начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Той не иска да се изнесе и, поради това че 1/4 собственик

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Той не иска да се изнесе и, поради това че 1/4 собственик

Мнениеот valen_siana » 21 Юни 2013, 13:16

Здравейте,
семейна съм от 7г.Имаме детенце на 5годинки.През 2011г. закупихме жилище, в което сме по 1/4 собственици аз, съпруга ми, майка ми и баща ми. Жилището е финансирано с ипотечен кредит, в който и четиримата сме солидарни длъжници. Има много причини, поради които желая да се разведа със съпруга си и не бих желала да ги описвам, защото трябва да четете тази тема поне 1 час. Проблемът е че той не иска да се изнесе, не иска и да се разведем по взаимно съгласие, защото се чувства ощетен, че едва ли не ще остане на улицата.Няма нищо на негово име, освен семейният ни автомобил, придобит по време брака и то пак с кредит,който ежемесечно изплащаме. Опъва се за неговата 1/4 част от апартамента, а не мисли за благосъстоянето и бъдещето на детето ни. Предложих му двамата да дарим своите дялове на детето - не иска и да чуе. Предложих му четиримата заедно (с майка ми и баща ми) да дарим 100 % от апартамента на детето - отново ми отказа. Яд го е неимоверно много, че аз имам и друг апартамент, придобит преди брака, към който той не може да предяви претенции. Но там детето също ми е пряк наследник и то няма да бъде ощетено по никакъв начин, даже напротив. Няма претенции за родителски права.Въпросът и молбата ми за съвет е следната: След като доброволно не иска да се изнесе от вкъщи и не желае да се разведем по взаимно съгласие, как мога аз да се преборя за въпросната негова 1/4 да остане за детето? Опитах с добро, казах му че ще положа усилия да спасим брака си, ако дарим целият апартамент на детето - пак не се съгласи. Искам да попитам и ако аз заведа бракоразводно дело - как ще се уредят тези имуществени отношения? Интересува ме и собствеността върху семейния автомобил, тъй като бих желала да продължа да плащам вноските по него и да остане за нас със детето.Благодаря ви
valen_siana
Нов потребител

Re: Той не иска да се изнесе и, поради това че 1/4 собствени

Мнениеот neutralen » 21 Юни 2013, 14:22

:roll: Според мен в случая не става въпрос за "интересите на детето", а за вашите лични интереси. В случая вие искате да лишите съпруга си от всякаква собственост, без той да получи нещо като компенсация/обезщетение. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 21 Юни 2013, 14:32

Предложете да изкупите дяла му по пазарни цени. В края на краищата ще се стигне до там. Поне ще спестите няколко хиляди лева такси и хонорари.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот chandra » 21 Юни 2013, 15:59

Колегата Ви е отговорил правилно, но при развод, може да поискате съдът да Ви предостави ползването на семейното жилище. От друга страна, той ще има право да претендира за обезщетение за това, че е лишен от правото си на ползване на семейното жилище - с две думи да ви иска наем за тази 1/4 ид.ч.
При делба, до колкото разбирам това не е единственото ви жилище, и по-скоро няма да има възможност да поискате възлагане доколкото чл.349 изисква целият имот да е СИО, а не да е придобит в съсобственост с трети лица - такава поне е константната практика на ВКС както по отменения чл.288, така и по новият чл.349 от ГПК.
Има доста ако във Вашият казус, така или иначе... наистина най-разумно е да се преговаря да се изплати делът на бъдещият ви бивш съпруг по пазарна цена.
chandra
Потребител

Мнениеот rts » 21 Юни 2013, 17:31

Вие и съпругът Ви сте придобили 1/2 идеална част от съсобствения имот. Единственият начин Вие да получите целия имот е да докажете, че без съмнение съпругът Ви няма никакъв принос в придобиването му, което най-вероятно не е така. Т.е., практически нямате начин Вие или детето Ви да получите тази 1/4 от жилището, ако съпругът Ви доброволно не пожелае това.
rts
Активен потребител

Назад към Семейни казуси