Здравейте!
От няколко дни роднините ми се сблъскват със сериозен проблем. Ще го опиша възможно най-кратко и изчерпателно.
Първи братовчед по майчина линия на баба ми почина. Оставя след себе си апартамент.
Той няма деца, сестра, майки, бащи, никой. Баба ми имаше сестра, която почина миналата година, но съпругът на сестра и е жив. Той има 2 деца, баба ми също има 2 деца. Кой е наследник и какви са им правата в този случай?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кой в случая е наследник
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Кой в случая е наследник
Ако наследодателят е починал след братовчедките, наследяват децата им. Живият съпруг не играе.
- n_ikito
- Активен потребител
Баба е наследник, както и всички живи първи братовчеди към датата на смъртта на онзи с апартамента. Наследниците на сестрата на баба не играят. Играят обаче първи братовчеди от другата линия, ако има живи.
- barakuda
- Потребител
barakuda написа:Баба е наследник, както и всички живи първи братовчеди към датата на смъртта на онзи с апартамента. Наследниците на сестрата на баба не играят. Играят обаче първи братовчеди от другата линия, ако има живи.
Съгласен съм, само да го формулирам малко по-коректно (този термин - "не играе" ...)
Съпруг на наследник не е наследник, защото не е кръвен роднина, по права или по съребрена линия - той е роднина по сватовство.
"Наследниците на сестрата на баба" са по-далечна степен от бабата.
Чл. 8. (4) Когато починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително. По-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.
от ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО
и
Чл. 75. (2) Между двама роднини по съребрена линия има толкова степени, колкото са поколенията от единия от тях до общия родоначалник и от последния до другия роднина.
от СЕМЕЕН КОДЕКС
- jhoro
- Активен потребител
Значи, баба ми е жива. От другата страна няма живи роднини. Единствените живи са баба ми и съпругът на сестра и, и съответно децата им, както и тези на баба ми.
- lovelu
- Младши потребител
Баба ти изважда късмет (ако починалият няма твърде големи дългове, де, щото тогава не е късмет) и наследява всичко, както са ти казали по-горе.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Баба ти изважда късмет (ако починалият няма твърде големи дългове де, щото тогава не е късмет) и наследява всичко, както са ти казали по-горе.
Тогава ще има
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
Нека бабата (консултативния съвет) си направи справка за активите и пасивите на починалия.
- jhoro
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|