начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Заповедно произв. по чл. 410 от ГПК -- обжалване на разнoски

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заповедно произв. по чл. 410 от ГПК -- обжалване на разнoски

Мнениеот user123 » 19 Сеп 2019, 17:26

Здравейте,

На 17.09 получих заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ГПК. Задължението е към Топлофикация за периода от 09.2016 до 08.2019 в размер на 1045.81 лв. главница и 141.49 лв. лихва. Освен това, в Заповедта са разпоредени за плащане и направени по делото разноски за 325 лв.

Нямам претенции към задължението. Предоставя ми се обаче възможност в двуседмичен срок да обжалвам заповедта само в частта за разноските като прекомерни.

Моля за съвет какъв е редът в този случай. Какво трябва да се направи, ако се платят в срок задълженията по главницата и по лихвата, но *без* разноските? Следва ли да се подаде възражение по чл. 414а ГПК за доброволно изпълнение и ако да - това действие изцяло или частично изпълнение на Заповедта се явява?
user123
Нов потребител

Re: Заповедно произв. по чл. 410 от ГПК -- обжалване на разн

Мнениеот memento_mori » 02 Яну 2020, 22:36

В случая трябва да подадете въззивна частна жалба чрез районния съд до окръжния съд. Не е нужно да пишете възражение. Трябва да платите държавна такса, да подадете платежно плюс копие от платежното, заповедта за изпълнение плюс копие от заповедта за изпълнение, както и въззивната частна жалба!
memento_mori
Нов потребител

Мнениеот Melly » 03 Яну 2020, 00:51

Познай от първи път колко мноооого си закъснял с насоките към автора на темата. :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот memento_mori » 04 Яну 2020, 16:01

За съжаление чак сега видях темата, но може да бъде полезна за други потребители с подобен въпрос
memento_mori
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Яну 2020, 20:05

Имам един интересен случай, който ми се развява от 3-4 години.
Заповедно в СРС от моя страна;
възражение от управителят длъжника, без искане за присъждане на разноски и заедно с възражението, частна жалба до СГС, с която ЗИ се жали и в частта на разноските (преди промяната в ГПК), от процесуален представител, с ДТ и адвокатски, с искане (до СГС) за присъждане на разноските по жалбата.
Не помня по каква причина не заведох исково и след обезсилването на ЗИ, СГС отхвърли жалбата срещу разноските като недопустима, след година получих за отговор молба от другата страна, чрез процесуалния представител по частната жалба пред СГС, с която от СРС се иска да присъди разноските сторени по частната жалба пред СГС, подписана от процесуалния представител, без приложено пълномощно по делото в СРС.

Нито четох молбата, нито отговорих, защото ми беше омръзнало да пиша отговори по това дело и сега чакам определение. За мене исканията са абсурдни, но съдът решава.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 09 Яну 2020, 03:37

ivanov_p написа:..........................................
Нито четох молбата, нито отговорих, защото ми беше омръзнало да пиша отговори по това дело и сега чакам определение. За мене исканията са абсурдни, но съдът решава.

Здравей, Пейчо и ЧНГ!
Ако правилно съм разшифровала написаното от теб, очаквай СРС да те сурувака, като се произнесе по искането (вероятно длъжникът по ЗИ след обезсилването й) е завел дело срещу теб с искане да му бъдат присъдени направените пред СГС разноски, а и не само тях - + разноските пред СРС.

Това, че искането пред СГС по ч.жалба за разноски е отхвърлено тогава като процесуално недопустимо, не лишава длъжника в нов исков процес да претендира правото си да получи сторените тогава разноски, които представляват вземане по материално субективно право за разноски (негов неприкосновен актив).

П.П Ще ми е интересно дали съм познала, затова драсни няколко реда тук по развитие на казуса ти.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 10 Яну 2020, 16:43

Здравей, Мели и на тебе много успехи през новата година.
Няма ново дело, присъждането на разноските по ЧЖ е поискано от заповедния съд, т.е. заповедния съдия трябва да се произнесе и да присъди с определене или постановление разноски направени по ЧЖ пред горестоящ съд.
Ще пиша по подробно понеделник или вторник, сега ми е трудно.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Общи дискусии