При развод на майката са присъдени родителските права върху нейното непълнолетно дете. Тя се омъжва за военнослужещ и им се ражда дете. Съставът на семейството става: 2-ма родители + "доведено" + "природено" дете.
На семействата на военнослужещите и техните непълнолетни и невстъпили в брак деца им се изплащат транспортни разходи по ред и начин определен в наредба Н-18/20 юли 2009 г. на министерството на отбраната.
Въпросът ми "доведеното" дете член ли е на това семейство или не? И къде е дефинирано дали то се смята за член или не? Детето е на възраст до 6 години.
Много моля помогнете ми с отговора! Не искам да лишавам едно дете от правата му, независимо от това дали е на разведени родители или не.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 07:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Правата на "доведено" дете
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Правата на "доведено" дете
това, че детето е доведено означава ли че не е член на семейството? много странно.... нито СК дава дефиниция, нито ЗЛС
- kreyzi
- Нов потребител
За мен също е странно. Още повече че част от от колегите ми, наблягайки на определението "техни деца" де факто включват в семейството само общите биологични и евентуално осиновени деца. Така доведените деца, особено по линия на майката, т. к. те са с различно презиме и фамилия и е "очевадно", че не са техни остават извън т.нар. "семейство" и съответно разпоредбите на цитираната от мен наредба. Получава се някакъв вид неравноправие между децата в семейството, което бих искала да избегна.
- irina962
- Младши потребител
Защо не се позовете на чл.122 ал.3 от СК, нали имат сключен брак?
- nikol52100
- Потребител
Благодаря за идеята!
За жалост не ми върши работа. Родителите си съдействат напълно. Никой от тях не се е отказал от това да третира двете деца като "равни". Не ги третират като такива институциите, които изплащат т.нар. обезщетение при преместването. Опитахме се да се облегнем на Закона за семейните помощи за деца, но също не стана. Обясниха ни че в наредбата се набляга на "техни".
Току що ми дойде идеята за член 47, ал. 1 и 3 от Конституцията. Дали би свършила работа според теб???
За жалост не ми върши работа. Родителите си съдействат напълно. Никой от тях не се е отказал от това да третира двете деца като "равни". Не ги третират като такива институциите, които изплащат т.нар. обезщетение при преместването. Опитахме се да се облегнем на Закона за семейните помощи за деца, но също не стана. Обясниха ни че в наредбата се набляга на "техни".
Току що ми дойде идеята за член 47, ал. 1 и 3 от Конституцията. Дали би свършила работа според теб???
- irina962
- Младши потребител
Според мен-да, но с институциите си иска борба...
- nikol52100
- Потребител
Благодаря за отговора и подкрепата! Дано помогнем на моя колега!
- irina962
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|