Преди 33 г. баща ми ми дари имот!... Преди 2 месеца татко почина. Брат ми ме заплашва, че щял да оспорва дарението и да претендира за част от имота! Това ми звучи нелепо, но все пак се нуждая от професионалното Ви становище:
1. Възможно ли е подобно оспорване?;
2. Ако да какви са прогнозите за следствията от него?
Предварително Ви Благодаря за отговорите!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност за оспорване на дарение!?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Давност за оспорване на дарение!?
Съболезнования за загубата Ви!
1. Възможно е.
2. Ще отменят дарението до размера на разполагаемата част.
P.S. Уточняващите въпроси, моля да задавате на адвоката, при когото ще отидете на консултация. Във Ваш интерес е.
1. Възможно е.
2. Ще отменят дарението до размера на разполагаемата част.
P.S. Уточняващите въпроси, моля да задавате на адвоката, при когото ще отидете на консултация. Във Ваш интерес е.
- ch3oh
- Активен потребител
Благодаря за изразеното съчувствие за загубата ми!
Ще зачета молбата Ви и няма да обременявам темата с уточняващи въпроси! Предполагам те ще възникнат и ще ги отнеса до адвокат, до който явно ще е необходимо да се допитам! Но вмомента съм в шок!
Моля само за да разбера втората част на отговора Ви да ми разясните какво е размер на разполагаема част!?
Ще зачета молбата Ви и няма да обременявам темата с уточняващи въпроси! Предполагам те ще възникнат и ще ги отнеса до адвокат, до който явно ще е необходимо да се допитам! Но вмомента съм в шок!
Моля само за да разбера втората част на отговора Ви да ми разясните какво е размер на разполагаема част!?
- leksik
- Младши потребител
Разполагаемата част от наследството е тази част, с която наследодателят има право да се разпорежда. Другата част е запазена част и тя съществува в полза на някои категории наследници, каквито са и децата. Ако се окаже, че размерът на дарението нарушава запазената част от наследството на брат Ви, съдът ще го намали със съответната част.
- sunrise
- Активен потребител
Sunrise, Благодаря за отзивчивостта и за разяснението на понятен ми език!
- leksik
- Младши потребител
Има ли начин да се избегне оспорването на дарението и какъв е той?
- peri64
- Нов потребител
peri64 написа:Има ли начин да се избегне оспорването на дарението и какъв е той?
Избягването на съдебно оспорване на дарението е извънсъдебно споразумение.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
eurolinker написа:peri64 написа:Има ли начин да се избегне оспорването на дарението и какъв е той?
Избягването на съдебно оспорване на дарението е извънсъдебно споразумение.
Дори и преди да има оспорване на дарението ли?
- peri64
- Нов потребител
Няма как да се застраховате от евентуално оспорване на дарението. Въпросът е, дали ще е основателно. Ако е нарушена запазената част на човека, винаги може да оспорва.
- sunrise
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|