начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имотът ми е записан в две Етажни Собствености

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имотът ми е записан в две Етажни Собствености

Мнениеот userone » 16 Дек 2012, 19:21

Здравейте,

Притежавам имот в сграда "а", приобщен към Етажна собственост в "а", в рамките на едно УПИ. Като такъв е вписан в книгата на Етажната собственост в сграда "а" с реално застроената си площ и притежаваният % от Общите части на сграда "а".

Същият имот притежава процент Идеални части от Общите части на 4 сгради ("б", "в", "г" и "д"), и четирите заедно в друго УПИ и граничи с една от тях - сграда "б" - има врата към покрит коридор, водещ към общия изход на "б", "в" и "г". Повече по въпроса за разположението има тук, в отделна тема :

http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=26&t=52994

Етажната собственост в сграда "б" приобщава всички тези Идеални части от Общи части към Общите части на сградата си, като увеличава описаните в площообразуването й Общи части с тях и образува нови 100% общи части, съответно вписва в тяхната книга на Етажната собственост притежавания от мен имот (който, повтарям, е в друго УПИ) заедно с цитираните вече Идеални части от Общите части. И всичко това поради наличието на една врата.

Така вече този имот е вписан в 2 (две) Етажни собствености - РЗП в сграда "а" + ОЧ в сграда "а" в ЕС на сграда "а" от една страна, и РЗП в сграда "а" + ИЧ от ОЧ в сгради "б, в, г и д" в ЕС на сграда "б". (извинявам се за съкращенията, но много писане иначе ...)

Чета и препрочитам ЗУЕС и там по този казус няма нищо насочващо. Трябва ми помощ, защото последствията за мен не само финансови. Оказва се, че за един и същ имот трябва да плащам на 2 места, да участвам в сградни инсталации на 2 места, да плащам изравнителни сметки (разлики м/у индивидуални уреди и сградни такива) на 2 места, да ..... хайде да не описвам повече. Опитах се да декларирам, че няма да ползвам вратата към споменатия по-горе коридор (не че сега го ползвам) -> от сграда "б" вече ми подготвят Изпълнително производство. Освен това съм бил длъжен да декларирам и там обитателите на имота ми и да плащам според тях.

В ЕС на сграда "а" годишното ми участие е трицифрено, а в ЕС на сграда "б" - четирицифрено, заради една врата 2.10 на 0.90 м и "луксозния стъклен външен вид".

Та, може ли един имот да е част от 2 различни Етажни собствености, да е вписан едновременно в 2 книги на ЕС (едната от тях в различно УПИ)? Може ли ОС на ЕС да използва чл. 4(1) от ЗУЕС за да определи, че моя имот принадлежи към тяхната ЕС (сграда"б") без да са изпълнени т. (2), (3) и (4) от същия този член? Може ли един имот да притежава % общи части спрямо РЗП, 2 пъти по-голям от % ОЧ спрямо РЗП на всички съседни имоти, но от гледна точка на ЗУЕС това да е нормално и същия този ЗУЕС да се използва като средство за натиск?

Благодаря Ви за търпението, с което изчетохте този пост :D
userone
Младши потребител

Назад към Етажна собственост