начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Прехвърляне на апартамент

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на апартамент

Мнениеот rexicom » 03 Авг 2013, 14:19

Родителите ми са разведени от 1991 година. Тогава апартаментът, който е придобит по време на брака и нотариалния акт е на името на баща ми, беше предоставен за ползване на майка ми и на двамата със сестра ми. Сега баща ми почина и ние се разбрахме със сестра ми апартаментът да бъде прехвърлен на мен. Въпросът ми е какво трябва да се направи за това и какви са правата на майка ми- нужно ли е и нейното съгласие? Четох някъде за вариант за отказ от наследство от страна на сестра ми. Каква е съдебната процедура за това?
rexicom
Нов потребител

Re: Прехвърляне на апартамент

Мнениеот nikol52100 » 03 Авг 2013, 17:02

Няма нужда от отказ от наследство и съдебни процедури, ако има съгласие между вас. Достатъчно е сестра Ви и майка Ви да прехвърлят своите идеални части от апартамента на Вас чрез изповядване на сделката пред нотариус. Що се отнася до майка Ви: Ако апартаментът е придобит по време на брака възмездно, то тя има 1/2 ид. част от него, а Вие със сестра Ви наследявате от баща си по 1/4 всеки. Може и да не е така, зависи как са уредили имуществените отношения при развода.
nikol52100
Потребител

Мнениеот rexicom » 03 Авг 2013, 17:30

благодаря много за отговора. Значи да разбирам, че всичко може да се уреди само при нотариус без да се ходи в общината или съда
rexicom
Нов потребител

Мнениеот windlove » 03 Авг 2013, 17:38

Е ще ви трябва удостоверение за наследници - ще се наложи да минете и през общината.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот rexicom » 03 Авг 2013, 17:41

То това е ясно. Такова удостоверение искат и от НОИ. А горе долу можеш ли да кажеш каква е таксата при нотариуса Благодаря предварително
rexicom
Нов потребител

Мнениеот nikol52100 » 03 Авг 2013, 18:28

rexicom написа:То това е ясно. Такова удостоверение искат и от НОИ. А горе долу можеш ли да кажеш каква е таксата при нотариуса Благодаря предварително

Нотариалната такса и адвокатското възнаграждение зависят от стойността на имота.
nikol52100
Потребител

Мнениеот rexicom » 03 Авг 2013, 19:31

данъчната оценка на имота е 30 000 лв. Предполагам,че нотариалната такса е някакъв процент от данъчната оценка. Ако можеш да ми кажеш какъв е горе долу този процент ще съм ти много благодарен.
rexicom
Нов потребител

Мнениеот nikol52100 » 03 Авг 2013, 19:42

nikol52100
Потребител

Мнениеот rexicom » 03 Авг 2013, 20:06

Много ти благодаря за информацията. Оценявам това, че има хора склонни да отделят от времето си, за да помогнат на друг. :D :D :D
rexicom
Нов потребител

Мнениеот venetia » 05 Авг 2013, 12:00

Здравейте , искам да попитам следното ; Искам да се разведа със съпруга си , но къщата в която живеем е ипотекирана (тя купена с мой пари придобити след продажба на имот който имах )Сега съпругат ми иска да ми вземе всичко .Какво да направя ?Ако може да ми дадете контакти на адвокат в Пловдив ще съм много благодарна
venetia
Нов потребител

Назад към Семейни казуси