начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Издръжка по взаимно съгласие

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка по взаимно съгласие

Мнениеот katqilieva » 27 Апр 2013, 01:51

Здравейте, нямам брак, живеехме на семейни начала около 11 години. Имаме две деца на 2 и 5 годинки. Не се разбираме и решихме да се разделим с приятеля ми. Досега живеех в домът му, но сега, след като се разделяме ще трябва да се върна в моя дом. В този обаче нито имам условията да се грижа за децата, нито мога да се справя да ги гледам и да работя едновременно. Аз нямам и живи родители и няма кой да гледа децата ако са при мен.
Бащата работи като общ работник ( няма трудови договори и т.н.) но досега се е грижил за нас отлично. Децата са задоволени, не им липсва нищо. Имат баба, леля , чичовци от бащина линия и хора които да се грижат за тях, ако се наложи докато бащата е на работа. Това е и причината да се споразумеем да оставя децата при него. Знам че ще са добре, а и той винаги ще ми разрешава да ги виждам.
Това което иска той е да присъдим децата на него, а аз да давам 200лв месечна издръжка, които той да им събира на влог и един ден когато се нуждаят от тях да им даде. Аз нямам нищо против, това са децата ми и за тях ще дам всичко.
Как да го направи с по малко такси, с по малко съдебни процедури и т.н. Как е най-лесния и бърз вариант това да приключи и всеки да поеме задълженията си като бял човек.
1.Какви документи се подават в съда?Има ли някакъв готов образец който да изтегля и да попълним?
2.Трябва ли адвокат или можем и без него, все пак и двама сме съгласни, няма да има противоречия. Правим го за доброто на децата.
3.Каква сума може да отиде за една такава процедура?
Много ще съм благодарна да получа нужните отговори от вас!
katqilieva
Нов потребител

Re: Издръжка по взаимно съгласие

Мнениеот katqilieva » 27 Апр 2013, 12:03

Като виждам колко компетентни хора са прегледали темата ми и че още нямам отговор, ми се струва, че съм се нагърбила с мисия невъзможна или нещо елементарно, което не заслужава отговор :(
katqilieva
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 27 Апр 2013, 12:20

След като сте се разбрали за тези неща, не Ви е необходим адвокат, нито съдебно решение. Ако не можете да се разберете, тогава Ви е необходима съдебна процедура. Най-вероятно затова не са писали нищо колегите.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот katqilieva » 27 Апр 2013, 12:33

Но как да направим това за законна издръжка, тя нали трябва все пак да се присъди от съда. Или бъркам нещо?Има ли право той да иска издръжка без да му е присъдена ?
Той държи всичко да си е законно, за да не се отметна и за да не възникват спорове след време.
katqilieva
Нов потребител

Мнениеот katqilieva » 27 Апр 2013, 13:18

Да приемем че на него парите му се виждат малко, иска 300лв, но аз повече от 200 не мога да дам. Работя за 400лв. Какво трябва да направим в случая? Има ли някаква примерна бланка която да попълним и пуснем в съда.
katqilieva
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 27 Апр 2013, 14:24

Дълго е за обяснение, а времето напоследък ми е кът, за това не съм писала аз. Не изпитвам угризения, ако това мислите.

Ако нямате спор с бащата по тези въпроси можете изобщо да не водите дело ( не ви е необходимо), но защото след време ще установите, че без едното съдебно решение го спъват от доста места ( месечните помощи за дете до завършване на средно образование - 35лв. мисля по размер, разни институции изискващи общото съгласие от двамата родители)- може и да се наложи.
По правило, когато родителите нямат спор пиша споразумение и отиват при нотариус да завери съдържание и подпис. Така и двете страни са спокойни, че ако се наложи имат си основанието по чл. 417 ГПК чрез което да се снабдят с изпълнителен лист ( дали за неплатена издръжка, дали за режима на лични контакти- двата болни въпроса на всяко едно бившо единство).
До тук добре, но времето прави своето и дори разбрани хора започват да не се разбират и с времето установяват, че нотариално завереното споразумение не изпълнява цялостно целта, за която е предназначено или пък обстоятелствата са се променили до степен, че същото не може да удовлетвори страните се стига до съд. Няма пречка тогава единия да заведе дело, като в исковата молба предяви съответните искове, а другия да бездейства ( не депозира отговор, не възрази, абе изобщо да бездейства след получаване на съдебните книжа), или да признае исканията за основателни. Няма пречка и да се споразумеят, стига споразумението да е в интерес на децата ( от закрила на детето взимат участие в тези дела и по презумпция защитават техните интереси). Съдът ще постанови решение, повече от често, изцяло повтарящо искането на единия родител. Проблем има с разносите по тези дела, защото на съда се плаща допълнителна такса в размер на 4%( или 2% при спогодба) от тригодишния платеж върху размера на издръжките.
Което решение не е неотменяемо( не в този смисъл, който правото дава, а общоприетия житейски), защото при промяна в обстоятелствата всяка от страните има право да заведе иск и да търси преуреждане на вече постановеното.

Накратко- ако нямате спор в момента- пише се споразумение и при нотариус. Ще ви излезе най-евтино. За сега. В бъдеще, ако родителите стигнат до разногласие и не могат доброволно да се разберат- съдът ще реши, това, което не сте могли.

katqilieva написа:Да приемем че на него парите му се виждат малко, иска 300лв, но аз повече от 200 не мога да дам. Работя за 400лв. Какво трябва да направим в случая? Има ли някаква примерна бланка която да попълним и пуснем в съда.

Не знам за бланки- аз с такива неща не работя ( отделно, че всичко сътворено от адвокат не е бланка, а плод на интелектуален труд- не ми се влиза в проблеми отпосле с някой колега). Ще ми се да ви напиша, че ви трябва адвокат, ама прави впечатление, че не искате такъв, за да си спестите разход. В такъв случай ви остава да чакате някой заблуден алтруист, който да пусне нещо, сътворено от него тук.
Издръжката- в съдебно дело се доказват нуждите на детето и едва тогава съдът ще определи нейният размер. Не винаги се уважава това, което е поискано, но и възможностите на дължащия не са от съществено значение.
При споразумение- според широтата на възгледите и джоба на дължащия издръжка, като всяка от договарящите се страни прави взаимни компромиси и отстъпки( каквито в съдебна зала са неприложими, освен ако не се спогодите).

katqilieva написа:Но как да направим това за законна издръжка - тя, издръжката, и със извънсъдебната спогодба, за която ви писах, си е законна, тя нали трябва все пак да се присъди от съда. От съд, ако имате разногласие по отношение дължимост и размер. Или бъркам нещо?Има ли право той да иска издръжка без да му е присъдена ? О-хо, стига да докаже, че от определен период от време живеете във фактическа раздяла. Ако не сте плащала- има право да търси издръжка до година назад от дата на предявяване на иска. Ако сте плащала някакви суми, но той е решил, че са недостатъчни- има право да търси разликата пак до година назад. Съдът ще постанови дали искането му е основателно или платените от вас суми отговарят на нуждите на детето.
Той държи всичко да си е законно, за да не се отметна и за да не възникват спорове след време.

Спорове, дори да възникнат, можете да ги решите извънсъдебно и доброволно без намесата на съд в това. Ако нямате единство в мненията- тогава се обръщате към съд, както вече ви написах.

:roll: написах толкова букви, а вие като да нямате ясна представя, какво точно искате ( освен минимум разходи и "нов" живот).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот katqilieva » 27 Апр 2013, 21:30

Много ви благодаря за отделеното време и отговора, който сте дали. Помогнахте ми много.
Ще го направим чрез нотариус.
katqilieva
Нов потребител

Назад към Семейни казуси