно от 24 часа преди датата на събранието. В случая, нашето събрание беше неотложно, ...
да??? и какво му е неотложното? смогнали сте да преживеете 6 дни + N години без УС, но не сте могли да изчакате още един ден? може би в понеделник е излитал самолетът за обетованата земя, а някой е бързал да вземе властта.
или смяната на входната врата е неотложна? въпреки че не е била неотложна, докато някой не се е донесъл от чужбина и не е получил сърдечен удар при вида на старата врата.
Хипотези и предположения за графика на самолетитеjenykoleff написа:Бях избрана за председател и протоколчик и други 2ма члена на ЕС за част от управтелния съвет.jenykoleff написа:А аз, съм съгласна да го правя, въпреки че не съм постоянно в БГ, и те са съгласни с това, защото съвсем няма кой друг.
и как възнамерявате да изпълнявате длъжността председател, особено ако сте дошли за малко от чужбина и след още малко пак ще избягате натам? поне знаете ли какви са Ви задълженията като председател и наясно ли сте с дължимите при неизпълнение глоби?
Не съм наясно. Отговора ви можеше да е следният. " Имайте напредвид, че като председат и неизпълнения на задълженията ви, търпите глоби в размер на еди колко си.jenykoleff написа:Този закон ЗУЕС е малко разочароващ.
точно така, на крива ракета космосът й пречи!
ПО-БЕЗМИСЛЕН и БЕЗПОЛЕЗЕН КОМЕНТАР ТРЯБВАШЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ.
- jenykoleff
- Младши потребител
guest1 написа:bozyo написа:jenykoleff написа:Аз жиевя от над 20 години в чужбина, прибрала съм се рядко за по-месец.
честито, Вие сте никой!
Благодаря! Все пак и нещо пложително.
- jenykoleff
- Младши потребител
guest1 написа:bozyo написа:jenykoleff написа:Аз жиевя от над 20 години в чужбина, прибрала съм се рядко за по-месец.
честито, Вие сте никой!
Благодаря!
Все пак нещо положително, изясни се, че поне съм собственик. От по-горе прочетеното останах с впечатление, че съм на гости в кооперацията.
- jenykoleff
- Младши потребител
Не, не сте на гости. Но оставам с впечатлението, че очаквате да прочетете само това, което Ви звучи приятно. А ако говорим за ЗУЕС, той не е толкова разочароващ, колкото част от съдебната практика по него и искрено Ви желая да не опирате до съд по повод разни етажно-собственически разправии, общи събрания и прочее. Не знам дали Ви звуча положително или отрицателно, но идеята е да се вгледате по-внимателно в това, което искате да направите и да вземете предвид разни мнения, дори да не Ви харесват (повечето от тях във форума са на практикуващи колеги, това, дето е "положително" - не е). А аз на Ваше място бих се консултирал с адвокат, защото във форума трудно ще получите изчерпателен анализ на всички аспекти по поставената проблематика.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Не, не сте на гости. Но оставам с впечатлението, че очаквате да прочетете само това, което Ви звучи приятно. А ако говорим за ЗУЕС, той не е толкова разочароващ, колкото част от съдебната практика по него и искрено Ви желая да не опирате до съд по повод разни етажно-собственически разправии, общи събрания и прочее. Не знам дали Ви звуча положително или отрицателно, но идеята е да се вгледате по-внимателно в това, което искате да направите и да вземете предвид разни мнения, дори да не Ви харесват (повечето от тях във форума са на практикуващи колеги, това, дето е "положително" - не е). А аз на Ваше място бих се консултирал с адвокат, защото във форума трудно ще получите изчерпателен анализ на всички аспекти по поставената проблематика.
С грешно впечатление сте. Очакването ми беше да получа съвет и мнение, като например с кое съм сгрешила, с кое не съм и в каква посока да се движа.
Очаквам професионални отговори. Не очаквам от хора, които се занимават с такива или подобни правни казуси да ме нападат и отговора да им се гради на спекулации и предположения.
Благодаря за отговора
- jenykoleff
- Младши потребител
Сега, къде имате грешки, може и да стане ясно, може и да не стане.
Аз не схващам точно израза "Бях избрана за председател и протоколчик и други 2ма члена на ЕС за част от управтелния съвет."
Председател на УС ли? Ако е така и през по-голямата част от годината Ви няма, как ще изпълнявате функцията?
Иначе каквото и да е написано в протокола, ако недоволен етажен собственик "проспи" сроковете за атакуване, точно тогава няма да има нужда да се мисли много къде сте сбъркала. Съществува едно решение № 39/19.02.2013г. по гр.д. № 657/2012г. на ВКС, което се цитира папагалски поне в още 15-16 определения, с които не се допуска даден спор до касация. Накратко, това решение гласи, че дори при нищожно решение на ОС, "е неприложим принципа, че нищожност може да се установява без срок". Какво ли остава за решение с пороци, които не водят до нищожност. Така че при пасивност на етажните собственици, ще можете да "прокарвате" такава политика, каквато сте си определили по протокол. Ако можете от разстояние, де. Но винаги трябва да се имат предвид отношенията между съседите и че "смразяването" е вредно.
А ако нкой все пак атакува някое от решенията пред съда - без адвокат няма да се оправите, дори сроковете за атакуване по ЗУЕС да са изтекли.
Вече споменах, че във форума, без да се види как точно е оформен протоколът от ОС, подробен анализ не може да се направи. Ако искате такъв, пак трябва да се обърнете към адвокат.
Аз не схващам точно израза "Бях избрана за председател и протоколчик и други 2ма члена на ЕС за част от управтелния съвет."
Председател на УС ли? Ако е така и през по-голямата част от годината Ви няма, как ще изпълнявате функцията?
Иначе каквото и да е написано в протокола, ако недоволен етажен собственик "проспи" сроковете за атакуване, точно тогава няма да има нужда да се мисли много къде сте сбъркала. Съществува едно решение № 39/19.02.2013г. по гр.д. № 657/2012г. на ВКС, което се цитира папагалски поне в още 15-16 определения, с които не се допуска даден спор до касация. Накратко, това решение гласи, че дори при нищожно решение на ОС, "е неприложим принципа, че нищожност може да се установява без срок". Какво ли остава за решение с пороци, които не водят до нищожност. Така че при пасивност на етажните собственици, ще можете да "прокарвате" такава политика, каквато сте си определили по протокол. Ако можете от разстояние, де. Но винаги трябва да се имат предвид отношенията между съседите и че "смразяването" е вредно.
А ако нкой все пак атакува някое от решенията пред съда - без адвокат няма да се оправите, дори сроковете за атакуване по ЗУЕС да са изтекли.
Вече споменах, че във форума, без да се види как точно е оформен протоколът от ОС, подробен анализ не може да се направи. Ако искате такъв, пак трябва да се обърнете към адвокат.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Сега, къде имате грешки, може и да стане ясно, може и да не стане.
Много благодаря за отговора. Определено ми дава яснота.
- jenykoleff
- Младши потребител
Без да навлизам навътре в темата, само това
Разбирам, че питащия/питащата е избрана за председател на УС, а други двама съсобственици - за членове.
Доколкото протоколчик не е постоянна длъжност - явно е водил/а протокола на това заседание.
А за справянето със задълженията на управител ... много етажни собствености изобщо нямат управители и пак съществуват.
ykovachev написа:Аз не схващам точно израза "Бях избрана за председател и протоколчик и други 2ма члена на ЕС за част от управителния съвет."
Разбирам, че питащия/питащата е избрана за председател на УС, а други двама съсобственици - за членове.
Доколкото протоколчик не е постоянна длъжност - явно е водил/а протокола на това заседание.
А за справянето със задълженията на управител ... много етажни собствености изобщо нямат управители и пак съществуват.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|