Ще започна от това, че аз съм единственото дете от брака на родителите ми, но баща ми има още две деца от предишен брак. Той почина преди години и като наследници бяхме посочени аз, майка ми и децата от другия брак. Наскоро и майка ми почина. Като ходих да подам заявление за издаване на удостоверение за наследници в общината, изписах само себе си като наследник, но жената там ме накара да напиша като наследник и баща ми, нищо че е починал преди това и с подточки да изброя неговите наследници. Явно си е мислела, че само аз съм му наследник, но като обясних как стои положението с децата от другия брак, тя се разколеба леко, но пак ме накара и тях да напиша. Минаха няколко дни от тогава и не доумявам как тези хора ще я наследят при положение, че тя е само моя майка, а не тяхна.
Започнах да се съмнявам да не ме е подвела служителката. Имам нужда от компетентно мнение и се надявам да го получа от вас. Държа да спомена, че още не е издадено удостоверението, но факта че изброих всички имена в заявлението, ме озадачава.
Не става въпрос за наследяване само на имоти, които са били в режим на СИО, а и на такива, които бяха на баба и дядо (родителите на майка ми) и би трябвало от майка ми те да са собственост сега на нейните наследници, но ако за наследници са призовани и децата от другия брак на баща ми, ще бъде абсурдно да имат наследствена част от имота на баба и дядо.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за наследство
Не се притеснявайте, щом баща ви е починал преди майка ви, неин наследник сте само вие, не и еднокръвните ви братя/сестри, независимо дали са посочени в удостоверението. Важното е да се вижда от удостоверението, че вие сте единствено дете на майка ви и че баща ви е починал преди нея. В крайна сметка кой има качеството наследник определя не удостоверението, а закона за наследството.
- hariman
- Потребител
Re: Въпрос за наследство
Колегата е напълно прав, само да кажа на питащия, че е от значение единствено поредността на смъртта на съпрузите, а не това, че имотът е бил "на баба и дядо". Ако първа беше починала майката, щеше да е друго. Всичко, което бащата притежава в момента на смъртта си, без значение откъде го е взел, се наследява поравно от трите му деца, съответно ако беше починал втори, той щеше да е наследил от жена си част от имота "на баба и дядо" и след неговата смърт тази част щеше да се наследи от децата му - и трите.
Казвам го, защото много хора смятат, че само защото имотът е бил някога наследствен на единия съпруг, част от него никога не може да се наследи от доведените му деца.
Във Вашия случай сте единствен наследник на майка си.
Казвам го, защото много хора смятат, че само защото имотът е бил някога наследствен на единия съпруг, част от него никога не може да се наследи от доведените му деца.
Във Вашия случай сте единствен наследник на майка си.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|