начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Таксите за вход и асансьор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Таксите за вход и асансьор

Мнениеот nasko_69 » 19 Ное 2011, 20:16

trando58 написа:Не съм съгласен. Никъде в нормативните актове не се говори за приходен ордер като задължителен. Точно обратното.Има комплекти одобрени от министерството - домова книга,книга по приходите,книга за разходите. Нищо не пречи и обаче с вътрешно решение на ЕС да се издава и такава бележка. При нас такава се издава например само на юридическите лица в ЕС,с което те си оправдават разходите.

Въпросните книги за приходи и разходи са вид регистри. Т.е. в тях се регистрира дадено събитие. В случая то е плащане. За да се извърши регистрация на събитието, е необходим документ. Документа за плащане може да бъде РКО, касова бележка, разписки и други от този род. Документа за приход е ПКО, разписка или други от такъв род. Фактурата, не е документ доказващ осъществено плащане. Тя е документ, който доказва дадено вземане или задължение.

П.П. При вас, платилият не може да докаже плащането, а касиера не може да докаже разхода.
nasko_69
Младши потребител

Мнениеот sisanas » 03 Юли 2013, 13:01

Здравейте,
Ако някой може да помогне по моя казус ще съм благодарна. В нашия вход има длъжници за ежемесечните такси с по 200-300 лева, заради които в момента нямаме асансьор. Касата е празна и ако случайно се наложи спешен ремонт също няма пари... Как можем да накараме законово длъжниците да си уредят сметките, защото останалите страдат - майки с колички от последните етажи, а длъжниците са на 3-я и не им пука, но така не става.
sisanas
Нов потребител

Мнениеот dikobraz » 05 Юли 2013, 10:01

Върнете се назад по темите във форума - на много места е написано каква е последователността за законово търсене на неплатени сметки.
Преди всичко трябва да имате избран домоуправител, валидни документи за искане на суми и желание да ги търсите.
Има и още един вариант - да направите асансьора с чип, и който плаща ползва.
За мен лично този вариант не е абсолютно правилен, защото не може да се ограничават права на ползване на асансьора.
dikobraz
Потребител

Мнениеот didkus » 13 Юли 2013, 12:26

Имам един въпрос? Домоуправителя на блока иска да ми събере такса за вход и асансьор за 6 месечен период! Има ли това право? Доводите и бяха че на събрание през 2004 г. и 2011г. се е решило такси да се събират за такъв период от време! Моят отговор бе, че ще заплащам такса за входа месец за месец, тъй като пътувам и ме няма за по няколко месеца,а не ползвам това за което ще си плащам. Домоуправителя категорично отказва да ми вземе парите. Дали не мога да реша проблема със свидетел от блока? Благодаря
didkus
Нов потребител

Мнениеот dikobraz » 13 Юли 2013, 22:43

@didikus - Какво са се разбирали през 2004 г. вече няма значение. Тогава беше ПУРНЕС сега е ЗУЕС.
Разумния вариант е да се плаща месечно / те затова натиснаха и енергото да не е на три месеца /

А това че отсъствате е решено в закона - може да не начисляват но трябва ОС да реши / което е малко субективно решение / и трябва за всяко отсъствие писмено да уведомявате управителя / който пък може да не иска да приеме заявлението /

Успех
dikobraz
Потребител

Мнениеот didkus » 14 Юли 2013, 11:53

Благодаря все пак! Ще се опитам да реша проблема! Тая е голям кошмар :)
didkus
Нов потребител

Предишна

Назад към Етажна собственост