начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

кое жилище се води семейно

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

кое жилище се води семейно

Мнениеот nikolovaeva » 02 Мар 2013, 13:50

Здравейте, моля за помощ по следния казус:
ще се развеждам със съпруга ми по взаимно съгласие. Въпросът е кое жилище се води семейно. Съпругът ми има жилище придобито преди брака, в което живеехме до преди 8 години, от тогава и до момента живеем в жилището на баща ми (нямам собственост върху него). Изхождайки от § 1 от ДР на СК би следвало в споразумението да опишем жилището, в което живеем сега и което не е собственост на никого от нас двамата. Същевременно ми се иска да включа в споразумението, че нямам никакви претенции към неговото жилище, за да не ме занимава след време ако реши да го продава или ипотекира.

Та това е - грешно ли ще бъде да опиша и двете жилища в споразумението?

Другият ми въпрос е какво точно да приложа към молбата до съда, освен:

1. акт за сключен граждански брак;

2. копие от акт за раждане;

3. споразумение по чл.51 СК;

4. вносна бележка за платена държавна такса (трябва да проуча колко се плаща).

Юрист съм, но никога не съм се занимава с бракоразводни дела, ако не се справя сама ще търся помощ от колега.
Много благодаря предварително на всички, които се отзоват.
nikolovaeva
Нов потребител

Re: Моля за съдействие

Мнениеот boiko_62 » 02 Мар 2013, 17:50

семейно е жилище придобито по време на брака; в споразумението пишете че нямате жилище придобито по време на брака, за което да претендирате по време на развода развода и няма смисъл да описвате другите жилища
boiko_62
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Мар 2013, 18:30

семейно по см. на СК е жилището, което е обитавано от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца преди фактическата раздяла. Опишете го, и се спогодете да го ползвате вие.
Другото жилище е лична собственост на съпруга ви и в този смисъл няма причина да бъде споменавано в споразумението, респективно да договаряте права, каквито никога не сте имала( за подобренията в него, ако сте правили такива- ще си ангажирате колега в кратък срок след развода).

Посочените доказателства може и да са достатъчни, а може и да не- зависи пред кой съд се явявате. Някъде изискват декларации за материално и им. състояние ( за да обоснове размер на ДТ отпосле съдията); съобщение за прекратен брак( изисква се съгласно норма от правилника за дейността на съдилищата);сведения за съпрузите( за това така и не намерих логика и норма, защото статистическите задължения отдавна са отпаднали, но прилагам, за да не ме мотая с БД и прочее).

Платете 25лв. ДТ, отпосле ще го мисли съдията за довнасяне на ДТ.

Помнете, че при споразумение страните правят отстъпки и може да уговорите всякак и разходите по делото ( в тежест на страните, така както са ги направили до момента, а след постановяване на решението- договорете предварително, ако не се окажат ябълка на раздора)

Бъдете осторожна за издръжката- размер, падеж!( обикновено договарям до 5-то число на месеца, за който се дължи... по причина, че не намирал логика майката да кредитира бащата до края на месеца), законна лихва.
Добавки!( т.н. от мен)- мислете и за тях, ако има нужда да се покриват изключителни нужди на детето. Като се замисля от колко рано децата започват да посещават балет, модерни танци, рисуване, изучаване на език... това са все разходи, които може да договорите предварително.
За покриване на някакви специфични, и не, здравни нужди ( об. съм договаряла за стоматолог, или пък конкретно заболяване, което изисква ежемесечни, и не толкова, разходи за посещения по лекари, лечение и прочее).

Режима на лични отношения- по споразумяване( от ежемесечни контакти, та до въпросите с Коледа, Нова година( модно е да се ходи на ски), Великден, лятото, рождени и именни дни на родителят, детето-свобода на договарянето, пък и е в интерес на детето).
При осъществяване на режима- кой, какви задължения има( внезапна температура, болести, непредвидено посещение в болница..); от къде, кого и кога се взима, респективно връща.

И, успех.

п.п. като ви чета- доста далеч сте от гражданското право, но няма причина за безпокойство, а и брачните не са такава сложнотия.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nikolovaeva » 03 Мар 2013, 02:51

bird_of_paradise моля да се свържем с лично съобщение (нямам идея как става в този сайт). Предварително Ви благодаря. От София съм. Поздрави
nikolovaeva
Нов потребител

Re: кое жилище се води семейно

Мнениеот bird_of_paradise » 03 Мар 2013, 15:15

Получаване на лични съобщения можете да активирате от потребителски панел, настройки на форума- подменю "искам да получавам лични" - изпрати.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси