Здравейте, ще се постарая да дам максимално изчерпателна информация, за да получа максимално изчерпателен и точен отговор.
От две години не живея заедно със съпругата си, с която имаме над 20г. брак и две пълолетни деца. Раздялата не беше особено приятна и за да избегна истериите просто се изнесох от жилището в което живеехме заедно, но което е лично мое (наследено по време на брака от майка ми). Теглил съм ипотечен кредит, с който построих имот на земя на съпругата ми и който имот дарих (или по-скоро я упълномощих да дари след сцени с участие на децата, не съм проверявал дали е направила нещо) на децата ми и който давам под наем. В момента тя живее в моето жилище (сменила е и патрона, въпреки че имам лични вещи там), плаща вноските по заема с парите от наема на построения имот и твърди, че това й дава право да ми вземе жилището и няма намерение да се изнесе от него (щяла да го пази за децата...) При положение че има къде да живее след развода (мисля да задействам нещата в началото на годината) какви права има над това жилище и мога ли да очаквам някакви изненади от закона (от нея знам какво да очаквам - привикване на роднинските войски и номера с "децата", които отдавна не живеят там, но за случая ще бъдат...) Чух нещо, че след 10г. в този апартамент вече имала права над него и т.н., но реално какви са ми правата и мога ли просто да се нанеса и да я изгоня оттам без излишни дела? Достатъчни ще са ми разправиите и скандалите:( А ми писна да живея под наем при положение, че имам жилище.
Предварително ви благодаря!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 06:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Личен апартамент след развод?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Личен апартамент след развод?
Никой ли не може да даде конкретен отговор?
- friends
- Нов потребител
Поли, най-горе пише "пълнолетни деца".
Ако разказаното е вярно, госпожата много си е повярвала за вземането на апартамента. Наследеният апартамент е все още личен на питащия и такъв си остава, а сградата, построена с кредита върху земя на съпругата, е съпружеска общност, ако не е прехвърлена все още на децата. Това с десетте години (т.нар. придобивна давност) не го мислете, не се отнася за жена Ви и нейното живеене в имота по време на 20-годишния ви брак. Разбира се, без лична среща с адвокат трудно ще минете.
Ако разказаното е вярно, госпожата много си е повярвала за вземането на апартамента. Наследеният апартамент е все още личен на питащия и такъв си остава, а сградата, построена с кредита върху земя на съпругата, е съпружеска общност, ако не е прехвърлена все още на децата. Това с десетте години (т.нар. придобивна давност) не го мислете, не се отнася за жена Ви и нейното живеене в имота по време на 20-годишния ви брак. Разбира се, без лична среща с адвокат трудно ще минете.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Благодаря ви, точно това ме притесняваше - че може би има някаква точка или запетайка в някой закон, която би позволила на "г-жата" да присвои апартамента ми, от който доброволно се изнесох заради истерии и ултиматуми... все пак това е единственото ми жилище, а тя (както и децата - отдавна над 20годишни) има къде да живеят (е, те отдавна не живеят в това жилище, дори някои са извън страната). Та очевидно ми предстои борба, остава само да помоля за препоръка за добър (и не особено скъп, че в момента съм безимотен ) адвокат в източната част на страната (може и на лични)... Благодаря още веднъж и всеки друг съвет би бил добре дошъл.
- friends
- Нов потребител
Съжалявам, изобщо не погледнах настройките на форума и мислех, че по дефолт получавам ЛС
Локализирах се освен това... очаквам съвети и координати и още веднъж благодаря!
Зная, че най-вярна и точна информация ще получа след лична консултация с ваш колега (и когато намеря такъв ще се срещна с него), но винаги съм мислил че повече глави мислят по-добре от една и повече очи виждат повече гледни точки... За мен е важно да си върна единственото жилище с възможно най-малко усложнения и колкото и тривиален да изглежда проблема ми разчитам на вашите съвети.
Локализирах се освен това... очаквам съвети и координати и още веднъж благодаря!
Зная, че най-вярна и точна информация ще получа след лична консултация с ваш колега (и когато намеря такъв ще се срещна с него), но винаги съм мислил че повече глави мислят по-добре от една и повече очи виждат повече гледни точки... За мен е важно да си върна единственото жилище с възможно най-малко усложнения и колкото и тривиален да изглежда проблема ми разчитам на вашите съвети.
- friends
- Нов потребител
Само да напомня - очаквам координати на ваш колега от морето на лични (включени са )
- friends
- Нов потребител
От Варна ли сте или някъде наоколо, "морето" е доста обширно
- valerieva_d
- Потребител
Недогледах
- valerieva_d
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1