начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Наследство от отдавна починал родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство от отдавна починал родител

Мнениеот svesmile » 22 Апр 2013, 10:52

Здравейте,

На съпруга ми майката и бащата са се развели преди много време, били са в лоши отношения и не са поддържали връзка. Бащата живее в семейната селска къща. Той има брат, несемеен и сестра, семейна с деца.

Преди около 10 години бащата на съпруга ми почина. В къщата остана да живее само несемейният брат. По негласно споразумение съпругът ми не е изявявал претенции към къщата като единствен наследник на баща си, за да не притеснява чичо си по някакъв начин, с когото са в добри отношения и го оставя да стопанисва имота и да живее там. Сестрата също не проявява интерес /засега/ към имота.

Съпругът ми не е вадил удостоверение за наследници.

Как сега, след 10 години давност, да провери води ли се наследник на къщата?
В общината на селото ли трябва да отиде? То е в Софийска област, община Горна Малина. Или в Столична община?
Има ли давност изкарването на това удостоверение?

Ако го изкара, трябва ли да подава данъчна декларация, примерно за 1/6 от имота и да плаща данък за тази част?
Ще трябва ли и със задна дата от смъртта на бащата, да се плати този данък?

Благодаря за отговорите.
svesmile
Младши потребител

Re: Наследство от отдавна починал родител

Мнениеот svesmile » 22 Апр 2013, 12:42

На първата част от въпросите намерих отговор - в кметството на селото + данни на наследниците ще се вади удостоверение.

Остава другата част - трябва ли да се подава данъчна декларация, дължат ли се данъци, включая със задна дата от смъртта на бащата?
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 22 Апр 2013, 13:26

Здравейте,

Относно втория Ви въпрос – следвало е съпругът Ви да подаде данъчна декларация в срок от 6 месеца от датата на смъртта на баща му (така чл. 32, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси). Неподаването на данъчна декларация в посочения срок води до административно – наказателна отговорност (глоба в размер от 10 лв. до 500 лв. - така чл. 124, ал. 1 от същия закон). Дължи се данък върху недвижимите имоти, вкл. със задна дата от смъртта на бащата, като следва да имате предвид, че давността за публични вземания е 5 години.
nmitova
Потребител

Мнениеот svesmile » 22 Апр 2013, 14:05

Благодаря много за отговора!

Има ли значение фактът, че съпругът ми не е влизал във владение на своята част от наследството, не ползва по никакъв начин къщата?
Също така къщата се стопанисва и обитава на 100% от чичо му - брат на починалия баща.

В този случай данъците за имота от кого се плащат?

Питам, понеже имаме друг казус - баща ми почина, като наследници на апартамента оставаме майка ми, и двете със сестра ми. Апартаментът е семеен на родителите ми. Следователно със сестра ми си делим по 1/6 от него, майка ми останалата част. Казали й, че със сестра ми също трябва да подадем данъчни декларации и да плащаме данък за тази 1/6? Така ли е?
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nikol52100 » 22 Апр 2013, 15:14

nmitova написа: Казали й, че със сестра ми също трябва да подадем данъчни декларации
Не е необходимо и трите да подавате декларации. Достатъчно е една от вас да подаде декларация, в която се описват всеки от наследниците каква част от имота притежава. Майка Ви има 4/6, а Вие със сестра Ви по 1/6.
nmitova написа:и да плащаме данък за тази 1/6? Така ли е?
Да, така е.
nikol52100
Потребител

Мнениеот svesmile » 22 Апр 2013, 16:25

Много благодаря, nikol52100!

А за другото питане - че съпругът ми не ползва неговата част от имота, а той се ползва от друг човек на 100% - кой дължи данъците - пак ли така си остава - съпругът ми дължи данък и глоба дори със задна дата? :roll:
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 23 Апр 2013, 10:17

Здравейте,

относно въпроса Ви за данъка - данъчно задължени лица са собствениците на облагаемите с данък недвижими имоти. При учредено вещно право на ползване данъчно задължено лице е ползвателят. Във Вашия случай, доколкото се разбира от въпроса, няма учредено вещно право на ползване по съответния ред и форма, поради което данъчно задължено лице е съпругът Ви.
nmitova
Потребител

Мнениеот nikol52100 » 23 Апр 2013, 10:29

Не става ясно тази къща чия е била - на родителите на съпруга Ви или само на баща му и неговите брат и сестра. Съпругът Ви има ли братя и/или сестри? Това е от значение, за да се определи каква част от къщата е наследил съпругът Ви. В случай, че има и други съсобственици, проверете в общината дали някой от тях е подал вече декларация.
Данъкът се дължи съразмерно на частта, която всеки от съсобствениците притежава.
nikol52100
Потребител

Мнениеот nikol52100 » 23 Апр 2013, 10:58

svesmile написа:Има ли значение фактът, че съпругът ми не е влизал във владение на своята част от наследството, не ползва по никакъв начин къщата?
Също така къщата се стопанисва и обитава на 100% от чичо му - брат на починалия баща.
Да, има значение, и то не е във Ваша полза. Имат значение намеренията на чичо му.
nikol52100
Потребител

Мнениеот svesmile » 23 Апр 2013, 11:10

Благодаря отново. :)

Къщата е семейният дом на родителите на съпруга ми. Имат три деца - двама сина, една дъщеря.
Дядото почива отдавна.

В къщата остават да живеят бабата и двамата сина. /Бащата на съпруга ми след развода с майката на съпруга ми се връща на село, преди това са живели в София/.
Имат сестра, която живее в София.

Бащата на съпруга ми почива. После бабата почива.
Къщата се стопанисва и обитава изцяло от другия брат - чичо на съпруга ми.
Сестрата продължава да си живее в София.

Съпругът ми има природен брат от втория съпруг на майка си.

Съпругът ми смяташе да не предявява претенции към своята част, докато чичото живее в къщата - поради добрите им отношения, да не го притеснява по някакъв начин... :roll: Вероятно е било грешка да не се запише като наследник, но и навремето не сме се сетили, сега изглежда ще дължи доста данъци и лихви... :?
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 23 Апр 2013, 11:48

Относно данъците и лихвите - след като чичото живее в къщата, би следвало да е получавал съобщения от данъчната служба на адреса на къщата, за дължимите данъци и такси за имота. Препоръчвам първо съпругът Ви да провери това, като разговаря с чичо си, и след това да предприема подаването на данъчни декларации в местната данъчна служба.
nmitova
Потребител

Мнениеот svesmile » 23 Апр 2013, 12:44

nmitova написа:Относно данъците и лихвите - след като чичото живее в къщата, би следвало да е получавал съобщения от данъчната служба на адреса на къщата, за дължимите данъци и такси за имота. Препоръчвам първо съпругът Ви да провери това, като разговаря с чичо си, и след това да предприема подаването на данъчни декларации в местната данъчна служба.

Тоест, ако чичото е плащал данъци за къщата, съпругът ми не дължи такива със задна дата?

А само евентуална глоба, че не е извадил удостоверение за наследници и не се е декларирал като наследник?
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 24 Апр 2013, 11:45

Ако чичото е плащал данъка върху недвижимите имоти и такса "смет" за всички години за целия имот- да, съпругът Ви не дължи заплащане на данък и такса към общината.
По другия въпрос - вижте по-горе, цитирам отново - "следвало е съпругът Ви да подаде данъчна декларация в срок от 6 месеца от датата на смъртта на баща му (така чл. 32, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси). Неподаването на данъчна декларация в посочения срок води до административно – наказателна отговорност (глоба в размер от 10 лв. до 500 лв. - така чл. 124, ал. 1 от същия закон)."
Няма глоба за това, че не е искано издаването на удостоверение за наследници.
nmitova
Потребител

Назад към Семейни казуси