начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

такси завещание

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

такси завещание

Мнениеот volkan » 09 Сеп 2012, 11:27

Четох, че нотариалната такса за обявяване на саморъчно завещание, съхранявано при нотариус е 30 лева. За издаване на препис на заветника от вече обявеното саморъчно завещание се събира нотариална такса в размер на 50 на сто от таксата по т.8 от Тарифата за нотариалните такси. /според материалния интерес/

Интересуваме дали издадения на заветника препис от обявеното саморъчно завещание е документа за собственост на заветника или същият трябва да се снабди с нотариален акт след като бъде обявено саморъчното завещание? Ако трябва да се снабди с нотариален акт какви такси трябва да се платят.
volkan
Младши потребител

Re: такси завещание

Мнениеот bebitor » 11 Сеп 2012, 10:46

Документите, удостоверяващи правото на собственост на заветника, са: нотариален акт на завещателя+ акт за смърт+ препис от завещанието. Не е необходимо последващо съставяне на констативен нотариален акт.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Сеп 2012, 21:20

Едно вписване в АВ се налага.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот volkan » 12 Сеп 2012, 21:13

Аз съм написал завещание, с което завещавам имота, който притежавам към момента и съм го описал подробно. Посъветваха ме, че е по-добре да напиша универсално завещание, че завещавам всички движими вещи и недвижими имоти, които притежавам към момента на смъртта си, защото в бъдеще ще придобия и друг имот, който също искам да завещая на същото лице и ще се наложи да пиша ново завещание и да включа и втория имот, който в момента не е мой, но в бъдеще след смъртта на баща си ще придобия.
Дали е по-добре да напиша универсално завещание или пък в завещанието да конкретизирам и описвам подробно имотите при условие, че желая всичките ми имоти-настоящи и в бъдеще, които придобия да бъдат завещани на едно и също лице.
volkan
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 12 Сеп 2012, 22:46

volkan написа:да включа и втория имот, който в момента не е мой, но в бъдеще след смъртта на баща си ще придобия.
Ами ако починеш преди баща си :?:
За оня свят ред няма :idea:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Семейни казуси