Здравейте!
Нуждая се от малко правна информация,за което предварително благодаря на всички които ще се отзоват .Живея в Германия,омъжена съм и съм бременна в петия месец.Имам дъщеря на 14год.от първия си брак.През 2008год.спечелих делото за родителските права.Детето е в България,а на мен ще ми е доста трудно да отида да си я прибера,поради моето състояние.Сестра ми,която на 16.07.2013 се прибира в България за лятото и септември се връща,та обсъждахме този вариант детето да пътува с леля си,за което според моята адвокатка водила делото трябва да се издаде нотариална декларация в консулството в Мюнхен,според която аз упълномощавам моята сестра да ме представлява преминавайки границите на Република България.
Въпросът ми е:Към кого да се обърна(разбирам,че трябва да е нотариус),но предвид обстоятелствата се чуствам в доста затруднено положение за текста на тази декларация,защото трябва да бъде изготвена от нотариус.От информацията която имам в консулството в Мюнхен трябва да отида с предварително изготвена декларация.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 14:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нотариална декларация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Нотариална декларация
Трябва вие и бащата на детето да упълномощите сестра ви да съпровожда детето в пътуването до Германия.
Потърсете в нета текст на декларацията. Вие може да се явите за заверка на декларацията пред БГ консул - той има фукциите на нотариус. Бащата - не знам....Ако е в БГ, да отиде при нотариус и да подпише идентична декларация.
Потърсете в нета текст на декларацията. Вие може да се явите за заверка на декларацията пред БГ консул - той има фукциите на нотариус. Бащата - не знам....Ако е в БГ, да отиде при нотариус и да подпише идентична декларация.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
След като е имало дело за род. права т.е. отношенията между родителите са влошени, едва ли бащата ще гори от желание да подпише декларацията. Току виж подал иск за промяна на род права, с оглед невъзможността на майката да се грижи за детето - майката е в Германия, а пък детето си седи в БГ Стискайте палци бащата да не реши да говори с адвокат по въпроса
- reg_reg1
- Потребител
И да стиска, и да не стиска, все ще си трябва декларация от бащата. Твърде вероятно и да спечели родителските права, ако реши.
- sunrise
- Активен потребител
Мисля че трябва да доуточня нещо.При спечеленото от мен дело за родителски права,бащата е ЛИШЕН от родителски права.
- daniel_xandre
- Нов потребител
daniel_xandre написа:Мисля че трябва да доуточня нещо.При спечеленото от мен дело за родителски права,бащата е ЛИШЕН от родителски права.
Вие правите ли разлика между " лишаване от родителски права" и " неупражняване на родителските права" поради предоставяне на упражняването им на другия родител?
- nk7702n
- Старши потребител
Мисля че се отклоняваме от темата,става дума за нотариална декларация,каквото е и заглавието на темата.А що се отнася до родителските права,бащата можеше да упражни това свое право и да обжалва пред ВОС в 14 дневен срок след влизането на решението на Райония съд.Но от тогава са минали 5 год.а аз дори не знам къде е,както и дъщеря ни.Ще бъда благодарна на отговори придържащи се към темата.
- daniel_xandre
- Нов потребител
Отклоняване от темата правите Вие. Колегите отбелязват, че не правите разлика между това да упражняваш родителските права и да е лишен другия родител от тях. В първия случай, ще е необходима декларация и от бащата.Но явно все още враждата надделява над разума, както за съжаление често се случва.
- sunrise
- Активен потребител
[quote="sunrise"]Отклоняване от темата правите Вие. Колегите отбелязват, че не правите разлика между това да упражняваш родителските права и да е лишен другия родител от тях. В първия случай, ще е необходима декларация и от бащата.Но явно все още враждата надделява над разума, както за съжаление често се случва.[/quote
Не знам за каква вражда говорите,но не сте ми особено полезен(полезна).Както писах преди малко,нямам никаква представа къде се подвизава бащата.Така беше и преди да заведа това дело,но мисля че това вас не ви касае.Като толкова много сте запознати със българските закони как ще ми обясните факта,че аз всяка година пътувам лятото до България с дъщеря си и след ЛИШАВАНЕТО на бащата от родителски права не се е налагало да представям никаква декларация от бащата.Всъщност ако бяхте запознати по от близо със семейния кодекс,щяхте да ми дадете някаква информация за това което всъщност се касае и тази тема.
Не знам за каква вражда говорите,но не сте ми особено полезен(полезна).Както писах преди малко,нямам никаква представа къде се подвизава бащата.Така беше и преди да заведа това дело,но мисля че това вас не ви касае.Като толкова много сте запознати със българските закони как ще ми обясните факта,че аз всяка година пътувам лятото до България с дъщеря си и след ЛИШАВАНЕТО на бащата от родителски права не се е налагало да представям никаква декларация от бащата.Всъщност ако бяхте запознати по от близо със семейния кодекс,щяхте да ми дадете някаква информация за това което всъщност се касае и тази тема.
- daniel_xandre
- Нов потребител
daniel,
всъщност вие не сте прецизна при задаване на въпросите си, а после нервничите, че колегите питат! Когато търсите безплатна правна помощ, поне се постарайте да уважите труда на колегата, който се е помъчил да ви отговори. Това, че сте спечелили дело за родителски права е чудесно, но никой от нас не може да гадае какво точно сте спечелили. Едва в последният ви пост става ясно, че сте водили дело за лишаване от родителски права, което е различно от спечелих дело за родителски права, последното може да означава, че просто вие ще отглеждате и възпитавате детето без за това да е лишен бащата на детето от родителски права! Така, че преди да нападате колегата помислете защо отговрът не е особено конкретен... просто такова е и питането ви!
На въпросът ви... Трябва ви нотариално заверена декларация за пътуването на детето. Общо взето е в смисъл аз майка еди си коя, декларирам, че давам своето съгласие детето ми ... имената, да напуска пределите на република България и да пътува до еди си къде в периода от до, като ще бъде придружено от леля си .... . Отделно задължително се носи в оргинал и копие както въпросната декларация така и съдебното решение за ЛИШАВАНЕТО на бащата от родителски права! Това е.
всъщност вие не сте прецизна при задаване на въпросите си, а после нервничите, че колегите питат! Когато търсите безплатна правна помощ, поне се постарайте да уважите труда на колегата, който се е помъчил да ви отговори. Това, че сте спечелили дело за родителски права е чудесно, но никой от нас не може да гадае какво точно сте спечелили. Едва в последният ви пост става ясно, че сте водили дело за лишаване от родителски права, което е различно от спечелих дело за родителски права, последното може да означава, че просто вие ще отглеждате и възпитавате детето без за това да е лишен бащата на детето от родителски права! Така, че преди да нападате колегата помислете защо отговрът не е особено конкретен... просто такова е и питането ви!
На въпросът ви... Трябва ви нотариално заверена декларация за пътуването на детето. Общо взето е в смисъл аз майка еди си коя, декларирам, че давам своето съгласие детето ми ... имената, да напуска пределите на република България и да пътува до еди си къде в периода от до, като ще бъде придружено от леля си .... . Отделно задължително се носи в оргинал и копие както въпросната декларация така и съдебното решение за ЛИШАВАНЕТО на бащата от родителски права! Това е.
- chandra
- Потребител
daniel_xandre написа:sunrise написа:Отклоняване от темата правите Вие. Колегите отбелязват, че не правите разлика между това да упражняваш родителските права и да е лишен другия родител от тях. В първия случай, ще е необходима декларация и от бащата.Но явно все още враждата надделява над разума, както за съжаление често се случва.[/quote
Госпожо, тук никой с нищо ни Ви е длъжен , за да ни напъждате щом решите ,че не сме Ви полезни. Да , мен не ме касаят страстите Ви, но Вас би трябвало. Със сигурност съм запозната със законите , респ. със СК, нещо, което на Вас Ви е пълна мъгла, щом бъркате лишаване от родителски права с упражняването от страна на другия родител. Тук всички сме доброволно и не сме длъжни да даваме информация, каквато на Вас Ви хареса.
П.с. С това отношение, започвам да разбирам защо човекът се е покрил от Вас.
- sunrise
- Активен потребител
daniel_xandre написа:Не знам за каква вражда говорите,но не сте ми особено полезен(полезна)......Всъщност ако бяхте запознати по от близо със семейния кодекс,щяхте да ми дадете някаква информация за това което всъщност се касае и тази тема.....
Всъщност не той ( СК) е уредил режима на движение на лица през границите, но след като можете да пишете и четете- Регламент (ЕО) № 562/2006. Отговорът е някъде там.
Отделно, че когато прочетох първото ви изречение отново се запитах- за какво е целия този мазохизъм... Времето е прекрасно, денят обещаващ, за какво му трябва на човек да си опъва рано сутрин нервите.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
chandra,
Благодаря ви за отговора Хубав ден.
Благодаря ви за отговора Хубав ден.
- daniel_xandre
- Нов потребител
Отделно, че когато прочетох първото ви изречение отново се запитах- за какво е целия този мазохизъм... Времето е прекрасно, денят обещаващ, за какво му трябва на човек да си опъва рано сутрин нервите.
+1 BTW, това си го помислих като видях постовете след моя...
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|