начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Делба на имот/Наследници/

Казуси за недвижими имоти

Делба на имот/Наследници/

Мнениеот lacareta » 31 Мар 2023, 16:03

Здравейте! Имам нужда от съвет.
Дядо ми Бог да го прости завеща на единия си син (моя чичо) къща с 5 декара двор. На другия си син (моя баща) също завеща къща с 5 декара двор. И двата имота са напълно еднакви. И скъпи.

По някое време дядо ми и баща ми се скараха за кратко и той реши да прехвърли обратно на свое име къщата която му беше завещал.
След като дядо почина негови наследници се явяват двамата му сина.

Наскоро почина и моя баща.
И сега на практика чичо ми си има къща но има право и на половината от къщата на баща ми.
Което не смятам че е справедливо.

Въпроса ми е мога ли да си взема целия имот без да се налага да деля с чичо ми?
lacareta
Нов потребител

Re: Делба на имот/Наследници/

Мнениеот dimist » 31 Мар 2023, 16:30

Въпросът Ви е неясен. Завещанието не се явява прехвърлително действие, то е разпореждане след смъртта на завещателя. Най вероятно дядо Ви е оттеглил завещанието в частта , от която се ползва баща Ви, или е направил ново завещание само в полза на чичо Ви, в което е отменил предходното завещание. Имате право да предявите иск за възстановяване на запазена част, в този случай тя е 1/3, но ако завещанието е за част от имотите, тя се намалява съразмерно. Пък и има давност за този иск. Затова потърсете квалифицирана помощ. Със всички документи , с които разполагате. Ако не разполагате със завещанието, то следва да е обявено в Агенция по вписванията, имотен регистър, откъдето можете да вземете незаверен препис.
dimist
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 31 Мар 2023, 17:02

lacareta написа:Здравейте! Имам нужда от съвет.
По някое време дядо ми и баща ми се скараха за кратко и той реши да прехвърли обратно на свое име къщата която му беше завещал.

Здравейте, това изречение ме кара да вярвам, че дядото се е разпоредил със сделка /дарение, продажба или дги/, а не със завещание по отношение на двата имота. В правото буквално всяка дума носи и има конкретно значение. Използването на думата завещание по отношение на имотите води до различни правни изводи. Ако сделките са дарения, продажби или договор за издръжка и гледане последиците са различни в зависимост от вида на сделката. Затова е хубаво да последвате съвета на колегата и ако притежавате копия от въпросните "завещания" да посетите адвокат или нотариус за консултация.
Успех.
ПС Освен това говорите за къща и двор, а после споменавате само къщата, която дядото си взима обратно. Какво се е случило с двора?
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот lacareta » 31 Мар 2023, 17:33

vili_spasova написа:
lacareta написа:Здравейте! Имам нужда от съвет.

Здравейте, това изречение ме кара да вярвам, че дядото се е разпоредил със сделка /дарение, продажба или дги/, а не със завещание по отношение на двата имота. В правото буквално всяка дума носи и има конкретно значение. Използването на думата завещание по отношение на имотите води до различни правни изводи. Ако сделките са дарения, продажби или договор за издръжка и гледане последиците са различни в зависимост от вида на сделката. Затова е хубаво да последвате съвета на колегата и ако притежавате копия от въпросните "завещания" да посетите адвокат или нотариус за консултация.
Успех.
ПС Освен това говорите за къща и двор, а после споменавате само къщата, която дядото си взима обратно. Какво се е случило с двора?

Когато дядо ми и баща ми се скараха дядо си прехвърли обратно на негово име къщата заедно с 5-те декара двор
lacareta
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Мар 2023, 18:58

Когато дядо ми и баща ми се скараха дядо си прехвърли обратно на негово име къщата заедно с 5-те декара двор

Ако дядо ви е прехвърлил имота на баща ви след това не може да си го прехвърли отново на себе си, без съгласието на баща ви и то оформено отново с нарочен акт. Проверете си добре документите, може да отидете в службата по вписване и да извадите всички актове по имотите, след което да постъпите сериозно и да занесете всички документи на адвокат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lacareta » 01 Апр 2023, 21:03

ivanov_p написа:

Ако дядо ви е прехвърлил имота на баща ви след това не може да си го прехвърли отново на себе си, без съгласието на баща ви и то оформено отново с нарочен акт. Проверете си добре документите, може да отидете в службата по вписване и да извадите всички актове по имотите, след което да постъпите сериозно и да занесете всички документи на адвокат.

Благодаря страшно много за отговорите!
А някой тук ще може ли да ми препоръча СИЛНИ и наистина добри адвокати от град Пловдив? Моята адвокатка честно казано гледа бързо да претупа нещата и да не се занимава.
lacareta
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Апр 2023, 23:56

Има минимален шанс , не се подлъгвайте.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 02 Апр 2023, 10:26

ivan_lawyer написа:Има минимален шанс , не се подлъгвайте.

Дали има шанс и в какъв размер- може да се щаже само след запознаване с всички документи и хронологията им.
lacareta написа:Моята адвокатка честно казано гледа бързо да претупа нещата и да не се занимава.

След такова отношение към сегашния процесуален представител (адвокат) - дали ще се намери друг?
Че утре- да оплюете и него, ако не сте доволни от резИлтата.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот lacareta » 02 Апр 2023, 20:34

guest1 написа:
ivan_lawyer написа:Има минимален шанс , не се подлъгвайте.

Дали има шанс и в какъв размер- може да се щаже само след запознаване с всички документи и хронологията им.
lacareta написа:Моята адвокатка честно казано гледа бързо да претупа нещата и да не се занимава.

След такова отношение към сегашния процесуален представител (адвокат) - дали ще се намери друг?
Че утре- да оплюете и него, ако не сте доволни от резИлтата.

Ами това е истината. На мен ми трябва силен и отракан адвокат. Моята адвокатка не е такава. И виждам резИлтата.
lacareta
Нов потребител

Мнениеот dimist » 03 Апр 2023, 11:49

Изчакайте да се разтури служебното правителство, там има един пловдивски адвокат, за който изтекоха записи да казва на съдия,че е точен с парите. Ако това искате. Не ви го препоръчвам.
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 03 Апр 2023, 12:56

dimist написа:Изчакайте да се разтури служебното правителство, там има един пловдивски адвокат, за който изтекоха записи да казва на съдия,че е точен с парите. Ако това искате. Не ви го препоръчвам.

Кога ще е това - след тези или след следващите избори?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Апр 2023, 16:31

Малко извън темата, но в крак с изборите.
Както добре знаем има две професии, които спасяват живот - лекар и адвокат. Интересно ми е защо никой не търси честен лекар и адвокат, а иска политиците да са честни? Защо, когато искаш да спасиш кожата и портфейла питаш приятели и познати дали познават някой адвокат, ама да е изпечен мошеник, но настояваш за почтени политици? Те за какво са ти, каква може да е ползата от един честен политик?

Питащата е като всички, търси вещ в занаята човек.

Сетих се и за един виц:
Седи един чичка на гарата във Виена и пита минаващите: "Вие харесвате ли евреите"? Всички отговарят с "Да". Накрая един казва "Не ги харесвам, мразя ги"! Чичката възкликва: "Най-после един честен човек! Бихте ли ми пазили куфарите за да отида до тоалетната"?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Апр 2023, 00:02

Кой е в конкретно в имота един вид и да почнем оттам.

Не съм ентусиаст - питам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vili_spasova » 04 Апр 2023, 09:58

Здравейте lacareta. Според мен първо трябва да изясните по какъв начин е прехвърлян вашият имот. Ако нямате идея по какъв начин е осъществено прехвърлянето на имота трябва да посетите Агенция по вписванията - Имотен регистър в Пловдив. Ще поискате справка по лице с ЕГН-то на Вашия баща. От справката ще видите кога и точно как е прехвърлен имотът. След като се снабдите със справката ще можете да се снабдите с незаверени преписи /или заверени/ за въпросните сделки. Само искам да допълня, че няма как човек да завещае имот и още докато завещателят е жив имотът да премине в патримониума на заветника. Затова предполагам, че дядо Ви е дарил или продал на двамата си сина някакави горе-долу равностойни имоти.
Така или иначе трябва да изясните какви са сделките, с които е прехвърлен имотът.
Успех желая.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Назад към Имотни казуси