начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Жалба в полицията и прокуратура за неплатена издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жалба в полицията и прокуратура за неплатена издръжка

Мнениеот milley » 24 Яну 2013, 13:48

Здравейте, предишната тема касае същото, но въпросът ми е свързан с бащата.
Съпругът ми има извънбрачно дете - осъден е за издръжки, както за текущи така и за минало време. Плащаше ги редовно всеки месец, но на различни дати и майката на детето през м. 06/2012 му направи запор на заплатата. Сумата за текущи и за минало време издръжки се изплащат вече от работодателя му . Тя поиска запор и върху автомобила, който е в СИО. Делото беше прехвърлено заради описа на колата от нейния град в нашия град. Насрочи се опис, тя не се яви, не беше изпратила и представител. ДСИ отложи описа и не знам дали ще има следващ. Междувременно взискателката два пъти подава жалби - един път в полицията, и сега вече мисля в прокуратурата. Два пъти съпругът ми ходи да дава обяснения, и двата пъти едно и също му отговарят - че той си има запор, парите вървят редовно към взискателката, но процедурата била такава. Днес е писал обяснения до прокурора.
Може ли да се противопостави той на едно такова поведение? Защо взискателката подава жалби, иска продажба на колата - не идва ... Може ли да се подаде обратна жалба от негова страна?
Благодаря!
На всичкото отгоре - привикват и работодателя да дава обяснения, съпругът ми вече три пъти пита да го пуснат от работа, за да ходи в полицията и на опис. Възможно е и да не го търпят повече ...
milley
Младши потребител

Re: Жалба в полицията и прокуратура за неплатена издръжка

Мнениеот borovinka » 24 Яну 2013, 15:50

За съжаление вие пък сте изправени пред обратната ситуация.
Само за уточнение, сумата, която му удържат от месечното възнаграждение равнява ли се на цялата сума за издръжка, която дължи на месец или е по-малка? Защото ако е по-малка, взискателката има право да подава жалби за неплащането на разликата.

Ако си плаща точно определената в бракоразводното решение сума за издръжка всеки месец, съветвам ви да си пази всички бележки, с които той самият е правил плащания, както и периодично да иска от работодателя справки какви суми му се удържат по запора. Те са доказателството, което трябва да представя пред ЧСИ/ДСИ и пред полицията, когато го викат да дава обяснения.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 24 Яну 2013, 15:53

И още едно уточнение: Неявяването на взискател и/или негов представител при описа не е пречка ДСИ да опише вещта и да насочи изпълнението към нея. Щом автомобилът ви е СИО (с вас) обаче, реално взискателят може да се удовлетвори само с част от продажната цена на колата, която е и ваша.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот milley » 24 Яну 2013, 23:25

Пази всички бележки, прави копия и дава обяснения и при нашата ДСИ. Където го извикат - отива, не се крие. Удръжката от заплатата покрива както текущата, така и за минало време. Не знам къде е проблема...
Въпросът ми е - може ли да се пусне жалба срещу взискателката, че неоснователно подава сигнали. При това занимава Районните съдилища, полиция и прокуратура...
За продажба на кола, която е в СИО, запозната съм с процедурата, дори, че мога да осуетя проданта, като платя половината по сметка на СИ. Но така или иначе, ДСИ не извърши опис, може да е имала някакви съображения, не знам...
milley
Младши потребител

Мнениеот milley » 24 Яну 2013, 23:37

И още един въпрос - как ще тълкувате Чл. 149 от СК - Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска.
milley
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 25 Яну 2013, 10:30

Удръжката от заплатата покрива както текущата, така и за минало време. Не знам къде е проблема...

Ами явно в това "Минало време" е проблема, тъй като и сама споменавате, че освен текущи, дължи и издръжки за минал период. Бившата явно търси тях. Чл. 149 го тълкувам така, както е написан: Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска. Т.е. :arrow: гледате от кога е образуваното от бившата дело, по което съпругът ви е осъден да лаща издръжка и от тази дата до 1 г. назад тя има право да претендира неплатените издръжки. Отделно й се дължат и тези, които са се натрупали до приключване на делото и влизане на решението в сила.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси