начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Един баща който е в чужбина и иска да отглежда детето .

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Един баща който е в чужбина и иска да отглежда детето .

Мнениеот tati781 » 08 Яну 2013, 04:03

Ще обясня накратко какъв е моят случай . С настоящата ми съпруга ( само на хартия ) сме разделени от 04.02.2011г. от тогава съм в чужбина . На 15.02.2011г. тя ми съобщи ,че не иска повече да живеем заедно . След няколко месеца спорове по скайп и телефона стигнахме до решение , че повече няма да съжителстваме . Но имаме едно дете момче на 11 години ( в момента ) което беше в България при нея . През следващите летни месеци започнахме да обсъждаме ( доколкото беше възможно ) той да дойде да живее при мен ( в чужбина ) да учи тук понеже стандарта на живот е по добър и ще има по добър старт в живота. И както и да е дойде прекрасния ден в който нашето дете пристигна при мен . Всичко беше прекрасно . Записах го на училище , направих му здравен картон и всичко необходимо за живота му тук . Но дойде време за лятната ваканция и както се бяхме разбрали с майка му той се прибра за ваканцията при нея , и от там започнаха мъките . Тя ми заяви че детето е български гражданин и трябва да учи и живее в България и няма да го пусне да се върне . И както трябва да се действа в тази ситуация ( според мен ) се консултирах с адвокат тук ( забравих да спомена , че с нея нямаме развод ) как бих могъл по законен ред да го взема пак да си живее с мен , адвоката ме посъветва да заведа дело за попечителство и ако съда се произнесе той ще бъде отново при мен ( само да кажа че тук делото за попечителство може да се гледа от съда и без родителите да имат развод ) . Така и направих подадох документи за започване на такова дело , но поради бавната процедура по изпращането на призовката до майката и нейното връщане тук още не е започнало делото . А междувременно тя е започнала дело в България , но по пътя на логиката и нейната призовка ще пристигне също така бавно . И да си дойдем на въпроса : Искам да попитам българския съд дали ще се съобрази ли с решението ( ако то е в моя полза ) синът ми да остане да живее с мен. Благодаря предварително .
tati781
Нов потребител

Re: Един баща който е в чужбина и иска да отглежда детето .

Мнениеот sunrise » 08 Яну 2013, 09:34

Здравейте!
Не става ясно от написаното от Вас дали постоянното Ви местожителство е в страна от ЕС или не.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот tati781 » 08 Яну 2013, 14:00

Здравейте! Благодаря Ви за отделеното време и бързия отговор! Съжалявам за пропуска който съм направил!Да държавата е в европейския съюз и майката също има регистрация тук,но вече не живее тук.Детето както споменах учи тук една учебна година и има документ за завършването и тук.
tati781
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Яну 2013, 09:48

Погледнете това:http://ec.europa.eu/civiljustice/parental_resp/parental_resp_ec_bg.htm.
Особено е важно, къде е живяло детето преди завеждане на делото, поне шест месеца с оглед определяне на компетентността на всеки един от съдилищата.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси