начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изгонване на пълнолетен от семейно жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изгонване на пълнолетен от семейно жилище

Мнениеот museee » 06 Окт 2013, 20:04

Здрвейте,

Бихте ли ми помогнали с мнение по следния казус. Става въпрос за семейно жилище, в което живеят петчленно семейство: майка (само по лична карта е на този адрес), баща, двамата им пълнолетни сина и баба (майката на баща ми). Жилището е прехвърлено от вече починалият ми дядо и живата ми баба срещу гледане и издръжка на баща ми по време на брак с майка ми . Въпросът е има ли съдебна процедура, при която еднолично баща ми да ме накара да напусна жилището без съгласието на майка ми? Те са още женени, а аз съм 21 годишен студент. Става въпрос за морално деградирал човек с проблеми с алкохола, ако това има някаква връзка с казуса.

Благодаря предварително за евентуалните отговори по темата.
museee
Нов потребител

Re: Изгонване на пълнолетен от семейно жилище

Мнениеот ch3oh » 07 Окт 2013, 11:28

А защо този "морално деградирал човек с проблеми с алкохола" иска да ви изгони?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот museee » 08 Окт 2013, 19:26

Някакви мнения от правно естество?
museee
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Окт 2013, 19:44

museee написа:Въпросът е има ли съдебна процедура, при която еднолично баща ми да ме накара да напусна жилището без съгласието на майка ми

Има. Със съдействието на съд, ерго- имате право да се защитавате, ако и когато се наложи.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Окт 2013, 19:59

Интересно теоретично - двама съсобственици, при което единият решава да настани заемател.

Според мен трябва изясняване на отношенията помежду собственик и държател, по възможност.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот museee » 08 Окт 2013, 22:25

Не се е стигнало до там, чисто теоретично ме интересува при сегашното положение има ли прецедура, при която може да ме накара да напусна и колко време би отнела?
Какво би станало например ако съм заключен и не мога да вляза? С помощта на полиция предполагам няма да има проблем.
museee
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 08 Окт 2013, 22:33

Има процедура при която може да ви накара да напуснете - по-горе ви обясниха.
Основанието е, че е собственик, а вие не сте, а и сте пълнолетен български гражданин, който може сам да се грижи за себе си. Никъде не пише, че родителят (Пък макар и "морално деградирал от алкохола") е длъжен во-веки да дава подслон на децата си.
Ако намерите входната врата заключена, не се учудвайте. Имате право да се защитите, ако се случи, но хипотези много, така че предлагам да не си разиграваме сценарии, за да проверим кой какво може да предложи по казуса.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот museee » 08 Окт 2013, 22:58

Той е собственик, също така майка му е собственик, а ролята на жена му, при чиито брак е станало прехвърлянето на имота? Не става въпрос дали родителят може да изгони пълнолетното си дете и прочие и кой можел да се грижи за себе си, а дали може еднолично въпросното лице да се разпорежда с имота, без някакво писмено съгласие от съпругата си и майка си?
museee
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 08 Окт 2013, 23:21

Извинявай, но къде прочете, че се пита за еднолично разпореждане с имота не видях. Попитал си това:
museee написа:Въпросът е има ли съдебна процедура, при която еднолично баща ми да ме накара да напусна жилището без съгласието на майка ми?

Нито намек за разпореждане с имота.
Ако питаш за разпореждане, задай си правилно въпроса, че тази вечер съм си изгубила боба, който хвърлях, за да позная кой какво иска да пита.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот museee » 08 Окт 2013, 23:50

Не мога да разбера забележката, нима принуждаване за напускане на жилището не е разпореждане с него? Както и да е,много се разводни темата.
museee
Нов потребител

Мнениеот chandra » 08 Окт 2013, 23:55

Това да Ви изгони от имота, казано на прост български, не е е разпореждане, а управление... а всеки от съсобствениците може и има право да брани съсобствеността!
chandra
Потребител

Мнениеот borovinka » 09 Окт 2013, 00:11

museee написа:Не мога да разбера забележката, нима принуждаване за напускане на жилището не е разпореждане с него? Както и да е,много се разводни темата.

На правен език "разпореждане с имота" означава продажба/замяна/дарение - действие, което може да се извърши от собственика и което обикновено (но не задължително) води до прекратяване на собствеността върху този имот.

Казано на още по-прост език - изгонването на лице, което обитава имота на някакво основание (че дори и без основание), не е разпореждане с имота, а е действие на обикновено управление на имота, което собственикът (и някои държатели) могат да извършват неограничено.

Съжалявам, но май ще ви стане още по-объркано, ако използваме правните термини, м?

Затова ще ви го повторя пак:
borovinka написа:Има процедура при която може да ви накара да напуснете - по-горе ви обясниха.
Основанието е, че е собственик, а вие не сте, а и сте пълнолетен български гражданин, който може сам да се грижи за себе си. Никъде не пише, че родителят (Пък макар и "морално деградирал от алкохола") е длъжен во-веки да дава подслон на децата си.
Ако намерите входната врата заключена, не се учудвайте. Имате право да се защитите, ако се случи, но хипотези много, така че предлагам да не си разиграваме сценарии, за да проверим кой какво може да предложи по казуса.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси