начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

подялба на автомобил след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

подялба на автомобил след развод

Мнениеот asdwsx » 30 Окт 2013, 17:05

Здравейте,
Разведохме се по взаимно съгласие, но в споразумението е записано, че колата остава в обикновена съсобственост между молителите, при равни квоти, след прекратяване на брака.Тъй като се бяхме разбрали да ми я продаде след развода. Но в момента той иска двойно повече пари за нея. Колата е купена преди 3 години чисто нова и сега той иска да му платя половината от сумата, за която сме я купили. Иначе няма да ми я продаде и колата ще остане обща собственост и ще я ползваме една седмица единият, една седмица другия. Този вариант не ме устройва, аз съм с малко дете, което водя на градина всеки ден.Явно за колата няма да се разберем и аз ще трябва да си купя друга.

Но моля за съвет, какво мога да направя с общата? Как мога да я продам за да взема част от парите? С дело ли? А докато мине делото може ли да я спра от движение за да не я ползва той? Или да искам някакъв режим за ползване - един месец аз, един месец той?
asdwsx
Младши потребител

Re: подялба на автомобил след развод

Мнениеот nikolov__ » 30 Окт 2013, 17:19

asdwsx написа:Как мога да я продам за да взема част от парите?

- както той на вас -
asdwsx написа:Но в момента той иска двойно повече пари за нея

А каква част искате да вземете конкретно? Предполагам, каквато сте вложили?
errare humanum est
Аватар
nikolov__
Младши потребител

Мнениеот asdwsx » 30 Окт 2013, 17:28

nikolov__ написа:
asdwsx написа:Как мога да я продам, за да взема част от парите?

- както той на вас -
asdwsx написа:Но в момента той иска двойно повече пари за нея

А каква част искате да вземете конкретно? Предполагам, каквато сте вложили?

Той няма да иска да я купи на цената, която аз му бях предложила да му дам. Него този вариант го устройва - т.е. да е обща и да може да ме тормози постоянно дам ми колата, аз имам право и т.н.

Колата преди 3 год. струваше 23 000 лв. Сега той иска да ми я продаде за 12 000 лв., а се бяхме разбрали да му дам 7 500 лв.

Колата има амортизации и не може човек да очаква да вземе същите пари, които е вложил.
Ако има вариант да я продадем, предполагам, че ще вземем 12000-13000 лв. и аз ще получа 6 000 лв.
asdwsx
Младши потребител

Мнениеот fbr65 » 30 Окт 2013, 17:31

Разберете се за реалната И стойност и хвърляйте чоп.
fbr65
Потребител

Мнениеот asdwsx » 30 Окт 2013, 17:37

Той не иска да се разберем. Иска всичко да прави напук.
Само заплахи и обиди слушам.
Споразумение няма как да постигнем.
asdwsx
Младши потребител

Мнениеот fbr65 » 30 Окт 2013, 18:53

Щом не може да се споразумеете, следващия ход е съдебна делба, но в такъв случай става "Двама се карат, третия печели"
fbr65
Потребител

Мнениеот asdwsx » 31 Окт 2013, 10:28

Като няма друга възможност, явно до съдебна делба ще се стигне. В противен случай, той ще кара тази колата, а аз ще си купя друга кола и от общата нищо няма да получа.
А какво значи съдебна делба? Подавам в съда, че искам да я раделим и те я обявяват на търг, така ли?

Имам ли право да я спра от движение и да не я продаваме?
asdwsx
Младши потребител

Мнениеот fbr65 » 31 Окт 2013, 14:04

asdwsx написа:Подавам в съда, че искам да я раделим и те я обявяват на търг, така ли?
Не е точно така. Трябва си адвокат за тая работа. Но има вероятност, цената която ще се получи на търга, да не покрие разноските.
fbr65
Потребител

Мнениеот asdwsx » 31 Окт 2013, 15:18

fbr65 написа: Не е точно така. Трябва си адвокат за тая работа. Но има вероятност, цената която ще се получи на търга, да не покрие разноските.

Какви са разноските по делото? Какво трябва да се заплати? А може ли някой от нас да купи колата на цената определена от съда?
asdwsx
Младши потребител

Мнениеот fbr65 » 31 Окт 2013, 16:46

Първоначалната цена се определя от оценител (което се заплаща). Да, възможно е, един от съделителите да придобие имуществото. Но ако искате да научете повече потърсете в гугъл с ключова дума "Съдебна делба на движими вещи" Има много за четене.
fbr65
Потребител

Мнениеот asdwsx » 31 Окт 2013, 16:59

fbr65 написа:Първоначалната цена се определя от оценител (което се заплаща). Да, възможно е, един от съделителите да придобие имуществото. Но ако искате да научете повече потърсете в гугъл с ключова дума "Съдебна делба на движими вещи" Има много за четене.

Благодаря!
asdwsx
Младши потребител

Назад към Семейни казуси