начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

нежелано съжителство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нежелано съжителство

Мнениеот mariana-123 » 07 Апр 2013, 20:03

Здравейте , имам нужда от съвет , ще се опитам да разкажа всичко последователно , защото съм сигурна че такъв случай до сега няма . Разведена съм от 2004 година , по време на развода бившия не живееше при нас в жилището на свекър ми което се водеше семейно. В решението от съда е упоменато аз и децата да живеем в семейното жилище до навършване на пълнолетия на децата . Със свекъра ми и свекърва ми няколко години бяхме спокойни , съжителствахме нормално, те помагаха в отглеждане на децата , деляхме си разходите по апартамента, бившия се появяваше от време на време , даваше дребни пари до преди 3 години. През последните 3 години той живее с новата си приятелка от която има дете което от една година го гледа свекърва ми , оставиха го само за 2 дни и не го потърсиха един месец, аз нищо не можех да кажа, решението си беше нейно. През тази една година взимаха детето по 1-2 пъти в месец за един , два дни . Живееха на квартира до скоро и явно са ги изгонили защото той се прибра в нас и започна да ни гони с детето , да се махаме от апартамента на баща му, в които живея от 22 години и съм гледала децата . Настани се в една от стаите , непрекъснато ме притесняваше и това търпях , аз съм от малък град и ако си отида това означава че трябва да напусна сигурната си работа и да останем без доходи с малкия ми син . Следващата изненада дойде преди 3 дни , приятелката му и тя е при него . Дайте ми съвет моля ви към социална служба ли да се обърна за това неморално поведение от негова страна , сини да е свидетел на наглоста на баща си . Да поясня само че не мога да си позволя квартира, както бихте ме посъветвали .
Благодаря Ви предварително !!!
mariana-123
Нов потребител

Re: нежелано съжителство

Мнениеот sunrise » 07 Апр 2013, 21:19

Какво точно пише в решението за семейното жилище? Каква част съда Ви определя от него да ползвате?
И не на последно място, какво е отношението на свекъра и свекървата към това, което се случва, защото жилището все пак е тяхно?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mariana-123 » 08 Апр 2013, 07:40

В решението пише , да ползва семейното им жилище , адреса на апартамента , до навършване пълнолетие на децата . Не е определено точно каква част да ползваме . Ние живеехме в две стаи , но дъщеря ми се омъжи и той се настани в нейната стая , а аз и синът ми които е на 15г останахме в едната стая. Родителите му са възрастни хора и се страхуват от него , мълчат си и не смеят да се обадят .Вчера говорих с баща му и той ми каза че искали бившия и брат му апартамента да се продаде , той естествено няма да го направи .
Аз преди седмица подадох жалба до прокуратурата за неплащане на издръжка за три години назад .
Въпроса ми е могат ли социална служба да се намеси , или пак дела трябва да се водят .
mariana-123
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 08 Апр 2013, 08:01

Социалните няма как да Ви помогнат.Жилището не е Ваше , така че няма как да ограничите той да живее с родителите си, ако не накърнява Вашата част. Пропуск в съдебното решение е , че не е посочено кои точно стаи следва да ползвате. Тъй като дъщеря Ви вече не живее там, той може да поиска промяна на решението в частта му за ползване на жилището ,тъй като са се променили обстоятелствата при които е определено ползването му.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mariana-123 » 08 Апр 2013, 08:44

Благодаря за отговора, въпроса е там че и приятелката и детето му са тук , а това съжителство не влия добре на сина ми .
mariana-123
Нов потребител

Мнениеот n6391 » 08 Апр 2013, 08:47

Прокуратурата няма да накара бившия Ви съпруг да си плаща издръжката. По-добре е да си извадите изпълнителен лист и да се обърнете към съдия изпълнител. А що се отнася до жилището - не е приятно, за да не кажа по-силна дума, но помислете дългосрочно. Така или иначе жилището не е Ваше. Дали ще се изнесете сега или след три години, когато синът Ви навърши пълнолетие трябва да прецените с оглед не само на финансовите възможности, но и с оглед негативите, които трябва да платите за ежедневните дразнения. Да не говорим, че детето ви също търпи емоционален дискомфорт. Запазването на статуквото не е в полза на никого в този случай, особено за детето.
n6391
Потребител

Мнениеот mariana-123 » 08 Апр 2013, 08:57

Финансовите ми възможности ме спират да изляза на квартира, ако можех и ден нямаше да стоя в това жилище.
mariana-123
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 08 Апр 2013, 09:06

При всички положения, след три години едва ли ще е по-добро финансовото Ви състояние, а тогава ще трябва да напуснете жилището. Мислете за варианти като увеличаване на издръжката за да се увеличат парите Ви с оглед наемане на квартира. При всички положения, не сте собственик на имота и нямате кой знае колко възможности да му се противопоставите. Ако той не Ви гони от жилището, не ползва Вашата част от него , на какво основание ще искате да го напусне домът на родителите си?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mariana-123 » 08 Апр 2013, 09:24

Има заведено дело и за увеличаване на издръжката , е и като я увеличим пак същото , няма да плаща нищо . Той "смешните" 53 лв ( това са негови думи) не даваше и на СИ ще го дам , каквото трябва ще направя.
mariana-123
Нов потребител

Мнениеот mariana-123 » 19 Юли 2015, 16:40

Здравейте отново !!!След две години съм тук пак с молба за помощ . Бившият ми съпруг и брат му са заложили 2/6 от апартамента , наследство от майка им . Не са плащали вноски и чрез СИ са продадени на търг , след като разбрахме свекъра ми взе решение и направи дарение на 4/6 на двете ми деца . Свекъра ми и той почина преди 10 дни . До сега той им помагаше в плащането на сметки , сега знам че стотинка няма да дадат . Какво трябва да направя , може ли по някакъв начин да ги накараме да се изнесат от това жилище . Децата се опасяват че ще натрупаме огромни сметки . И между другото се води дело за доброволно разделяне на апартамента .
mariana-123
Нов потребител

Назад към Семейни казуси