начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Право на наследство при втори брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на наследство при втори брак

Мнениеот metodi77 » 08 Ное 2012, 21:05

Здравейте! Искам да се допитам до вас по следния казус:
През 1952г. Баба ми и биологичния ми дядо встъпват в брак. В последствие се раждат едно след друго 3 деца като първите 2 са починали след ражданията си, а третото (баща ми) оцелява. През 1959г е починал биологичния ми дядо. Шест години по-късно - 1965г. баба ми( като вдовица) встъпва във втори брак. Три години по-късно баща ми е осиновен от Дядо ми-(мъжа на баба ми от втория брак). Въпроса ми е имат ли право баща ми и баба ми (която почина преди няколко месеца) на наследство от биологичния ми дядо (т.е от първия брак на баба ми)?
metodi77
Нов потребител

Re: Право на наследство при втори брак

Мнениеот boiko_62 » 09 Ное 2012, 16:37

баба ви има наследство от първият си съпруг ако са имали валиден граждански брак, а баща ви зависи от осиновяването му
boiko_62
Потребител

Мнениеот bebitor » 10 Ное 2012, 01:08

И двамата имат право на наследство. Въпросът е дали са го приели, тъй като към действащото законодателство към 1959 г. наследниците са имали пет годишен срок за приемане на наследство. Последващото осиновяване няма значение- ако вече наследството е било прието, то имуществото на наследодателя вече е било преминало е преминало в патримониума на баща Ви, още преди да е бил осиновен. В каква връзка е въпросът, след толкова години? Ако поясните, може да очаквате по-точни отговори.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Ное 2012, 11:29

И двамата имат право на наследство. Въпросът е дали са го приели, тъй като към действащото законодателство към 1959 г. наследниците са имали пет годишен срок за приемане на наследство. Последващото осиновяване няма значение...

+1. Ако питащият разчита на мнозинството. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот metodi77 » 12 Ное 2012, 19:37

Здравейте, извинявам се за отсъствието си - нямах достъп до интернет просто. Искам да доуточня детайлите:
Става въпрос за наследство във вид на земя (помалко от 10 декара). Тъй като по време на смърта на биологичния ми дядо същата тази земя е била към ТКЗС-то, не знам дали е имало начин за приемане на наследството. Така че един вид момента за приемане на наследството става 1992 година, когато са започнали да връщат земите. Отговорите който получихме от адвокат са:
- не се знае дали баба ми имаправо на наследство защото не е живяляминиум 10 години с първия си съпруг
- в документа за осиновяване на баща ми пише, че е по чл.54 от тогавашното семейно законодателство. Но адвокатката твърд,и че това не е правилно. т.е обосновката не е трябвало да бъде чл.54...
metodi77
Нов потребител

Мнениеот portokal » 13 Ное 2012, 09:38

Имат право. Не само имат право, но съпругата и децата, с равни дялове, са единствените наследници на починалия през 1959 г. дядо.
Няма никакво значение дали бракът е продължил повече от 10 години - съпрузите винаги наследяват. В някои случаи - но не в този! - продължителността на брака е от значение само за размера на дела им.
Няма значение и дали детето е било осиновено впоследствие, след смъртта на баща си.
В случая, понеже става дума за наследяване на реституирани през 90-те години земи, няма значение и 5-годишният срок за приемане, който иначе би текъл от 1959 г.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси