начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Може ли да се оттегли искова молба за издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли да се оттегли искова молба за издръжка

Мнениеот konsultaciq1970 » 19 Окт 2013, 08:50

Дъщерята на съпругът ми е навършила 18г.,пуснала е искова молба срещу него за издръжка.Аз приех исковата молба,тъй като той е в чужбина.Въпросът ми е такъв:Съгласни сме да плащаме посочената в исковата молба издръжка със старата дата,която тя иска.Искаме да оттегли от съда молбата си и да подпишем споразумение,4е сме съгласни.Възможно ли е това? И ако да ,как да процедираме:да звъннем ли на адвокатката и и да и кажем за това? И ако е възможно да се оттегли тази искова молба-трябва ли мъжа ми да отговаря на тази искова молба в едномесечен срок,или ако тя се оттегли не е необходимо. И втория ми въпрос е ако пък процедираме по друг вариант :ако не отговорим на въпросната молба въобще и не се явим на делото,то тя ще получи това,което иска(с което ние и без това сме съгласни),има ли проблем за съпруга ми от законна гледна точка ако постъпи по този начин.Това наказуемо ли е или има право ако е съгласен да не се яви и да не изпраща някой който да го представлява.Пак да спомена ,че е в чужбина и няма как тъй или иначе той да се яви,а и сме съгласни с всичко в тази искова молба.Ще ви бъда благодарна за отговора.
konsultaciq1970
Нов потребител

Re: Може ли да се оттегли искова молба за издръжка

Мнениеот da345 » 19 Окт 2013, 08:57

Всяка искова молба може да бъде оттеглена от ищеца. Това може да стане без Ваше съгласие до приключване на първото заседание по делото /чл.232 ГПК/
da345
Младши потребител

Мнениеот konsultaciq1970 » 19 Окт 2013, 09:08

Благодаря за бързия отговор,но ако я оттеглят сега,съпругът ми трябва ли да отговори на исковата молба или ако е оттеглена преди месеца отговор не е необходимо? Извинявайте за повторното запитване
konsultaciq1970
Нов потребител

Мнениеот da345 » 20 Окт 2013, 07:52

Отговорът ще е от значение за Вас, ако оспорвате. Той право, не сте задължени да го правите. Щом приемате обстоятелствата би могло да не го правите, това просто ще се отбележи в заседанието, че не сте отговорили на ИМ. За повече подробности си говорете с адвоката.
da345
Младши потребител

Мнениеот konsultaciq1970 » 20 Окт 2013, 09:48

Благодаря за отговора.Нямаме нищо против сумата,а само по изложените "доказателства". Но тъй или иначе те са ги написали за да постигнат определената сума, която смятаме за справедливо искана, то може и да не отговорим. Благодаря за отговорът и на двамата. Орентирах се и сега съм по-спокойна. Усмихнат дена на всички!
konsultaciq1970
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Окт 2013, 11:04

Ако не отговорите на исковата молба и не се явите на първо по делото съдебно заседание ще се постанови неприсъствено решение. Съдът ще приеме за доказани фактите и обстоятелствата и ще осъди ответника за сума, каквато е поискана от дъщеря му, ведно с държавна такса в размер на 4% върху тригодишния платеж на издръжката( претенцията умножавате по 36 и после по 4%), както и разноските по делото, които за сега са само адвокатски хонорар.
За да спестите поне нещо от тези разходи, за които писах, след като приемате размера на издръжката за справедлив трябва или тя да оттегли ИМ, или да се споразумеете ( за това ви трябва пълномощно все пак). Очевидно е, че и за двете трябва да говорите с нейния адвокат, след като не можете да си наемете свой.

Говорим за гражданско дело и осъждането няма по никакъв начин да се отрази на съпругът ви- не и поне докато не спре плащането. Тогава работата може да загрубее и да се стигне до наказателно производство.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси