Здравейте,
Имам следния въпрос. Закупих вила във вилна зона, описана в нотариалния акт и нанесена в кадастъра. Ходих в общината за да видя какво има като документи за имота и ми издадоха от архива разрешителното за строеж/ което се оказа от 1983година/ ,имам притеснения обаче относно дали строежа е наред ,защото отстоянието до вътрешната регулационна линия е 3 м. А според ЗУТ трябва да е 4 м. за вилни зони.Интересува ме дали преди 1989 година това изискване е било друго и дали изобщо имам проблем? Ако имам това означава ли ,че е за събаряне?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вътрешна регулационна линия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Вътрешна регулационна линия
Събаряте един метър от вилата и спите спокойно. Нещо слагат във водата, това не е нормално.
- ivanov_p
- Активен потребител
nikolaish написа:.... според ЗУТ трябва да е 4 м. за вилни зони. Интересува ме дали преди 1989 година това изискване е било друго
И преди и сега все е 4 м, като преди не е било в закота (ЗТУС), а в подзаконови актове - наредба.
В случай, че в скицата от общината е на 3 м, нямате проблеми.
В случай, че в скицата от общината е на 4 м, също нямате проблеми, стига съсед да не възроптае.
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
nikolaish написа:Здравейте,
Имам следния въпрос. Закупих вила във вилна зона, описана в нотариалния акт и нанесена в кадастъра. Ходих в общината за да видя какво има като документи за имота и ми издадоха от архива разрешителното за строеж/ което се оказа от 1983година/ ,имам притеснения обаче относно дали строежа е наред.... , и дали изобщо имам проблем?
Тези въпроси би следвало да си ги зададете преди да сключите сделката, а не както сега - задварително!
В случай, че в бъдеще възникне "проблем", то същият ще касае въпрос относно това, дали регулационният план между двата съседни имота е приложен или не е - все въпроси, които следва да отправите към компетентен в конкретната материя адвокат.
-
Melly - Старши потребител
wladi написа:nikolaish написа:.... според ЗУТ трябва да е 4 м. за вилни зони. Интересува ме дали преди 1989 година това изискване е било друго
И преди и сега все е 4 м, като преди не е било в закота (ЗТУС), а в подзаконови актове - наредба.
В случай, че в скицата от общината е на 3 м, нямате проблеми.
В случай, че в скицата от общината е на 4 м, също нямате проблеми, стига съсед да не възроптае.
В интерес на истината поразрових се и намерих наредба 5 от 26.7.1995 година и там не пише никъде за отстояние от регулация , а само за разстояние между отделните вили.
Чл. 156. (1) Разстоянието между отделните вилни сгради в зони за
индивидуално застрояване трябва да бъде най-малко 10 м, съобразно особеностите
на терена и другите природни условия и архитектурно-градоустройствените
изисквания.
(2) Допуска се да се изграждат открити тераси, балкони, еркери, басейни,
перголи, кътове за почивка, подземни гаражи и др., с размери, определени с
архитектурния проект, на разстояние най-малко 8 м от сградите в съседните
парцели.
Единственото, което намерих като изискване за 3 м е за изграждане на стопански постройки
- nikolaish
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|