начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

Отнемане на родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отнемане на родителски права

Мнениеот rugeorgieva » 27 Авг 2014, 18:38

Здравейте, казвам се Румяна. Имам дете на 2г 10м, което отглеждам сама. Нямам брак с бащата на детето и той изобщо не присъства в живота на детето т.е. те не се познават. Всичко започна още докато бях бременна, той ме напусна в четвъртия месец от бременността. За съжаление му позволих да я припознае. Водих дело срещу него за родителските права. Първо получихме една година ограничаване и защита от домашно насилие, тъй като той упражни такова срещу мен пред детето когато то беше на 5м и аз му я бях завела да я види. След което заведох дело за отнемане на родителските права, които не му отнеха. Искам да попитам какво мога да направя за да му отнемат родителските права. Той е постъпвал за едномесечно лечение в болница за психично заболяване с шизофренни симптоми. Имам и експертиза, която установява това заболяване, но в момента на прегледа е показал че може да се грижи за своите работи, но не се знае дали няма да се появят отново симптомите. Той е агресивен и груб. Не полага грижи за детето, не плаща издръжката присъдена от съда, не е виждал детето от 2г и 4 м. С лъжесвидетели постигна това да му присъдят да я вижда всяка първа и трета събота и неделя от месеца по цели 4 часа. Това е невъзможно да го допусна тъй като той наистина не е наред с главата и се страхувам да не се случи нещо на детето и мен. Моля ви посъветвайте ме какво мога да предприема, защото тормоза на цялото ми семейство е огромен. От решението на съда до сега нито той нито аз спазваме присъденото. Страх ме е да не предприеме нещо той. Благодаря предварително! Ако е нужно да изясня още нещо ще го направя, защото това не са единствените факти, а само най-важните.
rugeorgieva
Нов потребител

Re: Отнемане на родителски права

Мнениеот eurolinker » 28 Авг 2014, 18:42

Здравейте Румяна,
Има достатъчно данни, които компрометират бащата - съдебно решение по ЗЗДН, доказателства за психическото му заболяване, вероятно има свидетели, които са видели последващо поведение в ущърб на детето.
Лишаването от родителски права е крайна мярка и приложното й поле е по-ограничено, защото тя най-интензивно засяга правата на родителя. Ограничаването на родителските права е мярка с по-малък интензитет и по-широко приложение, ще рече - по-лесно се доказват основанията за налагането й. В същото време освен нея, могат да се ползват и други средства за въздействие - напр. наказателна отговорност, ако са налице основания за това.
Ако можете потърсете съдействие на отдела за закрила на детето към Дирекция социално подпомагане във вашия град. Те са важен фактор с оглед на това, че в производството съдът изслушва техен представител, т.е. ако те са в течение с проблемите, това ще се отрази в доклада им пред съда. В някои дирекции има юрисконсулт, който може да ви бъде полезен и с правен съвет. Семейният кодекс позволява искът (за лишаване или ограничаване на р. права) при определени условия, да се повдигне от Дирекцията.
Не разбрах кога е установен режимът на лични контакти с детето - преди или след лечението на бащата.
Най-добре е да посетите адвокат, който да прецизира и обобщи всички важни факти.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот rugeorgieva » 28 Авг 2014, 19:43

Здравейте, вече имаше доклад от отдела закрила на детето, но и той не помогна на делото за отнемане на родителските му права. С помощта на неговите свидетели, той успя да убеди съда, че не е виждал детето по моя вина т.е. аз не съм му позволявала, а това не е така. Той изобщо не се интересува от детето, нито е помагал досега с отглеждането му. Единствените му обаждания , които не са повече от 6-7 за тези 2г бяха свързани с заплахи и тормоз. Дори свидетелските показания сериозно противоречат на фактите, които изложих когато заведох делото срещу него. Колкото и да чета решенията на окръжния и районния съд, стигам до това че те се базират единствено на лъжесвидетелите, единият от които дори е съден. Говорих с двама адвокати, които ми казват че връзката с бащата е много важна за детето, но така ли е когато детето дори не знае за съществуването му и той е заплаха за самото него и семейството му. Ако подам жалба, че не изплаща присъдената му издръжка, това ще помогне ли на съда да вземе предвид, че иска само емоционална връзка с детето, а не да поеме отговорността си, или просто ще го накарат да я изплаща? И има ли нещо друго което мога да направя? А за въпроса ви по повод постъпването му за лечение, то беше преди делото. Но той е длъжен да следи състоянието си и да посещава психоаналитик, но дори и това не прави не прави. Благодаря!
rugeorgieva
Нов потребител

Мнениеот rugeorgieva » 28 Авг 2014, 19:46

Забравих да спомена, че представител от отдела за закрила на детето не свидетелства в съда, поради отсъствието му в града по време на делото. Само докладът беше представен и то без подпис от бащата.
rugeorgieva
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 29 Авг 2014, 16:41

От всичко написано от вас стигам до извод, че или не сте консултирана въобще във връзка с иска ви или сте консултирана зле.
Неплащането на издръжка е основание за търсене на наказателна отговорност. Искът ви е бил за лишаване от родителски права, а може би е трябвало да бъде за ограничаването им (на определено право).
Да гадая няма смисъл. Намерете си адвокат с опит, по възможност - в семейното право. С писане във форума няма да се решат вашите и на детето ви проблеми.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот rugeorgieva » 29 Авг 2014, 22:32

И аз смятам, че не бях консултирана добре и ,че адвокатът ми не си свърши работата както трябва. Благодаря за отговорите, които получих от вас. Наистина не знам какво да направя и за това писах във форума. Просто не знам какво да предприема преди бащата не детето ми да предприеме нещо. Това е- уплашена съм. Благодаря отново.
rugeorgieva
Нов потребител

Мнениеот votpuska » 29 Авг 2014, 23:51

Доколкото разбирам, проблемът възниква от това че все пак не му е безразлично за детето и иска да го вижда от време на време, така ли е? Защо не опитате да го излъжете (ако не е истина) че всъщност той не е баща на детето (разбира се не на живо, по телефона). Вероятно ще изгуби интерес. Съответно както логично се очаква повече не отваряте и дума за издръжка.

Колкото ги има такива - уж прости, уж луди, ама иначе знаят кои са добрите адвокати да им спечелят делата.. Винаги съм се чудел..
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот rugeorgieva » 30 Авг 2014, 00:23

Опитах се и това да направя. Излъгах че не е баща на детето, но той наистина няма какво друго да прави освен да трови живота ми, моя и на близките ми. Наистина не го е грижа за детето, ако го беше грижа щеше да се поправи и да е до мен и него. Когато бях бременна той ме остави в четвъртия месец от бременността, след това беше с друга, а аз имах глупостта да му позволя да я признае, да му позволя да се съберем когато тя беше на два месеца. Три месеца след това той да ми посегне пред бебето ми. Това преля чашата, но вече е късно и наистина не знам какво да правя.
rugeorgieva
Нов потребител

Мнениеот rugeorgieva » 30 Авг 2014, 00:27

И за издръжката, тя изобщо не ме интересува. До сега се справях без тези 76 лв на месец така че не ги искам и за напред, просто искам да знам дали мога да използвам това, че продължава да не се грижи за детето и да го лиша от правата му да я вижда. Страх ме е какво ще стане с детето при внезапна поява в живота му на "баща" и то неуравновесен такъв.
rugeorgieva
Нов потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 30 Авг 2014, 03:22

Аз ще изкажа друго мнение. Доколкото разбирам, искате да направите нещо като сделка - няма да искате издръжка, срещу това да не му давате детето. Не мислите ли, че е малко егоистично? Не е ли възможно съдът да е бил прав, като е разрешил на бащата да вижда детето си? Дали наистина е вярно написаното, че "той изобщо не се интересува от детето", щом като все още се бори за него?
Масова практика е майката да се опитва да ограничи достъпа на бившия си до детето, като го изкарва побойника на квартала. По този начин постига едно единствено нещо - отмъщение. Само че така наказва не само него, но и детето, като го оставя без баща.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот rugeorgieva » 30 Авг 2014, 08:59

Не съм писала тук за да искам мнение, а за да получа помощ, от която наистина се нуждая. Не смятам , че постъпвам егоистично с искането си за отнемане на родителски права. Мисля че егоистично постъпват бащите, които без да се замислят правят деца и ги оставят още неродени, тези които се появяват уж разкаяни и пак си правят каквото искат. Без дори да се замислят за това малко същество, което за първи път се сблъсква със света. И какво?Детето става на три години и се появява някакъв "баща", който не е бил до нея когато е била болна, или тъжна, или е проходила, или е казала първата си дума....и тепърва иди му обясни на това дете какво означава "тати", дума- абсолютно непозната, да не говорим за човек. Благодаря за мнението ви, но не сте в тази ситуация.
rugeorgieva
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 30 Авг 2014, 10:10

votpuska написа:Защо не опитате да го излъжете (ако не е истина) че всъщност той не е баща на детето (разбира се не на живо, по телефона).
rugeorgieva написа:Опитах се и това да направя. Излъгах че не е баща на детето

Изумен съм. Търси се защита чрез закона (в чиято основа е морала), а се постъпва неморално, нечовешки. Дори и бащата да не е "добър", той има право да общува с детето АКО това общуване е в интерс на детето. И преценката за това не на майката, тъщата, свекъра или общественото мнение, а на съдия - фигура еднакво отдалечена от мисли за отмъщение или маниакално преследване.
rugeorgieva написа:Не съм писала тук за да искам мнение, а за да получа помощ, от която наистина се нуждая.
Тук ще получите мнения и не можете да ограничите никого да дава такива. Всякакви. Помощ :arrow: в реалното пространство, не във виртуалното.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот rugeorgieva » 30 Авг 2014, 11:07

Нека да поправя думата "помощ" с "насока какво мога да направя".
rugeorgieva
Нов потребител

Мнениеот aaaaly » 30 Авг 2014, 12:56

Здравейте, Румяна.

Ще направя един коментар от позицията на човек, който не е юрист. Коментарът ми с нищо не ви задължава. Можете да приемете или да отхвърлите идеята, Ваше право.

Не анализирам защо бащите в България са такива - констатирам го. Почти е правило бащите в страната да са безотговорни бащи и да не се грижат за децата си. Нито сте първата, нито сте последната майка с тоя проблем.

Познавам много други жени в същата изцяло идентична ситуация - обтегнати отношения с бащата и негативна история на родителството.

Намерете някакъв начин - това е персонален съвет - и различни майки намират различни начини - вземете от него позволение за пътуване и излезте от страната. Така поне ще имате шанс за нормален живот и Вие, и дъщеря Ви.

Имам приятелки и познати - на тях това им помогна. Успяха да вземат децата си в чужбина и да им дадат по-добър живот и нормални цивилизовани отношения. Проверете коя страна в чужбина би имала подходящи закони и условия за живот за Вас и дъщеря Ви. Научете език. Намерете си работа там. Направете контакти. Животът ще ви завърти и нещата едно по едно ще се подредят за Вас. Няма и да усетите как ще ви се случи. Езикът обаче е най-важното изискване. Непременно трябва да знаете езика на страната, в която планирате да живеете. Това ще даде добър житейски старт и на детето Ви. Повечето европейски страни имат много по-добра социална и обществена система и можете да разчитате на генерално подобрение на живота ви, което няма как да се случи в България.

Съветът е много личен и много проверен. Познавам много българчета, отведени в чужбина по тази причина. От голямо разстояние бащата просто не е в състояние да прави проблеми. Отдалчеността ще ви даде нормален живот и спокойствие, така важни за отглеждането на детето.

Законът в този му вид позволява чудовищни родителски извращения. Ще ви пратят по съдилища, ще точат от ресурсите Ви, ще ви късат нервите с неща, които отдавна са ясни по света. Това е безсмислено хабене на живота ви и живота на детето. Разбира се, че имате право на щастие и спокоен живот. Разбира се, че имате права - особено детето има ясни и законови права на щастливо и спокойно детство. Независимо дали бащата е съгласен да се поправя или не, независимо какво е мнението му и поведението му - правата на детето Ви са безспорни. Родителят ТРЯБВА да направи всичко възможно - длъжен е - да уважи правата на детето си. Не е правилно с омаловажаване на проблема и защитата на бащата да се уврежда живота и съществуването на детето.

Когато Мохамед не ходи до планината, планината ще отиде при Мохамед. Като не става със законни начини и методи - решете проблема си по други начини. Отдавна се знае, че закона в България не работи. Не допускайте това да съсипе живота ви. Много хора правят грешки - никоя човешка грешка не е толкова фатална, та да не може да се поправи или промени нещо.

Успех в начинанието. Детето заслужава усилията Ви. Дано пък бащите в страната да си вземат урока и да схванат, че нещо в ситуацията е ненормално - не е за вярване, но да го допуснем като вероятност.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 30 Авг 2014, 13:12

За постановената издръжка имате влязла в сила съдебно решение. Снабдете се с изпълнителен лист и образувайте изпълнително дело. Ако дължащия родител е в невъзможност и са налице останалите предпоставки- общината ще я заплаща, вместо него ( не целият размер, не и за цялото време, но е някакво начало).
В останалата част оставете времето да направи своето. Неведнъж се е случвало бащи по делата да имат претеции за децата си, да обжалват неизгодни за тях решения, но когато нещата окончателно приключат- да ги настигне забравата..., респективно с години да не се сещат за децата си ( шантаво, но някъде след края на битката всъщност се установява, кой, какви мотиви е имал за нея).

В интерес на истината- среща се и обратна ситуация: има нефелни майки, зарязващи децата си на съдбата без причина; има майки, които поради натиска на житейски обстоятелства не могат да се грижат за тях; има всякакви, но това е живота. Шарения.

Идеята с лишаване от права е била нелепа ( горе ви обясниха, че връзката не бива да се къса), защото трябва да е докажат категорично обстоятелствата по т.1 или кумулативно тези по т.2. Е, имате психично болен родител, но очевидно не е опасен, поради което т.1 е отпаднала ( а една навременно поискана експертиза би могла да даде отговор на щението ви, но консулта не е достатъчен, трябва и друго за делото). За т.2 не сте доказала първата предпоставка.

Имала сте възможност да искате ограничаване контакта между двамата в присъствието на някой разумен, но сте я пропуснали - сега следва да изпълнявате ( отностелно- неизпълнението може да влече само парични санкции за вас при едно изпълнително дело заведено от бащата , надали ще се стигне до реално предаване на дете) това, което сте постигнали до промяна в обстоятелствата. Такава, с оглед изложението ви, в момента не е налице.

Накратко- оставете времето да работи за вас. За сега.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот aaaaly » 30 Авг 2014, 14:47

Скъпа Румяна,

А защо забравих да спомена как ще ви дърпат да влезнете в омагьосания кръг на порочния и недомислен закон.

Обърнете ли се към юрист - обезателно ще ви хипнотизират да влезнете в затворената система на юридическата безпомощност да си решите проблема. Вместо да ви помогнат - ше ви вкарат в невъзможности и парични задължения за неизвършени услуги.

Не е ли по-разумно все пак да научите език - в което няма нищо лошо - да се образовате, да се мотивирате и да подобрите живота си. Вместо да прекарате родителстването си по съдилища, срещи със съдебни изпълнители, безконечни плащания на юристи и протакане. Самите юристи признават, че за горе-долу 10 години с наливане на пари и нерви - може би ще постигнете някакво нестабилно решение - което във всеки следващ момент може да бъде атакувано и отново да попаднете във въртележката на безконечната и ненаситна българска съдебна система.

Схванете го като съвет от сорта - когато живота ти даде лимон - по-добре си направи лимонада.

Работете в посока градивност и личностно развитие - вместо в посока робуване на неефективна съдебна система.

Ясно е, че няма да уважат нито Вашите права, нито правата на детето Ви. И както вече казах по-горе - нито сте първата - нито сте последната. Свържете се с организации извън страната. Потърсете европейските си права. Защитете се ЕФЕКТИВНО, А НЕ ПАСИВНО.

Разбира се, че имате право на защита и справедливост. Разбира се, че имате права. Не позволявайте да ви хипнотизират и манипулират. Разбира се, че заслужавате щастлив и спокоен живот.

Проверете думите ми. Направете си справките и се подгответе. Съветът ми е практичен, реализируем и е помогнал на много нещастни и изтормозени български майки.

Ако рОдината не иска да ви припознае като граждани с права - тогава за какво ви е такъв живот. Изборът е Ваш.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот aaaaly » 30 Авг 2014, 14:58

bird_of_paradise написа:За постановената издръжка имате влязла в сила съдебно решение. Снабдете се с изпълнителен лист и образувайте изпълнително дело. Ако дължащия родител е в невъзможност и са налице останалите предпоставки- общината ще я заплаща, вместо него ( не целият размер, не и за цялото време, но е някакво начало).
В останалата част оставете времето да направи своето. Неведнъж се е случвало бащи по делата да имат претеции за децата си, да обжалват неизгодни за тях решения, но когато нещата окончателно приключат- да ги настигне забравата..., респективно с години да не се сещат за децата си ( шантаво, но някъде след края на битката всъщност се установява, кой, какви мотиви е имал за нея).

В интерес на истината- среща се и обратна ситуация: има нефелни майки, зарязващи децата си на съдбата без причина; има майки, които поради натиска на житейски обстоятелства не могат да се грижат за тях; има всякакви, но това е живота. Шарения.

Идеята с лишаване от права е била нелепа ( горе ви обясниха, че връзката не бива да се къса), защото трябва да е докажат категорично обстоятелствата по т.1 или кумулативно тези по т.2. Е, имате психично болен родител, но очевидно не е опасен, поради което т.1 е отпаднала ( а една навременно поискана експертиза би могла да даде отговор на щението ви, но консулта не е достатъчен, трябва и друго за делото). За т.2 не сте доказала първата предпоставка.

Имала сте възможност да искате ограничаване контакта между двамата в присъствието на някой разумен, но сте я пропуснали - сега следва да изпълнявате ( отностелно- неизпълнението може да влече само парични санкции за вас при едно изпълнително дело заведено от бащата , надали ще се стигне до реално предаване на дете) това, което сте постигнали до промяна в обстоятелствата. Такава, с оглед изложението ви, в момента не е налице.

Накратко- оставете времето да работи за вас. За сега.

Аз много пъти съм се чудила - колко точно е невъзможно управляващия кръг от безпомощни и неграмотни имбецили да схване проблема с демографския срив.

Кого точно ще управлявате, ако няма кой да ви работи и да плаща.

Колапсът на системата вече се случва. На прага на тоя колапс - вие, закона и управляващите все още танцувате по театралната сцена,а на която вече завесите горят, а публиката бяга панически през столовете.

Не ще да издържите много......и няма къде да избягате. Не можете да работите нормална работа - и не искате. Колапсът яде и вас самите. А мишките бягат от кораба.....да седнем на стола, да си излюпим пакетчето семки и да изгледаме четвърто действие на Крал Лир.... :(
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 30 Авг 2014, 16:13

:roll: ... Ах, от мен ли избягахте в "другата родина" :) ?

Извинете за клишето, опитвам да нямам предразсъдъци по отношение на вас, заради другата тема, но е вярно: щеше да е забавно, ако наистина не е тъжно това, което занимава мислите ви.
Не харесвам крайната ви позиция по всеки въпрос, за който сте писала тук, и открито го заявявам.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот aaaaly » 30 Авг 2014, 16:23

bird_of_paradise написа::roll: ... Ах, от мен ли избягахте в "другата родина" :) ?

Извинете за клишето, опитвам да нямам предразсъдъци по отношение на вас, заради другата тема, но е вярно: щеше да е забавно, ако наистина не е тъжно това, което занимава мислите ви.
Не харесвам крайната ви позиция по всеки въпрос, за който сте писала тук, и открито го заявявам.

Какво крайно МОЛЯ УЧТИВО ЗА ОТГОВОР намирате, което вече да го няма в националната статистика, и как това биде приписано на мене като една индивидуалност с дефинитивно фиктивна българска гражданска позиция и националност?

Много съм учтива, моля да ме разберете, откак видях как модератора пренебрегна откритите клевети срещу огромна маса емигранти, възлизащи по национална статистика на 2 милиона активни граждани родени в рОдината.

Наблягам на учтивата форма (не само пред модератора) но все още недоумявам защо различните мнения и граждански позиции ви смущават толкова много. Някакво разяснение (професионално юридическо или не) моля най-учтиво на български език моля?
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот rugeorgieva » 31 Авг 2014, 16:27

Благодаря, за разбирането и съвета ви aaaaly. Мислила съм много и по този въпрос да отида някъде в чужбина или друг град. Но, аз имам семейство, което много ме подкрепя и много обича детето ми и не мога да си позволя да ги лиша от това да го виждат как расте. За къде е човек без близките си? Да, ситуацията наистина е нетърпима тук в България и съдебната ни система вместо да помага само ни вреди (в повечето случаи). Искрено ви благодаря за насърчаващите думи, но за съжаление това не е моето решение. Преместихме се с детето в друго жилище, което не е известно на бащата (до сега). Живея в страх какво ще се случи за напред, но не искам да бягам и да съм никоя в чужда държава. Знам и език, имам образование, но не мога да избягам. Отново благодаря за разбирането, може би вие единствено разбрахте колко трудно е наистина да се живее по този начин.
rugeorgieva
Нов потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси