начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

НАСЛЕДЯВАНЕ на възстановени зем. земи от бездетен насл-л

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НАСЛЕДЯВАНЕ на възстановени зем. земи от бездетен насл-л

Мнениеот burokrat4e » 18 Окт 2012, 09:15

На името на бездетния Съби през 1998 г. са възстановени земеделски земи.

Съби е починал 1949 г. и има за наследници според удостоверение за наследници съпруга Пенка починала 1994 г. и 8 братя и сестри всички починали към днешна дата.

Съпругата наследява ли?

Ходих при няколко адвоката и има 3 мнения:
1. Наследява съгласно: "ЗН Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория."

2. Не наследява т.к. датата на откриване на наследството е 1998 г. когато се възстановявали земите и тогава не била жива. /това не го разбрах, но ме устройва да е вярно :mrgreen: /
и 3. Не наследява, защото когато наследодателя бил починал през 1949 г. такъв бил закона /това също не го разбрах добре но пак ме устройва, защото съм наследник на 1 от братята на наследодателя/ :D

Ако може някой да помогне. :roll:
burokrat4e
Младши потребител

Re: НАСЛЕДЯВАНЕ на възстановени зем. земи от бездетен насл-л

Мнениеот portokal » 18 Окт 2012, 09:59

Зависи кога са внесени в ТКЗС земите на бездетния Съби и дали преди, или след това се е оженил за Пенка - предполагам, първо е бракът, така че Пенка и нейните наследници наследяват. Това е чл. 9а от ЗН.
Делът на Пенка - според закона към 1949 г., но той надали е съществено различен от сегашния (нямам текста му тук).

Има и още нещо, но то не е от значение вече и е повече към колегите - текезесирането ;) на земите се извършва основно след 1950 г., струва ми се. :roll: Тоест Съби вероятно вече не е бил жив към този момент и земите е било правилно да се възстановят "на името" на онези негови наследници, които са били собственици в момента на внасянето в ТКЗС - Пенка и братята и сестрите. Но всъщност е пълно със случаи като на Съби, де.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот burokrat4e » 18 Окт 2012, 10:27

Не знам коя година са се женили, Съби е роден 1905 г., и със сигурност е починал преди "Текезесирането", той не е влизал лично, но ПК ги възстановява на негово име. Брака е преди 1949 г., защото тогава Съби почива.
burokrat4e
Младши потребител

Мнениеот portokal » 18 Окт 2012, 11:21

Значи Пенка и наследниците и след нейната смърт имат дял, както и писах по-горе. Земята не е трябвало да се възстановява на името на Съби, а на Пенка + братя и сестри на Съби, но това е приключило вече, а и не променя практически нищо.
За дела на Пенка, ако Съби е починал след 30 април 1949 г., твърдо се прилага сегашният закон - той е бил вече в сила. Ако е преди 30 април, пак според мен се прилага сегашният, заради чл. 89 от него.
Има значение също дали бездетният Съби е надживял родителите и бабите и дядовците си и дали бракът му с Пенка е продължил повече от 10 години.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот burokrat4e » 18 Окт 2012, 12:02

Всичките му братя и сестри са надживели Съби, а родителите му също са починали 70-те години, т.е. след него.
А те каква връзка имат, тях ги няма в удост. за наследници?
burokrat4e
Младши потребител

Мнениеот portokal » 18 Окт 2012, 13:15

Имат връзка, разбира се - родителите са преките наследници на Съби заедно с жена му, щом са починали след него. Не знам има ли ги в удостоверението, ама са те. Тях вече ги наследяват другите им деца - братята и сестрите на Съби.
Това, което ме интересуваше, беше дали случайно при починали родители е нямал живи дядовци и баби, освен братята и сестрите - случва се понякога. Би имало значение за размера на дела на Пенка. Дотук ясно.
Кажи сега датата на смъртта и продължителността на брака - също има връзка.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот burokrat4e » 18 Окт 2012, 14:27

portokal написа:Имат връзка, разбира се - родителите са преките наследници на Съби заедно с жена му, щом са починали след него. Не знам има ли ги в удостоверението, ама са те. Тях вече ги наследяват другите им деца - братята и сестрите на Съби.
Това, което ме интересуваше, беше дали случайно при починали родители е нямал живи дядовци и баби, освен братята и сестрите - случва се понякога. Би имало значение за размера на дела на Пенка. Дотук ясно.
Кажи сега датата на смъртта и продължителността на брака - също има връзка.

В удостоверението за наследници пише, че Съби е оставил съпруга, братя и сестри поименно изброени. Не се споменават родители.

"ЗН Чл. 7. Ако починалият е оставил само възходящи от втора или по-горна степен, наследяват по равно най-близките от тях по степен."

Ахаа..
В действителност баща му е починал 1969 година, а майка му 1972 г., като не съм сигурен, може да сбъркам но не повече от 1 година.

А всички други братя и сестри са починали след майката и бащата на Съби.

Не знам Съби кога е сключил граждански брак, така че ще Ви помоля да напишете и двата варианта.
burokrat4e
Младши потребител

Мнениеот asqbakurdjieva » 02 Ное 2012, 14:14

Здравейте!
Ако позволите, бих се включила в дискусията ви.
Щом реституцията е настъпила след смъртта на съпругата/както е в случая/, преживялата съпруга не е включена в наследниците, т.е. не наследява. При прекратяване на СИО /в случай на смърт или развод/, както е тук - със смъртта на единия, а впоследствие и на другия от съпрузите, всяко придобито имущество е лично, индивидуално. Няма значение, че СИО е прекратена със смърт - тя не съществува! Заради това, съпругата не би следвало да има дял от впоследствие възстановените имоти/зем.земи/.
Чл. 9а, в който е предвидено, че когато към открито наследство се възстановява собственост върху имоти, които са били одържавени или включени в ТКСЗ и други образувани въз основа на тях селскостопански организации, наследниците на последващ съпруг не наследяват,ако той е починал преди възстановяване на собствеността и от брака му с наследодателя няма родени или осиновени деца.
Възстановената собственост се смята за новооткрито наследство. В ТР1/1998 г. на ВС - тълкувание кой съпруг е последващ – неговите наследници не наследяват реституираното имущество.
По смисъла на чл. 9а от ЗН последващ съпруг е този, който е сключил брак с наследодателя-собственик след одържавяването на имотите, съответно след внасянето им в ТКЗС.
asqbakurdjieva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 02 Ное 2012, 14:32

По смисъла на чл. 9а от ЗН последващ съпруг е този, който е сключил брак с наследодателя-собственик след одържавяването на имотите, съответно след внасянето им в ТКЗС.

Сега остава да помислим тук имаме ли последващ съпруг по смисъла на чл. 9а, и ако не - как стигнахме е този извод:

Щом реституцията е настъпила след смъртта на съпругата/както е в случая/, преживялата съпруга не е включена в наследниците, т.е. не наследява.

Защото във всички останали случаи, без този с последващия съпруг, наследниците се определят както ако земята винаги е била част от наследството.

Вметката за СИО-то пък въобще не я разбрах, еле пък към 1940-та г.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси