- Дата и час: 23 Ное 2024, 17:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въпрос относно срок и ред
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
въпрос относно срок и ред
Получих от Съда съобщение и искова молба от бащата на детето ми което е на 2г и 10 м като заглавието на иска е за родителски права , написал е че няма против да са мои но иска широк режим с преспиване.
В едномесечен срок от получаването на исковата молба отговорих , още не съм получила някакво решение.Отговорих на 23,04,2013 - въпроса ми е какъв е реда сега, бащата има ли срок да отговори на моя отговор както аз имах 1 мес срок за отговор на молбата му и колко е този срок ако има или директно да чакам дата за село? Питам това понеже адвоката ми ми казва че имал срок за отговор , от съда ми казват че няма такова нещо и директно с моя отговор щял да получи призовка както и аз за датата на първото заседание. И ако той е получил моя отговор не трябва ли адвоката да ме уведоми поне за това на коя дата бащата го е получил?Неговата майка също заведе дело за режим на лични контакти с внучката си / моето дете / , но получих определение / което и исках да се спре делото с нея сега / че съда спира това дело до решаване на делото с бащата първо.Днес получих определението за делото с бабата , това значи ли че тя е получила днес също това определение с моя отговор или моя отгожор го е получила по-рано?Имам ли право срещу лична карта в съда да проверя движението на тези всички документи?Понеже служителка от там ми говори различни неща от адвоката ми .... ??
В едномесечен срок от получаването на исковата молба отговорих , още не съм получила някакво решение.Отговорих на 23,04,2013 - въпроса ми е какъв е реда сега, бащата има ли срок да отговори на моя отговор както аз имах 1 мес срок за отговор на молбата му и колко е този срок ако има или директно да чакам дата за село? Питам това понеже адвоката ми ми казва че имал срок за отговор , от съда ми казват че няма такова нещо и директно с моя отговор щял да получи призовка както и аз за датата на първото заседание. И ако той е получил моя отговор не трябва ли адвоката да ме уведоми поне за това на коя дата бащата го е получил?Неговата майка също заведе дело за режим на лични контакти с внучката си / моето дете / , но получих определение / което и исках да се спре делото с нея сега / че съда спира това дело до решаване на делото с бащата първо.Днес получих определението за делото с бабата , това значи ли че тя е получила днес също това определение с моя отговор или моя отгожор го е получила по-рано?Имам ли право срещу лична карта в съда да проверя движението на тези всички документи?Понеже служителка от там ми говори различни неща от адвоката ми .... ??
- veneli
- Младши потребител
Re: въпрос относно срок и ред
Да, имате право да проверите лично делата си в съда. Не ви съветвам сама да входирате каквито и да било документи обаче - щом имате адвокат, то той е наясно каква защитна теза да си изгради, така че нещата да са изцяло във ваша полза (нали затова плащате в крайна сметка).
veneli написа:Получих от Съда съобщение и искова молба от бащата на детето ми което е на 2г и 10 м като заглавието на иска е за родителски права , написал е че няма против да са мои но иска широк режим с преспиване.
В едномесечен срок от получаването на исковата молба отговорих , още не съм получила някакво решение.Отговорих на 23,04,2013 - скоро е. В момента съда подготвя делото за насрочване и скоро ще получите съобщение на коя дата ще се разглежда. Въпрос на време е кога призовкар на съда ще ви посети. въпроса ми е какъв е реда сега, бащата има ли срок да отговори на моя отговор не, няма, направо се насрочва открито съдебно заседание. Каквото е имал да казва, казал го е в исковата си молба. както аз имах 1 мес срок за отговор на молбата му и колко е този срок ако има или директно да чакам дата за село?Чакайте съдебното заседание. Питам това понеже адвоката ми ми казва че имал срок за отговор , от съда ми казват че няма такова нещо те са правите в случая. и директно с моя отговор щял да получи призовка както и аз за датата на първото заседание. И ако той е получил моя отговор не трябва ли адвоката да ме уведоми поне за това на коя дата бащата го е получил? Това може да се разбере със справка в деловодството, ако по делото се е върнал вторият отрязък от съобщението, връчено на бащата. Там пише на коя дата го е взел. Неговата майка също заведе дело за режим на лични контакти с внучката си / моето дете / , но получих определение / което и исках да се спре делото с нея сега / че съда спира това дело до решаване на делото с бащата първо.Днес получих определението за делото с бабата , това значи ли че тя е получила днес също това определение - не, не значи. С бабата имате второ дело, по което отговор от първото няма да й връчат. Не значи и че днес го е получила, може да се разбере кога е връчването със същата справка по делото с нея. с моя отговор или моя отгожор го е получила по-рано - отделен отговор ли имате по нейното дело или говорите за същия, който сте пуснала по делото с таткото? Не ви се разбира. ?Имам ли право срещу лична карта в съда да проверя движението на тези всички документи?Понеже служителка от там ми говори различни неща от адвоката ми .... ??
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Здравейте!
Отново пиша защото съм притеснена.Както съм написала по-горе още нямам насрочено първо заседание след отговора ми на исковата молба на бащата на детето ми.Моят отговор беше в края на април - 23.04.2013.
До края на май нищо не се случва. Но до 15 юни също няма да се случи понеже видях графика на съда до 15.06. и там те фигурирва моето дело.
Нормално ли е толкова дълго да няма насрочена дата??
Има ли в закона срок колко време от моя отговор е допустимо да мине за да има дата?
От съда ми казват , че няма дата и няма разпореждане на дата от съдията и точка.Да не би да са му пратили моя отговор и сега да му тече на него някакъв срок да отговори ??
Както по-горе написаха / за което много благодаря / - няма да му пращат отговора ми и да чакат негов отговор ,а направо дата .... само че ето на .... ще станат 2 месеца чакане.
Какво бихте казали?
Отново пиша защото съм притеснена.Както съм написала по-горе още нямам насрочено първо заседание след отговора ми на исковата молба на бащата на детето ми.Моят отговор беше в края на април - 23.04.2013.
До края на май нищо не се случва. Но до 15 юни също няма да се случи понеже видях графика на съда до 15.06. и там те фигурирва моето дело.
Нормално ли е толкова дълго да няма насрочена дата??
Има ли в закона срок колко време от моя отговор е допустимо да мине за да има дата?
От съда ми казват , че няма дата и няма разпореждане на дата от съдията и точка.Да не би да са му пратили моя отговор и сега да му тече на него някакъв срок да отговори ??
Както по-горе написаха / за което много благодаря / - няма да му пращат отговора ми и да чакат негов отговор ,а направо дата .... само че ето на .... ще станат 2 месеца чакане.
Какво бихте казали?
- veneli
- Младши потребител
Нормално е въпреки, че срокът не е правно определен за да се произнесе съдът с определение и ви го връчи с призовка за явяване по делото.От друга страна ,ако е неоправдано забавянето може да предявите молба за бавност – адвоката ви знае.
-
Pause - Активен потребител
Проверихте ли в деловодството на съдебния състав по делото какво се случва? Служителките би трябвало да могат да ви кажат дали в момента се изчаква някакъв срок или делото просто не е преминало през доклад за насрочване. (Всичко се случва - съдиите също са хора, излизат в болнични, отпуски, забравят... последното по-рядко). Ако няма причина насрочването ви да се бави, можете да говорите с адвоката си да депозира една молба(за нещо си), за да се подсети съда, че има нещо да прави по вашето дело. Не ви съветвам за жалба за бавност, но вие си знаете.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Проверихте ли в деловодството на съдебния състав по делото какво се случва? Служителките би трябвало да могат да ви кажат дали в момента се изчаква някакъв срок или делото просто не е преминало през доклад за насрочване. (Всичко се случва - съдиите също са хора, излизат в болнични, отпуски, забравят... последното по-рядко). Ако няма причина насрочването ви да се бави, можете да говорите с адвоката си да депозира една молба(за нещо си), за да се подсети съда, че има нещо да прави по вашето дело. Не ви съветвам за жалба за бавност, но вие си знаете.
На друго мнение съм относно това което може да случи понеже било по обективни или субективни причини със съдия по ЗСВ може да се замести и да се администрира делото от друг съдия и извърши следващите се действия по закон.Не случайно се направиха и промените в ГПК делото да се разглежда в разумен срок и процесуални инструменти за страните при забавяне.
-
'
Последна промяна borovinka на 04 Юни 2013, 14:00, променена общо 1 път
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Здравейте отново... отново проверих в сайта на съда ни - значи да обобщя - получих призовките по две дела на една дата - в края на март и съм отговорила в края на април в законния срок и до края на този месец -31.06.2013 няма дата за първо заседание.Адвокатката ми ми казва,че се пуска жалба за бавност ,но в момента ни съветва да не го правим ,за да не дразним съдията още преди делото и да изчакаме още малко ,НО НЕ МНОГО ,ТЯ СЪЩО СЕ ИЗУМЯВА.Делото с бабата и дядото беше спряно с ОПРЕДЕЛЕНИЕ да се изчака делото с бащата и това стана още в май - макар това определение изобщо да не са го пратили на моята адвокатка ,а само на мен - адвокатката поне прие ,че определението е правилно и изпълнено доста бързо ..но не и за делото с бащата - ще изчакаме 3 месеца.Ако съдията бави делото заради бащата и по негово желание то така се бавят и родителите му.Сега е подал жалба в отдел закрила на детето и те ми настояват да давам виждания ..даже утре е първата среща .. ужас,не ги интересувало че комуникацияна ни завърши още в 2011 с нападението му над мен в моя дом и пред родители и комшии,дори заплаши комшиите и баща ми и получи само предупредителен протокл.Аз обаче от този момент отказвам комуникация с него защото се страхувам.Той не е бил твърде загрижен за детето понеже от тогава плаща издръжка когато му падне и от май 2012 - нищо! Не е много и по обажданията,кара си живота ...отдела за акрила не ги интересувало това и настояват да разрешавам контакти с мое присъствие ,но докога така не знам .. ако се бави делото и аз не получа правата трябвя ли да се притеснявам и да пусна детето на градина ако реша защото ще стане на 3г лятото ...от отдела дори ми предлагат да го пусна и у дома
Говорят че детето ми не познавало бащата и било в риск и имало синдром на род.отчуждение - това от закрилата ми го казват без дори да са видели детето и как точно ще се отчужди от някой когото не познава?!Бащата си пътува до чужбина и повечето време не е тук и не плаща издръжка от май 2012 и аз никога не съм настройвала детето - то просто нищо не знае и на 2г и 10м няма как да настройваш и да искаш едно дете ... личната лекарка и тя започва да ми задава въпроси които не са нейна работа-нямало ли скоро да пускам детето на детска и в коя детска точно? простооо вече ми идва в повече - сякаш ме притискат отвсякъде
Говорят че детето ми не познавало бащата и било в риск и имало синдром на род.отчуждение - това от закрилата ми го казват без дори да са видели детето и как точно ще се отчужди от някой когото не познава?!Бащата си пътува до чужбина и повечето време не е тук и не плаща издръжка от май 2012 и аз никога не съм настройвала детето - то просто нищо не знае и на 2г и 10м няма как да настройваш и да искаш едно дете ... личната лекарка и тя започва да ми задава въпроси които не са нейна работа-нямало ли скоро да пускам детето на детска и в коя детска точно? простооо вече ми идва в повече - сякаш ме притискат отвсякъде
- veneli
- Младши потребител
АКО се преместя да живея в друг град - какво може да се случи с делото?мога ли да го преместя в съда на този град където реша да ида?И ако може какво се прави като процедура за да поискам това ?
- veneli
- Младши потребител
veneli написа:АКО се преместя да живея в друг град - какво може да се случи с делото?мога ли да го преместя в съда на този град където реша да ида?И ако може какво се прави като процедура за да поискам това ?
Чл.120 от ГПК забранява.Не е кантора нали?
-
Сигурни ли сте в това, че не може?Може ли повече мнения? Това какво означава ,че ако се преместя утре в друг град с детето ще трябва да пътувам до този където е започнало делото?
- veneli
- Младши потребител
ГПК написа:"Настъпилите след подаването на исковата молба промени във фактическите обстоятелства, обуславящи местната подсъдност, не са основание за препращане на делото"
Ей това е чл. 120 ГПК. Може да Ви изглежда несправедливо от Вашата камбанарийка, ама я се замислете: ако някой иска да саботира едно дело, ко му пречи на 3 месеца да прелита като волна птичка Божия от съдебен окръг на друг? Ми то такова дело няма да тръгне никога, егати
Още мнения ще искате ли?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
veneli написа:Сигурни ли сте в това, че не може?Може ли повече мнения? Това какво означава ,че ако се преместя утре в друг град с детето ще трябва да пътувам до този където е започнало делото?
По вашите думи е така ,имате адвокат занимавайте го с вашите тревоги.Не става само с ядене...
-
Здравейте,делото с бащата мина на 9авг.Съдията каза ,че ще се състави протокол в три дневен срок.
Не знам обаче после какво следва?? За Решението пак ли се насрочва заседание или по някакъв начин ни извикват в Съда за връчване?? Адвоката си свърши добре работата но пътува много дълъг път и след заседанието си тръгна бързо.Чакаме протокола ... съдията каза , че до 9 септ ще има Решение,но не знам как ще го получа, ще бъда ли уведомена или сама ще си го търся?
Бащата на въпроса дали е вярно ,че не е плащал повече от година издръжки на детето / което е реалността / отговори ,че понеже не е виждал детето и не ги дължи Също каза, че си е закрил банковите сметки с намек ,че нищо не може да му се запорира ... изобщо се държа много фриволно и арогантно и не знам това дали би било в мой плюс ...държа се все едно е по-висш от Съда и дори викаше на микрофона и ръкомахаше.Според една от свидетелките ми е казал голяма глупост ... аз поне не съм чула такова нещо,но тя твърди че е чула да е казал , че работел за мафията , това ако го е казал не знам в каква връзка е било обаче чух че съдията повиши тона иказа на секретаря да не вписва някои неща от изговорените от бащата,секретаря също беше доста изумен докато работеше и слушаше .Адвоката на бащата пък още в първите секунди на заседанието се изказа да не си въобразявам, че мога да третирам бащата като касичка или банкова сметка / нещо подобно беше/ което е абсурдно , повече от година не е плащал издръжки и не съм го съдила за такива.Сега обаче ме ядоса и ги искам назад и е в интерес на детето !
Не знам обаче после какво следва?? За Решението пак ли се насрочва заседание или по някакъв начин ни извикват в Съда за връчване?? Адвоката си свърши добре работата но пътува много дълъг път и след заседанието си тръгна бързо.Чакаме протокола ... съдията каза , че до 9 септ ще има Решение,но не знам как ще го получа, ще бъда ли уведомена или сама ще си го търся?
Бащата на въпроса дали е вярно ,че не е плащал повече от година издръжки на детето / което е реалността / отговори ,че понеже не е виждал детето и не ги дължи Също каза, че си е закрил банковите сметки с намек ,че нищо не може да му се запорира ... изобщо се държа много фриволно и арогантно и не знам това дали би било в мой плюс ...държа се все едно е по-висш от Съда и дори викаше на микрофона и ръкомахаше.Според една от свидетелките ми е казал голяма глупост ... аз поне не съм чула такова нещо,но тя твърди че е чула да е казал , че работел за мафията , това ако го е казал не знам в каква връзка е било обаче чух че съдията повиши тона иказа на секретаря да не вписва някои неща от изговорените от бащата,секретаря също беше доста изумен докато работеше и слушаше .Адвоката на бащата пък още в първите секунди на заседанието се изказа да не си въобразявам, че мога да третирам бащата като касичка или банкова сметка / нещо подобно беше/ което е абсурдно , повече от година не е плащал издръжки и не съм го съдила за такива.Сега обаче ме ядоса и ги искам назад и е в интерес на детето !
- veneli
- Младши потребител
Няма да ви връчат протокола, ако изрично не поискате копие от него (с молба). Добре е да поискате, за да имате черно на бяло "какви ги е плещил" таткото - евентуално може да си го ползвате като аргументи (но не и доказателства) при едно дело за увеличаване размера на издръжката.
Решението на съда ще ви го връчат с призовкар на адреса, който сте посочили по делото (ваш или на адвоката ви). По това, което пишете, имате основания да търсите неплатената издръжка до 1 година назад, така че консултирайте се с адвоката си и предприемете действия по образуване на дело за изплащане на издръжката.
Решението на съда ще ви го връчат с призовкар на адреса, който сте посочили по делото (ваш или на адвоката ви). По това, което пишете, имате основания да търсите неплатената издръжка до 1 година назад, така че консултирайте се с адвоката си и предприемете действия по образуване на дело за изплащане на издръжката.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Здравейте - Решението е факт!
Осъждат бащата на 150 лв месечна издръжка до 5то число и издръжка от 150 лв за една година назад като пише че по член 242 от гпк се допуска предварително изпълнени.Това не ми е ясна изобщо?!?
Адвокатката ми е в чужбина и я чакам да се върне,страхувам се да не пропусна някакъв срок.
По принцип искам да обжалвам решението в частта за режима на виждания но има ли срок но това е друга тема.
За издръжките за минал период има ли срок да ги искам от него и по какъв начин?Чрез нотариална покана?
Чета че се ходи в съда да искам изпълнителен лист?Молба ли се подава за това?
Нищо не ми еясно и знам че бащата доброволно нищо няма да плати - сигурна съм.Даже се покри сега и може да замине извън Бг.
Не отговаря нищо по въпроса дори за първата среща с детето в мое присъствие.
Ще трябва да се занимавам пак с тези проблеми а в това време само разходи и нерви.
Ще съм благодарна на някакво упътване и ориентиране по въпроса .
Осъждат бащата на 150 лв месечна издръжка до 5то число и издръжка от 150 лв за една година назад като пише че по член 242 от гпк се допуска предварително изпълнени.Това не ми е ясна изобщо?!?
Адвокатката ми е в чужбина и я чакам да се върне,страхувам се да не пропусна някакъв срок.
По принцип искам да обжалвам решението в частта за режима на виждания но има ли срок но това е друга тема.
За издръжките за минал период има ли срок да ги искам от него и по какъв начин?Чрез нотариална покана?
Чета че се ходи в съда да искам изпълнителен лист?Молба ли се подава за това?
Нищо не ми еясно и знам че бащата доброволно нищо няма да плати - сигурна съм.Даже се покри сега и може да замине извън Бг.
Не отговаря нищо по въпроса дори за първата среща с детето в мое присъствие.
Ще трябва да се занимавам пак с тези проблеми а в това време само разходи и нерви.
Ще съм благодарна на някакво упътване и ориентиране по въпроса .
- veneli
- Младши потребител
veneli написа:Здравейте - Решението е факт!
Toва означава, че може да си вземете изпълнителен лист за вземанията по издръжката и без решението да е влязло в законна сила. Вземете си изпълнителен лист, образувайте си изпълнително дело, за давност и срокове поне за издръжките няма за какво да се притеснявате.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Отново се включвам.Бащата ме изнервя!Писах му за да се доразберем за първата среща след Решението с детето.Писах чу че по въпроса за издръжките желая това да е регистрирано - банка или поща ...той не желае да регистрирва това.Знам , че ще спре да плаща ... и ми заяви най нагло че тези мои коментари били излишни и не го интересували - то в решението си пишело как да дава издръжката.Е да пише- чрез законния представител на детето -аз ама не и как!Аз която имам правото да ги получа решавам - не съм ли права?!?Писна ми да ми се налага и да ме прави на глупачка.Първата си жена я заплашвал че щял да я съди за укриване на издръжки представяте ли си и то при положение че не и е плащал никога за поне 10г издръжка за детето си от първия брак.Как може като знае много добре че не е плащал и да заплашва някой че укрива - това шизофрения ли е не знам но очаквам и аз така да ме заплашва.При първа възможност - неплащане на издръжки ще искам да го лиша от права.За в бъдеще няма да търся суми чрез съдия изпълнител ,а да го огранича или лиша от права. Ще потърся сега за една година назад но се опасявам че няма да получа и 1лв дори чрез съдия изпълнител.Няма заплата тук,няма сметки - закри ги и най нагло заяви дори в съда без никой да го е питал че ги е закрил - остава и да си е прехвърлил на чужди имена колата си и двете си къщи от решението досега - 10.09.2013 ... не ме учудва.Тогава според вас как да процедирам - ако доброволно не плати на съдия изпълнител основание може ли да бъде това за ново дело както ме съветва адвокатката ми?Тя казва че може да се иска ограничаване на правата му ако не плати доброволно определаната в решението сума за издръжки за минал период?Той дори не желае да разисква тази тема и казва че решението не е влязло в сила - е да ама това подлежи на предварително изпълнение.Явно мисли хората за глупаци ...
- veneli
- Младши потребител
Накрая ще го направя длъжник на Общината ...
- veneli
- Младши потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|