Здравейте,
Въпросът ми е във връзка с наследяване на задължения.Живея с партньора си от 6 години без брак.И двамата имаме по едно пълнолетно дете от предишни бракове ,и едно общо от съвместното си съжителство което е непълнолетно.Имаме желание да узаконим връзката си.И двамата имаме кредити които не съм сигурна ,че ще успеем да погасим.Въпросът ми е ако сключим брак ,преживелия съпруг наследява задълженията на другия а след това когато и двамата починат кой ще наследи задълженията?Например след моята смърт,задълженията ми наследява той,а след неговата всички задължения ли ще наследи неговото дете -неговите и моите косвено?До кое коляно се предават те и има ли срок на давност?За общото ни дете ми е ясно .Надявам се правилно да съм поставила въпроса.Предполагам доста хора са в подобна ситуация на днешно време.Благодаря на изразилите мнение.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследяване на задължения от деца от предишни бракове?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследяване на задължения от деца от предишни бракове?
Реално погледнато с брак или без, всеки от вас има по две деца, нали?
Ако нямате брак, при настъпила смърт на единия от двамата, неговото имущество (права и задължения) се наследява от низходящите му (неговите 2 деца) по равно (всяко дете по 1/2).
Ако сключите брак и настъпи смърт на един от двамата, отново неговото имущество се наследява от децата и преживелия съпруг, като съпругът има дял колкото всяко от децата (т.е. ще имате по 1/3 всеки).
Ако починалият остави само задължения, наследниците могат да направят писмен отказ от наследство в определен срок след откриването му. В този случай те не получават нищо (от активите), но и не наследяват пасивите.
Дано сте се ориентирала. Случаят ви не е чак толкова неразбираем.
Ако нямате брак, при настъпила смърт на единия от двамата, неговото имущество (права и задължения) се наследява от низходящите му (неговите 2 деца) по равно (всяко дете по 1/2).
Ако сключите брак и настъпи смърт на един от двамата, отново неговото имущество се наследява от децата и преживелия съпруг, като съпругът има дял колкото всяко от децата (т.е. ще имате по 1/3 всеки).
Ако починалият остави само задължения, наследниците могат да направят писмен отказ от наследство в определен срок след откриването му. В този случай те не получават нищо (от активите), но и не наследяват пасивите.
Дано сте се ориентирала. Случаят ви не е чак толкова неразбираем.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря Ви за отговора,но идеята ми е малко по-различна.Да при смърт на единия се пада по 1/3 на преживелия и на двете деца.Да кажем че аз наследя 1/3 от неговите задължения ,но не успея да изплатя тази част .Когато и аз почина моите две деца ще наследят мен- моите задължения плюс тази част от неговото която не съм успяла да изплатя,така ли е?
- radi1972
- Младши потребител
Живите наследници наследяват всичко - и активите, и пасивите към момента на смъртта на наследодателя. Не разбирам кое не ви е станало ясно. Да, при смърт на мъжа, който е ваш съпруг, вие наследявате 1/3 от дълга му, заедно с 2/3 на двете му деца. Ако и вие починете, цялото ваше имущество - права и задължения, се наследява от вашите 2 деца.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|