- Дата и час: 27 Ное 2024, 01:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Практически въпрос за заплащане на адвокатски услуги
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Практически въпрос за заплащане на адвокатски услуги
Не е чудно, че страната потъва....
След мен и потоп.....добре, че съм на друг континент....
След мен и потоп.....добре, че съм на друг континент....
- aaaaly
- Младши потребител
О - не се съмнявайте - щом съм се заела - делата ми ще бъдат уредени.....
Даже съм убедена, че сега се чудите как някой от вас да ме контактне и да тръгне да ме убеждава да му платя авансово ....
Ах - когато заиграе тоягата на парица е царица - как умело подскачате до небесата....
Даже съм убедена, че сега се чудите как някой от вас да ме контактне и да тръгне да ме убеждава да му платя авансово ....
Ах - когато заиграе тоягата на парица е царица - как умело подскачате до небесата....
- aaaaly
- Младши потребител
sarbijanac написа:Не знаю какъв проблем имате, не ме интересува.
Не знаете и не Ви интересува, но се изходихте по въпроса ...браво на професионалното Ви отношение...
Отсявам ви, отсявам ви.....изпадате от класацията един след друг.....
- aaaaly
- Младши потребител
Отговорите, които търсите, са подробно разяснение в тази тема: viewtopic.php?f=3&t=12738
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
bebitor написа:Отговорите, които търсите, са подробно разяснение в тази тема: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=3&t=12738
Колега, контактнете я най-накрая жената!...
- p_n_n
- Потребител
Колега, твърде рисковано е да се контактува с контактьори, контактнати в контакта...
Rara avis in terris
-
Закон за адвокатурата
Чл. 36. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право на възнаграждение за своя труд.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Размерът на възнаграждението се определя в договор между адвоката или адвоката от Европейския съюз и клиента. Този размер трябва да бъде справедлив и обоснован и не може да бъде по-нисък от предвидения в наредба на Висшия адвокатски съвет размер за съответния вид работа.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) При липса на договор, по искане на адвоката, адвоката от Европейския съюз или клиента адвокатският съвет определя възнаграждение съгласно наредбата на Висшия адвокатски съвет.
(4) Възнаграждението може да се уговори в абсолютна сума и/или процент върху определен интерес с оглед изхода на делото, с изключение на възнаграждението за защита по наказателни дела и по граждански дела с нематериален интерес.
Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г., доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) За вземанията си, произтичащи от неизплатени възнаграждения и разноски, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз може да поиска издаване на заповед за изпълнение по чл. 410, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс независимо от техния размер.
Чл. 38. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз може да оказва безплатно адвокатска помощ и съдействие на:
1. лица, които имат право на издръжка;
2. материално затруднени лица;
3. роднини, близки или на друг юрист.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) В случаите по ал. 1, ако в съответното производство насрещната страна е осъдена за разноски, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право на адвокатско възнаграждение. Съдът определя възнаграждението в размер не по-нисък от предвидения в наредбата по чл. 36, ал. 2 и осъжда другата страна да го заплати.
Чл. 39. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Паричните средства, които клиентът предоставя за разходване от адвоката или от адвоката от Европейския съюз, могат да се внесат в банка по клиентска сметка. Клиентска сметка може да разкрива както адвокат или адвокат от Европейския съюз, така и адвокатско дружество. Сумите по клиентската сметка не са част от имуществото на адвоката и на адвоката от Европейския съюз или на адвокатското дружество и не подлежат на запориране.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право да удържи от постъпилите от или за неговия клиент средства сумата за своите разходи, доколкото те не са покрити от получени аванси, но е длъжен да представи отчет на клиента.
(3) По клиентската сметка могат да се превеждат суми за:
1. заплащане за разноски, държавни такси и данъци на клиента;
2. (доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) заплащане на хонорари на лица, различни от адвоката или адвоката от Европейския съюз;
3. (доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) извършване на сделки и действия от името и за сметка на клиента съобразно сключения договор между клиента и адвоката или адвоката от Европейския съюз;
4. (доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) други цели, предвидени в договора между адвоката или адвоката от Европейския съюз и клиента.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) За внесените по клиентската сметка средства от всеки клиент се води отделна партида. До 31 януари на годината, следваща извършването на превод от клиент, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен да представи на клиента отчет за изразходваните средства, освен ако в договора не е предвидена по-ранна дата.
Чл. 36. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право на възнаграждение за своя труд.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Размерът на възнаграждението се определя в договор между адвоката или адвоката от Европейския съюз и клиента. Този размер трябва да бъде справедлив и обоснован и не може да бъде по-нисък от предвидения в наредба на Висшия адвокатски съвет размер за съответния вид работа.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) При липса на договор, по искане на адвоката, адвоката от Европейския съюз или клиента адвокатският съвет определя възнаграждение съгласно наредбата на Висшия адвокатски съвет.
(4) Възнаграждението може да се уговори в абсолютна сума и/или процент върху определен интерес с оглед изхода на делото, с изключение на възнаграждението за защита по наказателни дела и по граждански дела с нематериален интерес.
Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г., доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) За вземанията си, произтичащи от неизплатени възнаграждения и разноски, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз може да поиска издаване на заповед за изпълнение по чл. 410, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс независимо от техния размер.
Чл. 38. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз може да оказва безплатно адвокатска помощ и съдействие на:
1. лица, които имат право на издръжка;
2. материално затруднени лица;
3. роднини, близки или на друг юрист.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) В случаите по ал. 1, ако в съответното производство насрещната страна е осъдена за разноски, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право на адвокатско възнаграждение. Съдът определя възнаграждението в размер не по-нисък от предвидения в наредбата по чл. 36, ал. 2 и осъжда другата страна да го заплати.
Чл. 39. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Паричните средства, които клиентът предоставя за разходване от адвоката или от адвоката от Европейския съюз, могат да се внесат в банка по клиентска сметка. Клиентска сметка може да разкрива както адвокат или адвокат от Европейския съюз, така и адвокатско дружество. Сумите по клиентската сметка не са част от имуществото на адвоката и на адвоката от Европейския съюз или на адвокатското дружество и не подлежат на запориране.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право да удържи от постъпилите от или за неговия клиент средства сумата за своите разходи, доколкото те не са покрити от получени аванси, но е длъжен да представи отчет на клиента.
(3) По клиентската сметка могат да се превеждат суми за:
1. заплащане за разноски, държавни такси и данъци на клиента;
2. (доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) заплащане на хонорари на лица, различни от адвоката или адвоката от Европейския съюз;
3. (доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) извършване на сделки и действия от името и за сметка на клиента съобразно сключения договор между клиента и адвоката или адвоката от Европейския съюз;
4. (доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) други цели, предвидени в договора между адвоката или адвоката от Европейския съюз и клиента.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) За внесените по клиентската сметка средства от всеки клиент се води отделна партида. До 31 януари на годината, следваща извършването на превод от клиент, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен да представи на клиента отчет за изразходваните средства, освен ако в договора не е предвидена по-ранна дата.
- thebeast
- Потребител
Госпожата явно мисли, че някой и е длъжен да и работи на версия или за "бог да прости".Сори
- sarbijanac
- Активен потребител
Господине, изписах тука кофи мастило, за да обясня, че този закон ми е известен и че съм работила с тукашни адвокати точно по този закон и че очаквам да се подпише договор и да се уговорят двустранните задължения и отговорности и разплащания.
Това дотук никой от контактнатите адвокати не ми предложи. Директно се минаваше на точка авансово разплащане. Няма дайте си имената за договора, няма ето ви банкова сметка да ми платите, и ето как аз ще ви издам фактура.
Значи разберете - АЗ НЯМА ДА ПРЕВЕДА ПАРИ НА НИКОГО БЕЗ ДОГОВОР, РАЗПИСКА/ФАКТУРА, ЛИЧНА СРЕЩА И ДОГОВАРЯНЕ В РЕАЛНОСТТА И ПРОЧИЕ ЗДРАВ РАЗУМ ПОВЕДЕНИЕ.
Така на анонимен човек от интернет да му давам пълномощни за банковите ми сметки, за собственостите ми и за бъдещи услуги че и пари да му платя АВАНСОВО БЕЗ РАЗПИСКА ИЛИ ФАКТУРА - ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ!
За един здрав разум апелирах - а как стана, че никой не прочете апела ми, и дружно се втурнахте да търсите под вола теле.
Разбира се, че имам право на здрав разум и да се защитя от измама. Разбира се, че искам нормално и разумно отношение от човек, който би се заел със задачаите си присърце.
Дотук виждам лигльовщини на малки деца играещи си в калта.
Това дотук никой от контактнатите адвокати не ми предложи. Директно се минаваше на точка авансово разплащане. Няма дайте си имената за договора, няма ето ви банкова сметка да ми платите, и ето как аз ще ви издам фактура.
Значи разберете - АЗ НЯМА ДА ПРЕВЕДА ПАРИ НА НИКОГО БЕЗ ДОГОВОР, РАЗПИСКА/ФАКТУРА, ЛИЧНА СРЕЩА И ДОГОВАРЯНЕ В РЕАЛНОСТТА И ПРОЧИЕ ЗДРАВ РАЗУМ ПОВЕДЕНИЕ.
Така на анонимен човек от интернет да му давам пълномощни за банковите ми сметки, за собственостите ми и за бъдещи услуги че и пари да му платя АВАНСОВО БЕЗ РАЗПИСКА ИЛИ ФАКТУРА - ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ!
За един здрав разум апелирах - а как стана, че никой не прочете апела ми, и дружно се втурнахте да търсите под вола теле.
Разбира се, че имам право на здрав разум и да се защитя от измама. Разбира се, че искам нормално и разумно отношение от човек, който би се заел със задачаите си присърце.
Дотук виждам лигльовщини на малки деца играещи си в калта.
- aaaaly
- Младши потребител
bebitor написа:Отговорите, които търсите, са подробно разяснение в тази тема: viewtopic.php?f=3&t=12738
Благодаря.
Дава някаква идея, но е несериозно и е шега.
В реалността нещата изглеждат другояче и когато се плаща от джоба ти - хумора идва малко черен. Оценявам, че адвоката има негова/нейна гледна точка и също иска да си защити интересите - но разберете - И КЛИЕНТА ИСКА ДА СИ ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСИТЕ И СЪЩО ИМА ТОВА ПРАВО!
Тоест нещата могат да се случат САМО ако се намери компромисно положение - но не и едностранно в полза на адвоката...някъде там клиента си дига сармите ....
Винаги съм се чудила - защо хората не разбират, че за да работи една връзка (като в любовта) - то връзката ТРЯБВА да работи ДВУСТРАННО (там колкото н-странно...)
Иначе клиент няма. Това е положението. Схванете го - клиента си е направил труда да си спечели парите - и вие трябва да уважите правото му да иска да си защити интересите, щом искате тези пари да влязат в джоба ви.
- aaaaly
- Младши потребител
sarbijanac написа:Госпожата явно мисли, че някой и е длъжен да и работи на версия или за "бог да прости".Сори
Това го схващам като нарочно заяждане.
Да преброя ли колко пъти повторих, че ще си платя - но че искам да видя договор, разписка/фактура и защита на интересите си.
Иначе по-добре да излезна на улицата и да си изсипя парите директно на улицата - и там има анонимни хора, които искат парите ми, но не ги е грижа за интересите ми.
А Вие господине сте нагъл и арогантен. Минавате в графа удобно неизвестен и бивате забравен. Радвам се, че се боричкате в страната толкова гладни некадърници и че го показвате публично защо сте толкова озлобени - защото това повишава моя шанс да намеря точно човека, който ми трябва.
Пък дори си мисля че вече съм го намерила.
Но да видим какво ще покаже ситуацията.
Тази тема беше написана за да се упражня по въпроса какво да очаквам при договаряне на заплащането и да чуя другата гледна точка.
Благодаря Ви - господине - Вие от злоба ми показвате толкова много - и аз искрено съм Ви благодарна - наистина научих много - научих, че съм абсолютно права в разсъжденията си и че не бива да се хвърлям на врата на първия измамник и алчен грубиян и простак - това със сигурност го знам вече и го упражнявам в реалността добре, както виждате.
Последна промяна aaaaly на 19 Сеп 2014, 23:43, променена общо 2 пъти
- aaaaly
- Младши потребител
Никой от учавствуващите във форума не го ползва за привличане на клиенти.Форумът е с образователна цел и за взаимопомощ. Това което го искате си го обсъдете с избрания от Вас адвокат.Аз лично при такива условия на клиент не бих се ангажирал не рискувам на края да остана с по една чаша студена вода.
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac написа:Никой от учавствуващите във форума не го ползва за привличане на клиенти.Форумът е с образователна цел и за взаимопомощ. Това което го искате си го обсъдете с избрания от Вас адвокат.Аз лично при такива условия на клиент не бих се ангажирал не рискувам на края да остана с по една чаша студена вода.
Със сигурност ще останете още в началото с чаша студена вода, ако така отблъсквате кандидат-клиентите си.
Има все пак някакъв санитарен минимум учтивости и отношение и не можете да очаквате, че ако се държите с някой като с куче - то той ще се хвърли на врата ви да ви пише генерални пълномощни и да ви плаща авансово безумни суми без обяснения и разписки/фактури и там каквото се полага по закон....
Сами се приравнявате с измамници .... а после се чудите защо хората ви се смеят.....и ви подритват и сте неприятни и мразени.....
Последна промяна aaaaly на 20 Сеп 2014, 00:02, променена общо 1 път
- aaaaly
- Младши потребител
Вие за мен не мислете. И не се заблуждават е, че през тези години адвокатска практика съм седял в очакване да се появите от някъде си и да се занимавам с вас точно като клиент.Ако сте излъгана от някого не си го изкарвай те тук.Това е форум за юристи, а не Бюро "Жалби".Не случайно в правото има един принцип "Който плаща зле плаща два пъти"!Опитайте се да си го обясните сама.
- sarbijanac
- Активен потребител
Гоше , нищо не казваш за предложената среща. Ако не е при Вас, при нас да е, м ?
Rara avis in terris
-
sarbijanac написа:Вие за мен не мислете. И не се заблуждават е, че през тези години адвокатска практика съм седял в очакване да се появите от някъде си и да се занимавам с вас точно като клиент.Ако сте излъгана от някого не си го изкарвай те тук.Това е форум за юристи, а не Бюро "Жалби".Не случайно в правото има един принцип "Който плаща зле плаща два пъти"!Опитайте се да си го обясните сама.
Не съм излъгана - както виждате.
Не сте чел темата явно. Защо така произволно вменявате гнусотии, които не съществуват в думите ми.
"Който плаща зле плаща два пъти"!Опитайте се да си го обясните сама
Вие сте глух и сляп - 200 пъти в тази тема повторих, че ще платя и даже отгоре - стига да съм доволна и правата ми да бъдат уважени.
Мисля, че Вие сте излъгания и нещастния, който си излива тук злобата и яда.
Това е форум за юристи - да, съгласна съм, а не за грубияни като Вас. Моля напуснете темата ми.
- aaaaly
- Младши потребител
Госпожо, уверявам Ви, че всички, писали във Вашата тема, са отлични юристи и професионалисти. Нямате право да гоните никого - този форум ние сме го създавали , с участието си в продължение на много години. Подозирам обаче, че не са Ви обяснени елементарни неща. Ако не сте се разбрала с адвоката си, защо не зададете и не изясните лично с него тези въпроси?
Едит: Добре, че е майтапа, да си кажем някои истини. Линкът действително отразява работната среда. Дори в континента, в който живеете , в казината се плаща предварително залогът, който смятате да направите. Никога, ама абсолютно никога няма гаранция, че ще спечелите делото. Достатъчно съм живяла и видяла как се губят 100% печеливши дела, и как се печелят 100% изгубени. Следователно, адвокатът не може да разчита на последващо заплащане. Затова е законово уредено хонорарът да се заплаща предварително.
Когато в договора за правна защита и съдействие е вписана платената сума, същият има ролята на разписка.
Едит: Добре, че е майтапа, да си кажем някои истини. Линкът действително отразява работната среда. Дори в континента, в който живеете , в казината се плаща предварително залогът, който смятате да направите. Никога, ама абсолютно никога няма гаранция, че ще спечелите делото. Достатъчно съм живяла и видяла как се губят 100% печеливши дела, и как се печелят 100% изгубени. Следователно, адвокатът не може да разчита на последващо заплащане. Затова е законово уредено хонорарът да се заплаща предварително.
Когато в договора за правна защита и съдействие е вписана платената сума, същият има ролята на разписка.
Последна промяна bebitor на 20 Сеп 2014, 01:04, променена общо 2 пъти
Rara avis in terris
-
aaaaly написа:sarbijanac написа:
Това е форум за юристи - да, съгласна съм, а не за грубияни като Вас. Моля напуснете темата ми.
След всичко което е написано могада ккажа, че Вашето място не е тук.Видяхте, че не представлявате интерес за никой от колегите, а проблемите Ви ппък още по малко.
- sarbijanac
- Активен потребител
bebitor написа:Гоше , нищо не казваш за предложената среща. Ако не е при Вас, при нас да е, м ?
И имаш лични
- sarbijanac
- Активен потребител
|
|