Искам да попитам мога ли сам да заведа дело за отнемане на родителските права или ми трябва адвокат ?
Нека разкажа по-подробно за случая. С бившата сме разделени от 6 месеца, все си мислех че ще се разберем някак си и затова не започнах дело. Тя живееше при майка си. Рядко виждах сина си, защото тя не винаги ми го даваше. Наскоро тя избяга оттам с детето и отиде да живее при някакъв друг. Сега не мога да го виждам изобщо и трябва да я съдя. Дори и да изгубя ще плащам издръжка, но поне съда ще определи дни в които да го виждам. Въпросът ми е дали мога да започна делото, а когато се стигне да ни призоват естествено ще си наема адвокат, защото сам няма да мога да се справя, просто в момента нямам възможност, а не искам да губя повече време знам че тия дела се проточват дълго.
Моля за сериозни коментари.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 09:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно дело за родителски права
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос относно дело за родителски права
За отнемане на родителски права - необходими са сериозни основания, с адвокат или без адвокат. По отношение на това дали можете сам да инициирате делото - да можете, но не очаквайте адвокатът който ангажирате след това да е Господ за поправи кашата след вас . Казано по друг начин, най-добре за вас е да ангажирате адвокат, който да изготви ИМ и да поеме делото ви от самото начало.
По отношение на продължителността на процеса, то наистина може да продължи дълго време, да се разгледа и на втора инстанция. Но имайте предвид, че съдът може да се произнесе за привременни мерки, /при кого от родителите да остане детето и какъв да е режимът на лични отношения с другия родител докато трае процеса/.
По отношение на продължителността на процеса, то наистина може да продължи дълго време, да се разгледа и на втора инстанция. Но имайте предвид, че съдът може да се произнесе за привременни мерки, /при кого от родителите да остане детето и какъв да е режимът на лични отношения с другия родител докато трае процеса/.
- elgeor
- Младши потребител
Добре може и да не мога да ги отнема, а какво трябва да направя ако тя не ми позволява да го виждам ? Какво дело трябва да заведа ?
- lonely_wolf
- Нов потребител
Детето на каква възраст е? То хубаво е при нея, но тя самата има ли си работа и подходящи условия за да го отглежда? Ако се стигне да пуснеш дело и детето наклони везните, в твоя полза има възможност да спечелиш, но дори да не стане ще има определени дни и часове през, които дори и да не иска ще трябва да го виждаш.
http://ofertini.com
-
delirium1 - Нов потребител
Родителски права не се "отнемат", не и в смисъла, в който вие си представяте понятието.
За да бъде майка напълно лишена от родителски права, трябва да е наркоманка, алкохоличка, да не проявява никакъв интерес към детето и да го е изоставила и изобщо да не се интересува от него - сиреч - сложна и невъзможна работа е да докажете такива провинения на бившата, че да й "отнемете" родителските права (съдът да я лиши от права).
Това, което можете и трябва да направите, е да заведете дело по чл. 127 СК за определяне на привременни мерки за лични контакти с детето.
Адвокат ви трябва ПРЕДИ завеждане на делото, а не след това. (Отпосле ще е сложно да се оправя кашата, която ще сте сътворил сам, а има и неща, които пропуснат ли се с исковата молба, после не могат да се искат пред съда).
Издръжка ще плащате според колкото са възможностите ви и колкото определи съда.
За да бъде майка напълно лишена от родителски права, трябва да е наркоманка, алкохоличка, да не проявява никакъв интерес към детето и да го е изоставила и изобщо да не се интересува от него - сиреч - сложна и невъзможна работа е да докажете такива провинения на бившата, че да й "отнемете" родителските права (съдът да я лиши от права).
Това, което можете и трябва да направите, е да заведете дело по чл. 127 СК за определяне на привременни мерки за лични контакти с детето.
Адвокат ви трябва ПРЕДИ завеждане на делото, а не след това. (Отпосле ще е сложно да се оправя кашата, която ще сте сътворил сам, а има и неща, които пропуснат ли се с исковата молба, после не могат да се искат пред съда).
Издръжка ще плащате според колкото са възможностите ви и колкото определи съда.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Под "бившата", всъщност имате предвид настоящата си съпруга, така ли?
Вие все още ли сте в брак?
И говорите за дело за развод, това ли не сте започнали?
Ако правилно Ви разбирам, едно дело за развод ще реши нещата - не само ще сте разведен, но Съдът ще се произнесе и по упражняването на родителските права (ако успеете да докажете, че Вие сте по-добрият родител, може да го присъдят на Вас), и по издръжката, и по личните контакти - ще определи режим на свиждане с родителя, който не упражнява родителските права.
Това не е толкова просто, колкото Ви се струва, за това е по-добре да не се пробвате сам. Колегите са Ви обяснили много точно останалото - рискувате да натворите безброй труднопоправими или направо непоправими бели.
Привременните мерки са добър вариант за по-бързо регулиране на отношенията.
Вие все още ли сте в брак?
И говорите за дело за развод, това ли не сте започнали?
Ако правилно Ви разбирам, едно дело за развод ще реши нещата - не само ще сте разведен, но Съдът ще се произнесе и по упражняването на родителските права (ако успеете да докажете, че Вие сте по-добрият родител, може да го присъдят на Вас), и по издръжката, и по личните контакти - ще определи режим на свиждане с родителя, който не упражнява родителските права.
Това не е толкова просто, колкото Ви се струва, за това е по-добре да не се пробвате сам. Колегите са Ви обяснили много точно останалото - рискувате да натворите безброй труднопоправими или направо непоправими бели.
Привременните мерки са добър вариант за по-бързо регулиране на отношенията.
- Kogato
- Младши потребител
Добре! Значи искам първо да отбележа, че задължително ще ти трябва адвокат, за да не ме нахокат пак. Не е ясно дали става въпрос за фактическо съжителство или брак, а и не видях да се споменава дали детето е признато - което също е възможност. Т.е. да не бъде признато при фактическо съжителство. И възрастта. До 10 години децата не ги разпитват, над 10 години може и да ги разпитат. Най лошият вариант, ако детето е признато , съдът ти постановява режим на лични отношения. Отличният вариант- да си вземеш детето.На въпроса дали сам можеш да заведеш дело - отговора е ясен. Можеш. Но не те съветвам, понеже едва ли си наясно дори как да напишеш една искова молба. Лично аз заведох сам дело за режим на лични отношения. Майката се опъна, че съм плашел детето /макар да е точно обратното!/ и ми назначиха привременни мерки да си виждам детето в присъствието на социални , сякаш съм някой престъпник. Наех адвокат, който ме убеждаваше, че това е "нормален" режим на лични отношения, поради и което го сиктирдосах и реших да доведа нещата докрай сам - както и бях почнал. Честно казана се шашардисаха и съдебен персонал и съдията. Приложих толкова писмени доказателства, че можех да спечеля и родителски права. Преди седмица ми дойде решението. 90% процента от исканият от мен режим / а той е доста разширен!/ е уважен , а бившата ми възлюбена е осъдена да ми плати разноските по делото.
Емотикона е в кръга на шегата. Ако имаш поне някакви познания по право можеш да пуснеш една молба за постановяване на режим на лични отношения и някакъв режим ще ти бъде определен. Прецеденти като моят са изключение, които само потвърждават правилото, така че, не се подвеждай. За родителски права - изобщо не се захващай. Един практикуващ адвокат ми се "похвали", че е водил над трийсет дела / откъм бащата/ за родителски права и не е спечелил нито едно! Така че, сам си прецени...!
Един съвет! Ако нямаш пари - има безплатна правна помощ. Стига да отговаряш на условията!
Успех!
Емотикона е в кръга на шегата. Ако имаш поне някакви познания по право можеш да пуснеш една молба за постановяване на режим на лични отношения и някакъв режим ще ти бъде определен. Прецеденти като моят са изключение, които само потвърждават правилото, така че, не се подвеждай. За родителски права - изобщо не се захващай. Един практикуващ адвокат ми се "похвали", че е водил над трийсет дела / откъм бащата/ за родителски права и не е спечелил нито едно! Така че, сам си прецени...!
Един съвет! Ако нямаш пари - има безплатна правна помощ. Стига да отговаряш на условията!
Успех!
- ivan_mirchev
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|