начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Материална отговорност към дете от друг мъж в семейството.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Материална отговорност към дете от друг мъж в семейството.

Мнениеот dragata955 » 08 Фев 2013, 20:15

Със съпругата ми сме разделени от близо две години.Нямаме официален развод.Имаме дете от брака си,но тя има дете от друг мъж,което носи неговото име.Нося ли някаква морална и материална отговорност към това дете?
dragata955
Нов потребител

Re: Материална отговорност към дете от друг мъж в семействот

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Фев 2013, 00:24

Правна- не, а моралът е разтегливо понятие.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 09 Фев 2013, 13:56

bird_of_paradise написа:Правна- не, а моралът е разтегливо понятие.

Дали?
Детето е родено по време на брака между питащия и съпругата му. Те са разделени , а не разведени.
Странно как обаче е записано на биологичния си баща, а не на съпруга?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 09 Фев 2013, 14:01

Сигурно детето е родено преди сключване на брака.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот robobobo » 09 Фев 2013, 14:15

Много е интересно защо детето е записано на негово име след като той не и е никакъв по закон а тя е омъжена. Ето така става като няма единен регистър за родствеността - кой на кого е роднина и кой какви бракове има и т.н. Щом детето носи неговото име обаче вие правна отговорност за него не носите.
robobobo
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Фев 2013, 15:20

sunrise написа:

Дали?
Детето е родено по време на брака между питащия и съпругата му. Те са разделени , а не разведени.

Дали, дали, надали :roll: , но съм права :) :wink: .

Съни, ти си ми любимка ( една от малкото тук), заради разума и компетентността, но поднасям извинения за превода:
Съпругът и съпругата имат едно дете родено по време на брачната връзка( за него не се поставя питане), но двамата са отглеждали съвместно И дете на съпругата от бивша връзка, което е с установен произход от баща ( не е питащия). Та, каква обязяност му вменява закона за това дете, което не е негово( разбирай дори не е осиновено, след като все още е с имената на биологичния си баща)? :D

Не ми отговаряй, защото след уточнението съм убедена, че ме разбра. :)

п.п.
robobobo написа:Много е интересно защо детето е записано на негово име след като той не и е никакъв по закон а тя е омъжена. Ето така става като няма единен регистър за родствеността - кой на кого е роднина и кой какви бракове има и т.н. Щом детето носи неговото име обаче вие правна отговорност за него не носите.

Не четете, или не правилно ( предполагам разсеяност), но все пак и по втората ви забележка- регистър има! ( дано не е новина за вас) и там всички се записва. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 09 Фев 2013, 17:34

bird_of_paradise написа:
sunrise написа:

Дали?

Дали, дали, надали :roll: , но съм права :) :wink: .

Съни, ти си ми любимка ( една от малкото тук), заради разума и компетентността, но поднасям извинения за превода:
Съпругът и съпругата имат едно дете родено по време на брачната връзка( за него не се поставя питане), но двамата са отглеждали съвместно И дете на съпругата от бивша връзка, което е с установен произход от баща ( не е питащия). Та, каква обязяност му вменява закона за това дете, което не е негово( разбирай дори не е осиновено, след като все още е с имената на биологичния си баща)? :D

Не ми отговаряй, защото след уточнението съм убедена, че ме разбра. :)

п.п.
robobobo написа:Много е интересно защо детето е записано на негово име след като той не и е никакъв по закон а тя е омъжена. Ето така става като няма единен регистър за родствеността - кой на кого е роднина и кой какви бракове има и т.н. Щом детето носи неговото име обаче вие правна отговорност за него не носите.

Не четете, или не правилно ( предполагам разсеяност), но все пак и по втората ви забележка- регистър има! ( дано не е новина за вас) и там всички се записва. :)

Благодаря, ама съвсем не сте права!
Първо, никъде не е написано, че детето на съпругата е родено преди брака им. По-скоро си мисля,че е след прекратяването на връзката.
Второ , съществува и правно задължение за питащия докато са в брак и то е определено в чл.122,ал.3 СК:"Съпругът на родителя е длъжен да съдейства на родителя при изпълнение на неговите задължения."
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Фев 2013, 20:02

sunrise написа:Благодаря, ама съвсем не сте права!
Първо, никъде не е написано, че детето на съпругата е родено преди брака им. По-скоро си мисля,че е след прекратяването на връзката.
Второ , съществува и правно задължение за питащия докато са в брак и то е определено в чл.122,ал.3 СК:"Съпругът на родителя е длъжен да съдейства на родителя при изпълнение на неговите задължения."

Възможно е да сте права, ако приема, че е възможно тази майка, която е в брак, при раждане на детето, последното да бъде припознато от трети 8) ( направо не вярвам, че го пиша, защото би било невъзможно да се е случило в реалността- няма начин да се издаде такъв акт за раждане). В тази връзка и "съдействието" по чл. 122, ал.3 СК не е равнозначно на издържане.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 09 Фев 2013, 20:37

bird_of_paradise написа:
sunrise написа:Благодаря, ама съвсем не сте права!

Възможно е да сте права, ако приема, че е възможно тази майка, която е в брак, при раждане на детето, последното да бъде припознато от трети 8) ( направо не вярвам, че го пиша, защото би било невъзможно да се е случило в реалността- няма начин да се издаде такъв акт за раждане). В тази връзка и "съдействието" по чл. 122, ал.3 СК не е равнозначно на издържане.

Възможно е.Имам подобна позната, която беше родила от бившия си съпруг, години след развода. После пак се събраха, но междувременно беше записала детето на бившия си съпруг с развода от който бяха изтекли няколко години. Аз като родих сама декларирах кой е баща на детето.
Освен това тук не става въпрос за издръжка, а за материална отговорност. Тя може и да е под друга форма, а не само издръжка. Иначе щеше да пише. А най-добре е да посочи питащия, няма нужда ние да гадаем. :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Фев 2013, 11:27

Ако "чуждото" дете е родено по време на брака, има две възможни хипотези: брачното бащинство да е било оспорено от майката или питащия по исков ред (защо не?) или грешка на служителите на ГРАО и на тези на болницата, които съставят съобщението за раждане. Такива случаи - като втората хипотеза - в страната има и аз лично бих ги разглеждала като потенциален източник на проблеми със закъснител, защото погрешното записване в акта за раждане не установява произхода по законовия ред, а си остава грешка, която във всеки момент може да бъде открита.

Сънрайз, стана ми любопитно - сама си декларирала, но предполагам, сте имали брак (за който в общината си имат данни и могат да сверят), иначе надали щеше да мине без декларация за припознаване.

П.П. "Съдействие" надали трябва да се разбира като "материална отговорност", а освен това няма санкция за неизпълнението на това брачно задължение за съдействие, освен евентуално една - вина при развода, но тук имаме брак, който и без това вече явно е дълбоко и непоправимо разстроен... ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Фев 2013, 12:17

Да, ама в съвсем друга община! :lol: От едната до другата като са си прехвърляли данните , бяха ми объркали имената , а пък раждах в трета. Това преди 15 години, когато компютрите бяха екзотика в общините.
Другият цитиран от мен случай-развод от повече от три години. Майката обаче съобщава имената на бившия съпруг, биологичен баща на детето и без въпроси , същото е записано.
"Съдействие" според мен се разбира и подпомагане за създаване на материални условия за нормален живот. Не издръжка, но при нормалното развитие на семейните отношения, то е в следствие на отношенията между съпрузите. Санкция има и това е развода. Защото може и именно липсата на такова съдействие да е довело до дълбокото и непоправимо разстройство на брака. Според мен ,докато страните са в брак, това съдействие се дължи.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dragata955 » 11 Фев 2013, 07:59

Благодаря за интереса,който проявихте към моя въпрос.Детето е родено преди брака,признато е от бащата,но не е получавало никаква издръжка,нито морална подкрепа.Оглеждахме го аз и майката от 4 год, възраст до преди две години,заедно с детето от брака.Затова питам дали и сега при раздялата, и евентуално последващ развод,имам някаква отговорност към това дете.Особено правна.
dragata955
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 11 Фев 2013, 12:43

Аз все още държа на първото си мнение, но ако има несъгласни ще изразят несъгласие.

Чисто човешки смятам, че сте в доста деликатна ситуация( житейска, не правна, разбира се- прочетете мнението на Портокал, което споделям)- ще осъществявате режим на лични контакти със своето дете, ще давате някаква сума ежемесечно, подаръци по празниците, а изведнъж ще отделите другото дете, което сте отглеждал като свое.
Нямате правно задължение към него ( то си има баща, който е задължен), но не знам как сърцето ви ще го позволи.
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси