начало

Кирил Петков отива на съд за ареста на Бойко Борисов Кирил Петков отива на съд за ареста на Бойко Борисов

Той не иска да се изнесе и, поради това че 1/4 собственик

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Той не иска да се изнесе и, поради това че 1/4 собственик

Мнениеот valen_siana » 21 Юни 2013, 13:16

Здравейте,
семейна съм от 7г.Имаме детенце на 5годинки.През 2011г. закупихме жилище, в което сме по 1/4 собственици аз, съпруга ми, майка ми и баща ми. Жилището е финансирано с ипотечен кредит, в който и четиримата сме солидарни длъжници. Има много причини, поради които желая да се разведа със съпруга си и не бих желала да ги описвам, защото трябва да четете тази тема поне 1 час. Проблемът е че той не иска да се изнесе, не иска и да се разведем по взаимно съгласие, защото се чувства ощетен, че едва ли не ще остане на улицата.Няма нищо на негово име, освен семейният ни автомобил, придобит по време брака и то пак с кредит,който ежемесечно изплащаме. Опъва се за неговата 1/4 част от апартамента, а не мисли за благосъстоянето и бъдещето на детето ни. Предложих му двамата да дарим своите дялове на детето - не иска и да чуе. Предложих му четиримата заедно (с майка ми и баща ми) да дарим 100 % от апартамента на детето - отново ми отказа. Яд го е неимоверно много, че аз имам и друг апартамент, придобит преди брака, към който той не може да предяви претенции. Но там детето също ми е пряк наследник и то няма да бъде ощетено по никакъв начин, даже напротив. Няма претенции за родителски права.Въпросът и молбата ми за съвет е следната: След като доброволно не иска да се изнесе от вкъщи и не желае да се разведем по взаимно съгласие, как мога аз да се преборя за въпросната негова 1/4 да остане за детето? Опитах с добро, казах му че ще положа усилия да спасим брака си, ако дарим целият апартамент на детето - пак не се съгласи. Искам да попитам и ако аз заведа бракоразводно дело - как ще се уредят тези имуществени отношения? Интересува ме и собствеността върху семейния автомобил, тъй като бих желала да продължа да плащам вноските по него и да остане за нас със детето.Благодаря ви
valen_siana
Нов потребител

Re: Той не иска да се изнесе и, поради това че 1/4 собствени

Мнениеот neutralen » 21 Юни 2013, 14:22

:roll: Според мен в случая не става въпрос за "интересите на детето", а за вашите лични интереси. В случая вие искате да лишите съпруга си от всякаква собственост, без той да получи нещо като компенсация/обезщетение. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 21 Юни 2013, 14:32

Предложете да изкупите дяла му по пазарни цени. В края на краищата ще се стигне до там. Поне ще спестите няколко хиляди лева такси и хонорари.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот chandra » 21 Юни 2013, 15:59

Колегата Ви е отговорил правилно, но при развод, може да поискате съдът да Ви предостави ползването на семейното жилище. От друга страна, той ще има право да претендира за обезщетение за това, че е лишен от правото си на ползване на семейното жилище - с две думи да ви иска наем за тази 1/4 ид.ч.
При делба, до колкото разбирам това не е единственото ви жилище, и по-скоро няма да има възможност да поискате възлагане доколкото чл.349 изисква целият имот да е СИО, а не да е придобит в съсобственост с трети лица - такава поне е константната практика на ВКС както по отменения чл.288, така и по новият чл.349 от ГПК.
Има доста ако във Вашият казус, така или иначе... наистина най-разумно е да се преговаря да се изплати делът на бъдещият ви бивш съпруг по пазарна цена.
chandra
Потребител

Мнениеот rts » 21 Юни 2013, 17:31

Вие и съпругът Ви сте придобили 1/2 идеална част от съсобствения имот. Единственият начин Вие да получите целия имот е да докажете, че без съмнение съпругът Ви няма никакъв принос в придобиването му, което най-вероятно не е така. Т.е., практически нямате начин Вие или детето Ви да получите тази 1/4 от жилището, ако съпругът Ви доброволно не пожелае това.
rts
Активен потребител

Назад към Семейни казуси