начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

чл.24 ал.5 СК и делба

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.24 ал.5 СК и делба

Мнениеот ivan2 » 05 Мар 2013, 15:12

Колеги, моля за коментара Ви по следния казус:

По време на фактическа раздяла единият съпруг се разпорежда без съгласието на другия съпруг с вещи, които са СИО и са на значителна стойност. Разпореждането е възмездно за една част от вещите, а за другите - не е известно дали е възмездно или е безвъзмездно. В първия случай третото лице - купувач, не е знаел за липсата на съгласие, и не е могъл да знае, защото всъщност въобще не го е интересувало съпругът има ли съпруга /жена/, или няма, и съответно дали тя е съгласна или не. Просто е броил парите.
След извършване на разпоредителната сделка с вещите, които са продадени, те са погинали, т.е. не е възможно връщането им. Подарените вещи все още съществуват.

Сега те вече са разведени, и почвам делба от съпругата срещу съпруга.

Въпроса ми е по отношение на тези вещи дали могат и дали трябва да бъдат включени в делбата, или трябва с отделен иск да ги претендирам. Съответно, аз трябва да търся пазарната равностойност на погиналите вещи. А тези, които са подарени и все още съществуват, проблема е че не се знае дали са продадени или подарени, защото съпругът ги е дал на баща си - вероятно са подарени, но се опасявам, ако тръгна да оспорвам по тоя ред, да заявят че са продадени. Ето защо искам равностойността им, и те да бъдат в едно дело с вещите, за които със сигурност знаем, че са продадени.

Това което ме спира да включа погиналите вещи в делбата е, че всъщност те не съществуват. Съпругът е прибрал някакви пари от тях, но те са значително по-малко от пазарната стойност на вещите. Та въпроса ми е дали мога в делбата да искам половината от тяхната пазарна стойност в пари.

Моля за коментар.
ivan2
Потребител

Re: чл.24 ал.5 СК и делба

Мнениеот adv_zlatanov » 05 Мар 2013, 16:04

ако съпругът се яви с приличен адвокат, тежко Ви ...
http://www.youtube.com/watch?v=CIFY2gyYg28

...kein Zivilist, kein Jurist ...
adv_zlatanov
Младши потребител

Назад към Семейни казуси