Леля ми (сестрата на майка ми) е починала, нейният съпруг също. Те имат едно дете (първият ми братовчед), на когото през последните 10 години му изгубихме следите. Той получи в наследство от родителите си един апартамент, с който "явно" е извършил някаква покупко-продажба през 2003 година.
Сега изненадващо майка ми, другата й жива сестра и братовчедка ми (дъщеря на друга починала леля) получават призовка да се явят като заинтересована страна по Административно дело, заведено от купувачката на апартамента срещу началника на СГКК в гр. Бургас - тя оспорва някаква заповед на тази служба. Към призовката е приложена нейната жалба, но не и текстът на заповедта, която се оспорва!
Възникват следните нелеки въпроси:
-предполагам, че братовчед ми е починал - няма деца, няма съпруга, няма братя и сестри, затова явно са издирили сестрите на майка му (леля ми); баща му имаше един брат избягал преди 40 години в чужбина - бездетен. От жалбата на купувачката се разбира, че братовчед ми е оспорвал нещо по апартамента до 2007 година (значи със сигурност до тогава е бил жив);
-последно знам, че преди 2003 година братовчед ми е лежал в специализирано заведение в Раднево и мисля, че е бил диагностициран с някаква форма на шизофрения (това е споделил с майка ми при последното им виждане). Предполагаемата покупко-продажба е била извършена малко по-късно. Като може би е имало някаква злоупотреба от страна на купувачката с неговото здравословно състояние - знам ли дали е бил адекватен.
Ta:
- как да получим заповедта на началника на СГКК-Бургас, която купувачката оспорва по делото, за което са призовани майка ми и другите?
- как да разберем дали братовчед ми е починал и защо призовават роднините като заинтересована страна по това дело?
- ако е починал как да установим кой е наследник и какви задължения (евентуално) е имал братовчед ми?
- ако тя го е измамила, за да купи апартамента - какви стъпки да предприемем?
Единственото сигурно е, че апартаментът е спорен и до ден днешен!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследници Не по права линия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследници Не по права линия
Общо взето съдът е свършил голяма част от работата, която ви предстои.
wenzy написа:- как да получим заповедта на началника на СГКК-Бургас, която купувачката оспорва по делото, за което са призовани майка ми и другите? - с молба до съдията по делото.
- как да разберем дали братовчед ми е починал и защо призовават роднините като заинтересована страна по това дело?- данни за това ще има по делото.
- ако е починал как да установим кой е наследник и какви задължения (евентуално) е имал братовчед ми?
- като се снабдите с удостоверение за наследници на леля ви
- за задълженията на братовчед ви няма как да съберете цялата информация. по тази причина, ако е налице наследяване- майка ви и братовчедка ви приемат наследството по опис, за да си защитя интересите след време.
- ако тя го е измамила, за да купи апартамента - какви стъпки да предприемем?
- не знам, има едни хора, наричат ги адвокати. Да сте се сетил да ангажирате такъв за създалата се ситуация? Редно би било да ангажирате такъв, преди да търсите преписи от делото, за да не видите в проблем отпосле с бремето на наследството.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря за отговора!
Сетили сме се за адвокат, но !
Призовката за явяване по делото сме получили преди една седмица, живеем на 400 км от Бургас и преди да тръгнем да пътуваме за там, искахме да си изясним откъде да хванем да разплитаме конеца.
А защо и на какво основание да се снабдим с удостоверение за наследници на леля ми? Тя е починала преди сина си ( а дали е починал,това още е неизвестно за нас).
За делото, по което сме призовани, към какъв адвокат да се обърнем?
Сетили сме се за адвокат, но !
Призовката за явяване по делото сме получили преди една седмица, живеем на 400 км от Бургас и преди да тръгнем да пътуваме за там, искахме да си изясним откъде да хванем да разплитаме конеца.
А защо и на какво основание да се снабдим с удостоверение за наследници на леля ми? Тя е починала преди сина си ( а дали е починал,това още е неизвестно за нас).
За делото, по което сме призовани, към какъв адвокат да се обърнем?
- wenzy
- Младши потребител
Извадете удостоверение за наследници на лелята, защото в него ще пише дали синът й е починал и ако е, кога. Затова ви съветват да го направите. Така ще разберете дали е жив братовчед ви.
Разплитането на жилетката с адвокат, особено когато сте далече от епицентъра на събитията, е силно препоръчително.
"Към какъв адвокат да се обърнем" - по възможност кадърен и такъв от Бургас, защото иначе ще ви излезе по-скъпо с пътните.
Разплитането на жилетката с адвокат, особено когато сте далече от епицентъра на събитията, е силно препоръчително.
"Към какъв адвокат да се обърнем" - по възможност кадърен и такъв от Бургас, защото иначе ще ви излезе по-скъпо с пътните.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Отново благодаря за отговора!
Не разбрах едно: ако майка ми отиде в Община Бургас да иска удостоверение за наследници на сестра си, ще й го издадат ли при положение, че няма никакви документи - акт за смърт, логично не е пряк наследник и т.н.
И за адвоката - ясно е, че човекът трябва да е от Бургас, а как да разберем кой е "кадърен" при положение, че нямаме никаква връзка с този град? И можем ли да се запознаем с документите по делото, дори ако още не сме открили подходящия адвокат.
Искам с едно ходене до Бургас поне да извадим това удостоверение за наследници, да се запознаем с документите по делото и ако успеем да се срещнем и с подходящ адвокат, още по-добре!
Не разбрах едно: ако майка ми отиде в Община Бургас да иска удостоверение за наследници на сестра си, ще й го издадат ли при положение, че няма никакви документи - акт за смърт, логично не е пряк наследник и т.н.
И за адвоката - ясно е, че човекът трябва да е от Бургас, а как да разберем кой е "кадърен" при положение, че нямаме никаква връзка с този град? И можем ли да се запознаем с документите по делото, дори ако още не сме открили подходящия адвокат.
Искам с едно ходене до Бургас поне да извадим това удостоверение за наследници, да се запознаем с документите по делото и ако успеем да се срещнем и с подходящ адвокат, още по-добре!
- wenzy
- Младши потребител
Разпитайте из форума, ще намерите колега от Бургас, който да може да ви помогне.
Напълно възможно е в един ден да подадете заявление за удостоверение за наследници, да се запознаете с делото в деловодството на съда и да се срещнете с адвокат, с който сте осъществили връзка предварително.
Напълно възможно е в един ден да подадете заявление за удостоверение за наследници, да се запознаете с делото в деловодството на съда и да се срещнете с адвокат, с който сте осъществили връзка предварително.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
За УН- аз бих тръгнала от друга точка- удостоверение за наследници на баба ви, или дядо ви, които са родители на майка ви. Твърде е възможно от него да установите истината за болния братовчед ( стига регистрите на населението да са попълвани коректно).
Ако ли не излезе заек от тази ниша- от там насетне ще ходите в ГРАО на общ. Бургас, но не губете време, защото съдебните срокове си текат паралелно и неумолимо.
Междувременно препоръчвам да пишете и на колегата sunrise memberlist.php?mode=viewprofile&u=35879
NB- преди да встъпите в процеса ( причините да конституират майка ви и племенницата и могат да бъдат само две, една от които е смърт на братовчеда) обезателно да сте ангажирали адвокат, за да нямате проблеми отпосле ( приема на наследство по опис може да бъде обявен за недействителен в следствие неправилните ви действия).
Ако ли не излезе заек от тази ниша- от там насетне ще ходите в ГРАО на общ. Бургас, но не губете време, защото съдебните срокове си текат паралелно и неумолимо.
Междувременно препоръчвам да пишете и на колегата sunrise memberlist.php?mode=viewprofile&u=35879
NB- преди да встъпите в процеса ( причините да конституират майка ви и племенницата и могат да бъдат само две, една от които е смърт на братовчеда) обезателно да сте ангажирали адвокат, за да нямате проблеми отпосле ( приема на наследство по опис може да бъде обявен за недействителен в следствие неправилните ви действия).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря много!
Обадих се в община Бургас, обясних накратко случая и служителката ми потвърди, че братовчед ми е починал през 2012-та и не е бил женен и няма деца.
Вече е ясно, че майка ми, братовчедка ми и другата сестра на майка ми са наследнички на апартамента.
Остава да наемем адвокат, за да се изясни при какви обстоятелства купувачката е закупила от братовчед ми апартамента през 2003 и какво е било неговото моментно психическо състояние ( бил ли е диагностициран като шизофреник или не).
Ще потърся из форума адвокат от Бургас.
Благодаря!
Обадих се в община Бургас, обясних накратко случая и служителката ми потвърди, че братовчед ми е починал през 2012-та и не е бил женен и няма деца.
Вече е ясно, че майка ми, братовчедка ми и другата сестра на майка ми са наследнички на апартамента.
Остава да наемем адвокат, за да се изясни при какви обстоятелства купувачката е закупила от братовчед ми апартамента през 2003 и какво е било неговото моментно психическо състояние ( бил ли е диагностициран като шизофреник или не).
Ще потърся из форума адвокат от Бургас.
Благодаря!
- wenzy
- Младши потребител
Разбрах, че със заповедта на СГКК Бургас се заличава съответната купувачка и се вписва братовчед ми като собственик на апартамента.
Значи след почти 10 - годишна борба, той успява да си върне жилището, а после умира. Обстоятелствата около смъртта му са неизвестни за нас, но започвам да се съмнявам в естествената му смърт.
Делото за наследството ще е едната страна на казуса, но кажете ми към какъв адвокат да се обърна, за да изясним как е починал и дали има нещо гнило в цялата история?
Значи след почти 10 - годишна борба, той успява да си върне жилището, а после умира. Обстоятелствата около смъртта му са неизвестни за нас, но започвам да се съмнявам в естествената му смърт.
Делото за наследството ще е едната страна на казуса, но кажете ми към какъв адвокат да се обърна, за да изясним как е починал и дали има нещо гнило в цялата история?
- wenzy
- Младши потребител
Да съживя малко темата с един въпрос:
Братоведът е починал: съдът служебно призовава като наследници двете му лели и една първа братовчедка, чиято майка (трета леля на починалия) е починала преди племеника си.
Наехме адвокат, но той представлява само едната леля, защото другите заинтересовани не желаят да плащат за адвокатски услуги.
Ta: адвокатът ни твърди, че братовчедката не е наследница, защото нейната майка (явяваща се леля на наследодателя) е починала преди племеника си. Така племеникът се онаследява само от двете живи лели, но не и от братовчедката.
Моля някой, запознат с казусите на онаследяване по серебрена линия, да коментира!
Предварително благодаря!
П. C. Няма нужда да споменавам, че братовчедката нададе вой до небесата, че сме се опитвали да я лишим от наследство!
Братоведът е починал: съдът служебно призовава като наследници двете му лели и една първа братовчедка, чиято майка (трета леля на починалия) е починала преди племеника си.
Наехме адвокат, но той представлява само едната леля, защото другите заинтересовани не желаят да плащат за адвокатски услуги.
Ta: адвокатът ни твърди, че братовчедката не е наследница, защото нейната майка (явяваща се леля на наследодателя) е починала преди племеника си. Така племеникът се онаследява само от двете живи лели, но не и от братовчедката.
Моля някой, запознат с казусите на онаследяване по серебрена линия, да коментира!
Предварително благодаря!
П. C. Няма нужда да споменавам, че братовчедката нададе вой до небесата, че сме се опитвали да я лишим от наследство!
- wenzy
- Младши потребител
(4) (Нова - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително. По-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.
http://eksior.com/wp-content/uploads/20 ... vruzki.pdf
Степените на родство при съребрена линия пък се определят по следното правило: броят се ражданията от единия роднина до общия родоначалник (без да се брои последният) и се събират с броя на ражданията от общия родоначалник до другия роднина. Така най-близката степен на родство по съребрена линия е втора - тук липсва първа. Например брат и сестра са роднини по съребрена линия от втора степен, чичо и леля спрямо племенник са от трета степен, първи братовчеди са от четвърта степен.
Ако лелята е починала преди племенника си, то братовчедката е наследник, но просто от по - далечна степен на родство по съребрена линия спрямо другите две живи лели.
http://eksior.com/wp-content/uploads/20 ... vruzki.pdf
Степените на родство при съребрена линия пък се определят по следното правило: броят се ражданията от единия роднина до общия родоначалник (без да се брои последният) и се събират с броя на ражданията от общия родоначалник до другия роднина. Така най-близката степен на родство по съребрена линия е втора - тук липсва първа. Например брат и сестра са роднини по съребрена линия от втора степен, чичо и леля спрямо племенник са от трета степен, първи братовчеди са от четвърта степен.
Ако лелята е починала преди племенника си, то братовчедката е наследник, но просто от по - далечна степен на родство по съребрена линия спрямо другите две живи лели.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
windlove написа:(4) (Нова - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително. По-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.
чичо и леля спрямо племенник са от трета степен,
първи братовчеди са от четвърта степен.
Благодаря за отговора! Хем е изчерпателен, хем се обърках още повече.
Братовчедката на починалия след като е от четвърта степен ще наследи ли равен дял с всяка от лелите, които са от трета степен??? Или по-близките по степен лели ще изместят по-далечната по степен братовчедка?
Или: наследството на три части ли се дели (между двете лели и братовчедката) или само на две части (между двете лели)?
- wenzy
- Младши потребител
Ако майката на братовчедката е починала преди откриване на наследството, наследяват само двете лели.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Благодаря за отговора!
Да, майката на братовчедката е починала преди наследодателя (племеника си).
Да, майката на братовчедката е починала преди наследодателя (племеника си).
- wenzy
- Младши потребител
windlove написа:Ако майката на братовчедката е починала преди откриване на наследството, наследяват само двете лели.
Съдът потвърди!
- wenzy
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|