начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Кога едно съдебно решение е нищожно ?

Казуси за недвижими имоти

Re: Кога едно съдебно решение е нищожно ?

Мнениеот portokal » 02 Окт 2023, 14:21

Две мои решения като първоинстанционен съдия се оказаха нищожни, защото мотивите им били неясни и не можела да се изведе волята на съда - препращали към решение, което нямало нищо общо със случая. Не пише на диспозитива да му има нещо (без ни най-малко да твърдя, че е брилянтно формулиран, разбира се, все пак не се твърди във въззивното решение и той да е неясен). Нямащото нищо общо решение е пак тяхно, на същия състав, по друго подобно дело, с него отменят друго мое в обратния смисъл на нищожните, и понеже аз мотивите за отмяната не ги разбрах много, или да речем, не ги споделих, но съвестно реших да се съобразявам занапред - се оказа, че дори не съм успяла да постановя валиден акт. 8-)
Тоест в този случай тукашният окръжен съд е приел, че не е нужно диспозитивът да има какъвто и да било дефект, нищожност може да се прогласи и заради мотиви.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bvoykov » 02 Окт 2023, 18:40

По принцип уж в теорията се сочи, че ако волята на съда била неясна, то решението е нищожно. Логично е уж волята на съда да се изрази най-вече чрез мотивите, но пък от друга страна формулирането на диспозитива на решението, каквото всъщност представлява и самото решение по смисъла на чл. 236, ал. 1 и 2 ГПК, защото за мотивите е написано, че същите се излагат "към" решението, а не че имат съдържанието по чл. 236, ал. 1 ГПК, също е проява на воля и свидетелства по най-категоричен начин какво всъщност е решил съдът по правния спор. В местния окръжен съд май бяха прогласили за нищожно едно решение, мисля защото бяха преценили, че не може да се разбере защо съдията е стигнал до този краен извод, но не си спомням номер на делото. От друга страна на мен ми изглежда малко забавно, че щом е налице препратка в първоинстанционния съдебен акт към решение на тази съдебна инстанция, което също е било неясно, малко излиза, че този въззивен състав косвено признава, че неговото решение е нищожно, тъй като е неразбираемо. :lol:
Иначе сега въпросът за действителността на съдебните решения е възприел други измерения поради ЕИСС и електронното подписване, има състави на съдилища, които считат, че при липса на саморъчен подпис на съдията, а само подписано решение с електронен подпис в ЕИСС, решението е нищожно, защото изискването за писмена форма по чл. 235, ал. 4 ГПК не включвало и електронната се явявала специална разпоредба. За сега най-обвиняван в тези "мизерии" е Окръжен съд - Русе, доколкото знам има около 3 обжалвани пред ВКС дела, където са прогласени актове на първоинстанционен съд за нищожни, поради липса на саморъчен подпис на решението.
bvoykov
Потребител

Мнениеот portokal » 02 Окт 2023, 20:29

Не, не.
Имаме решение А, отхвърлящо иска. То е отменено и искът е уважен от ОС с решение Б. Няма неясно решение дотук, не и в тоя смисъл.
При следващото дело с подобен предмет между същите страни, те са повече от едно такива дела, в решението на РС, който не е съгласен с решение Б, но чинно се опитва да се съобрази с него, пише: искът е основателен, мотивите са аналогични на тези в решение Б (номер..., дело...). И така два пъти. И двете такива първоинстанционни решения се оказват нищожни. ;)
Дори да приемем, че хич никакви мотиви няма - има изрична практика на ВКС (а май и още на ВС), че решение без мотиви по гражданско дело е валидно, не е нищожно. Стига диспозитивът да е ясен.
Горе сме обсъждали същото по друг повод - при липсващи мотиви май ще се окаже трудно да определиш в касационната жалба по кой правен въпрос се е произнесъл въззивният съд, но дори това едва ли причина да не е приложима тази практика.
-----
Ето едно такова на ВКС от 2012 за решение без мотиви:
"Липсата на мотиви не се приравнява на липса на надлежно волеизявление, поради което не води до нищожност на съдебното решение."
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/Keywords/18B24B26E1FC7190C2257A1A004879E0
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси