- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка и последствия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
34 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Издръжка и последствия
Ми трябва да видя ЗЗД, относно давностните и преклузиите, но май нема как. За дете като стане на въпрос, всичко пищи, разбираш ли. Все едно е изядено от някой. Не, че няма прекършване на разведените деца - но човека е сложна тръстика.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Човекът си живее като Робинзон Няма нищо на хартия на негово име...неоткриваем е на адресите. Малко в стил на беглец, неоткриваем е от "Системата". Не използваш gsm след 2005, нали? Дано си се сетил сим картата или ваучера да са на чуждо име, но и това може да прескочат. Приятелчетата американци ще им услужат със софтуера за разпознаване на глас, свързват го към gsm мрежата в реално време...засичат гласа и клетката, заграждат периметъра и хоп Но откъде ще намерят гласов запис по който да търсят и сравняват
Щом 10 години живееш "без нищо" на хартия, значи няма да ти е проблем още 10 или 20 години да поддържаш това ниво. Какво е значението за теб, дали ще има изпълнителни листове и дела срещу теб!? Човек, който няма нищо, нищо не може изгуби и да му се вземе. Не плащай и здравните, за да не те прихванат по преводите и ще си напълно несъществуващ за Системата.Парите, за които ще си осъден за теб ще са просто едни виртуални числа.
Засичал съм много физически лица, пръснати от изпълнителни дела. Цъкнеш ги в НАП, и хоп човекът може да е заборчял и на кучетата, ама няма пропусната здравна вноска. Как го правят-магия! Пък да кажеш че всички са гурбетчии- не са
Щом 10 години живееш "без нищо" на хартия, значи няма да ти е проблем още 10 или 20 години да поддържаш това ниво. Какво е значението за теб, дали ще има изпълнителни листове и дела срещу теб!? Човек, който няма нищо, нищо не може изгуби и да му се вземе. Не плащай и здравните, за да не те прихванат по преводите и ще си напълно несъществуващ за Системата.Парите, за които ще си осъден за теб ще са просто едни виртуални числа.
Засичал съм много физически лица, пръснати от изпълнителни дела. Цъкнеш ги в НАП, и хоп човекът може да е заборчял и на кучетата, ама няма пропусната здравна вноска. Как го правят-магия! Пък да кажеш че всички са гурбетчии- не са
- potrebitel777
- Младши потребител
ivan_lawyer написа:Ми трябва да видя ЗЗД, относно давностните и преклузиите, но май нема как. За дете като стане на въпрос, всичко пищи, разбираш ли. Все едно е изядено от някой. Не, че няма прекършване на разведените деца - но човека е сложна тръстика.
Аз поразучих. Надявам се информацията да е полезна на някого.
Имаме противоречива съдебна практика, но в повечето случаи се приема, че върху издръжка за дете, тече давност. Такива са доста решения, включително и на ВКС. Давността за погасяване е петгодишна. Едно тълкувателно - щеше да дойде по-добре. Но такова няма. Май е свързано с "пищенето". Издръжката давана от общината и след това търсена от длъжника - се води частно държавно вземане. Редът за погасяване по давност е ЗЗД. Когато става въпрос за издръжа, имаме специфика. По принцип изпълнителни дела, при които две години не се предприемат изпълнителни действия, се прекратяват по силата на закона. Но не и за издръжка. И все пак тече. От момента на последното изпълнително действие. Кои представляват такива и кои не - имаме тълкувателно решение. Давността може да бъде прекъсвана многократно. Тоест цял живот. Изобщо, за да имаме давност, е нужно петгодишно бездействие от страна на взискателя/кредитора. А такова рядко се случва. Подобно е положението и при банковите кредити. Не съм сигурен обаче дали с образуване на изпълнително дело давността е всякога петгодишна? А иначе е три. Визирам кредитите. А какво стана с онова предложение за абсолютна давност?
Най-добрият начин да се освободиш от задълженията си, е като започнеш да ги погасяваш. Има един, още по-добър начин - изобщо да не допускаш задължения, но това е друга тема.
- ivan_mirchev
- Младши потребител
Ми аз си плащам и то кралска издръжка - е не много редовно - все пак съм на свободна практика, сега аз парализирам по змийски навсякъде, в смисъл змията ми е Тотем. Говорим за децата - да не се ошашавят - но те не се ошашавят. В момента имам 2 случая за предаване на деца и е пълна мъка - просто не ми се обяснява. Но няма побъркани деца от развод. Издръжката също е гадно като требване.
Сега - има една интересна теория - че като направиш дете (хем ти го създаваш - тоест не зиготата, а онова другото), хем са съвместни усилията за създаването на ембриона - после майката става величие. Добре, не ми се иска да създам негативна атмосфера.
Трябва да се плаща издръжка на децата - аз впрочем обичам много децата, просто винаги се спряпам да не го бутна някое чаве на улицата - смисъл - забавям ход да не бутна някое детенце което се е засилило на тротоара към мен.
За давността - няма как да стане. Давност между родители и деца не тече. Не беше ли така. Тук е доста особена работата.
Сега - има една интересна теория - че като направиш дете (хем ти го създаваш - тоест не зиготата, а онова другото), хем са съвместни усилията за създаването на ембриона - после майката става величие. Добре, не ми се иска да създам негативна атмосфера.
Трябва да се плаща издръжка на децата - аз впрочем обичам много децата, просто винаги се спряпам да не го бутна някое чаве на улицата - смисъл - забавям ход да не бутна някое детенце което се е засилило на тротоара към мен.
За давността - няма как да стане. Давност между родители и деца не тече. Не беше ли така. Тук е доста особена работата.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Ми аз си плащам и то кралска издръжка - е не много редовно - все пак съм на свободна практика, сега аз парализирам по змийски навсякъде, в смисъл змията ми е Тотем. Говорим за децата - да не се ошашавят - но те не се ошашавят. В момента имам 2 случая за предаване на деца и е пълна мъка - просто не ми се обяснява. Но няма побъркани деца от развод. Издръжката също е гадно като требване.
РЕШЕНИЕ , ВКС
№ 401
София, 18.12. 2013 година
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... 450047AD20
С оглед на дадено разрешение относно приложението на чл. 115, б.”а” ЗЗД, касационният съд счита за правилен извода на Бургаския окръжен съд, с който е прието, че за задължението на ищеца М. тече погасителна давност.
- ivan_mirchev
- Младши потребител
Еми това е убаво решение на ВКС, ето ти зайче.
Давността е много особена работа и е почти за дисертация - ахам.
Давността е много особена работа и е почти за дисертация - ахам.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Темата с давността я дъвкахме още 2013-2014г.. Решението, макар и по 290, е изолирано .
Никъде в нормата на чл. 115 не се говори за ЕЖЕДНЕВНО упражняване на род. права, еле за ОБИЧАЙНА ЖИТЕЙСКА практика! Да, давност ще тече, когато детето има вземане срещу родител, който е лишен или с ограничени род. права, ама в 99% от случаите при прекратяване на брака с развод другият родител нито е лишен от род. права, нито са му ограничени род. права по смисъла на 131, респективно чл. 132 от СК; а брачното производство няма нищо общо с производството по чл. 133 от СК,, поради което мотивите в тази им част са абсолютен нонсенс:
Излишно е да споменавам, при цялото ми уважение към съдия Надежда Зекова, че решението на този състав на ВКС е неправилно, постановено при дописване на чл. 115 ЗЗД, отделно житейски несправедливо.
Няма зайци, очевидно в този конкретен казус не правото е било водещо, защото има обилна съдебна практика, на същият този съд, която указва, че другият родител има същите права, като този комуто са предоставени род. права.
ЗЗД написа:Чл. 115. Давност не тече:
а) между деца и родители, докато последните упражняват родителски права;
Никъде в нормата на чл. 115 не се говори за ЕЖЕДНЕВНО упражняване на род. права, еле за ОБИЧАЙНА ЖИТЕЙСКА практика! Да, давност ще тече, когато детето има вземане срещу родител, който е лишен или с ограничени род. права, ама в 99% от случаите при прекратяване на брака с развод другият родител нито е лишен от род. права, нито са му ограничени род. права по смисъла на 131, респективно чл. 132 от СК; а брачното производство няма нищо общо с производството по чл. 133 от СК,, поради което мотивите в тази им част са абсолютен нонсенс:
Другият родител не е ограничен или лишен от родителски права, не е ограничено правото и задължението му да участва при решаване на въпроси, касаещи здравето, образованието, социалното развитие на детето. Това обаче не е равностойно на упражняването на родителските права от другия родител, който ежедневно е в състояние на непосредствена грижа за детето.
Излишно е да споменавам, при цялото ми уважение към съдия Надежда Зекова, че решението на този състав на ВКС е неправилно, постановено при дописване на чл. 115 ЗЗД, отделно житейски несправедливо.
Няма зайци, очевидно в този конкретен казус не правото е било водещо, защото има обилна съдебна практика, на същият този съд, която указва, че другият родител има същите права, като този комуто са предоставени род. права.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Аз като адвокат не ми е професията да чета закона като съдиите, колкото и цинично да звучи. На мен ми е работа да извращавам нормите - да въвеждам собствени теории и т.н. Да не говорим за омагьосването. Какво требва сега - да клекнем пред давността ли.
Сега и майките са малко крути - да не говорим неприятни неща, но аз така ме отблъсква това разделение на майки -бащи. Давността е общ институт, погасяват се всички вземания. Сега кладенци много - всеки ще ти докаже противното - щом ВКС е произнесъл - това е. Освен това повечето майки не купуват необходими неща за детето - а цигарки - алкохол и други техни пособия за себе си.
Сега и майките са малко крути - да не говорим неприятни неща, но аз така ме отблъсква това разделение на майки -бащи. Давността е общ институт, погасяват се всички вземания. Сега кладенци много - всеки ще ти докаже противното - щом ВКС е произнесъл - това е. Освен това повечето майки не купуват необходими неща за детето - а цигарки - алкохол и други техни пособия за себе си.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Извращението, за което претендираш, че ти е работа, би трябвало да бъде, ако твърдиш примерно 3г. давностен срок( не е като да няма съдебни ектове и в тая насока , то и в отговор на тея измишльотини се роди коментираното тук Р на ВКС).
Аргументите за майки и бащи, респективно кой е по, по и най, какво общо имат?
Титуляр на правото на издръжка е детето и негово е вземането, а от 2016г. друг състав на ВКС проправя път, за да се поправи постановеното, като каза, че родителските права не следва да рефлектират върху право на детето за издръжка от родителя, който не я предоставя .
Време. Само това е нужно. И липса на извращение, разбира се.
Аргументите за майки и бащи, респективно кой е по, по и най, какво общо имат?
Титуляр на правото на издръжка е детето и негово е вземането, а от 2016г. друг състав на ВКС проправя път, за да се поправи постановеното, като каза, че родителските права не следва да рефлектират върху право на детето за издръжка от родителя, който не я предоставя .
Време. Само това е нужно. И липса на извращение, разбира се.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Не искам да влизам във война с майките, но само маркирам, че има равенство на половете - след Девети септември - се изравняват избирателните права, правото на всичко, което се сетите, има жени, които са спортистки, тежко-атлетки, както и да е. Трудим се наравно, возим се наравно в транспорта, караме наравно леки коли и изведнъж - издръжка. Добре, детето трябва да получава издръжка, но - знаете, че жените са особено разточителни и издръжката не стига по направление, няма смисъл да обяснявам. Давността трябва да се прилага и тук. Това е необходим турникет, казано на медицински - необходима гумена лента, която да стегне артерията - за да не изтича кръвта на човека. Това е положението.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
bird_of_paradise написа:Време. Само това е нужно. И липса на извращение, разбира се.
Като първа писала в темата, че давност не тече (с пълното знание за цитираното Р , но пък и със знанието, че темата не е във форум за юристи и отговаряме на питащ извън правните драми), категорично подкрепям цитата.
Хората в този форум знаят, че аз съм последният човек тук, който някога си е позволявал да "напада" съдебни актове, още по-малко списващите ги, няма да го направя и сега, просто е нужно време, за да си дойдат нещата по местата. Вярно е обаче, че за някои конкретни съдби, това с времето звучи като пълна подигравка - моля да ме извинят.
-
lexy21 - Активен потребител
Добре да не е давност, да не е преклузия (перемпция), - но бащата не може да е прикованият Прометей. Това е герой (персонаж) по древногръцка митология, която се учеше навремето. Нали твориме поезия - не мисля проблем да има между половете.
Примитивните сексуални отношения са проблемни. Като тръгнем от Август Форел и минем през Зигмунд Фройд, през доста други автори - има и много второстепенни автори - които са точни обаче. Има обаче един атавизъм в отношенията мъж - жена - има си го - включително се транслира и в днешните ни дни - които са и доста динамични. Жени-шофьорки, тъпи и така нататък. Но жените не искат по същество изравняване на половете.
Обаче няма къде да се ходи - колкото са възможностите и съобразно потребностите.
Резюме - инквизицията на единия родител над другия е нещо отживяло.
София, 13.06.16 г.
Примитивните сексуални отношения са проблемни. Като тръгнем от Август Форел и минем през Зигмунд Фройд, през доста други автори - има и много второстепенни автори - които са точни обаче. Има обаче един атавизъм в отношенията мъж - жена - има си го - включително се транслира и в днешните ни дни - които са и доста динамични. Жени-шофьорки, тъпи и така нататък. Но жените не искат по същество изравняване на половете.
Обаче няма къде да се ходи - колкото са възможностите и съобразно потребностите.
Резюме - инквизицията на единия родител над другия е нещо отживяло.
София, 13.06.16 г.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Аз имам друг въпрос свързан с давността върху издръжката за дете. Ясно е, че такава тече, но какво става, когато има образувано изпълнително дело, а майката получава издръжка от общината? В този случай давността трябва ли са да се смята за прекъсната? А понеже длъжника дължи на държавата, може ли да се приложи 10 годишният абсолютен давностен срок?
- micky36
- Нов потребител
Има прекъсване на давността със завеждане на изп. дело. Следва да се провеждат изпълнителни действия. Непровеждането на действия влече прекратяване по право (екс леге) на процеса. От последното проведено действие - а ако не е проведено - от самото завеждане на изп. дело тече погасителна давност.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
34 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|