начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

kак да стане законно?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

kак да стане законно?

Мнениеот kalinaivdo » 18 Авг 2012, 17:16

здравейте,
интересува ме има ли как да стане законно остъклението на тераса (само PVS без избиване на стени и приобщаване към стаята)
дали е законно да се направи кухненски бокс в хола ?
ако е незаконно какви биха били санкциите и глобите?
ще се рабвам ако някой ми отговори
kalinaivdo
Нов потребител

Re: kак да стане законно?

Мнениеот TheOldMan » 18 Авг 2012, 19:56

За осъкляването - не е невъзможно, но само теоретически.
1 - проект по част конструктивна, че терасата няма да падне
2 - проект по част архитектурна - за да се покаже "визията" на променената фасада. Евентуално съгласие на архитекта на сградата, че му се "разваля визията" на "произведението", което си е негова интелектуална собственост.
3 - съгласие от другите собственици за промяна на визията на общата част "фасада"
Не съм сигурен дали това е съвсем точно, но в общи линии узаконяването на едно такова преустройство е "мисия невъзможна". За да сте съвсем сигурен/а, можете да зададете въпроса в общината, в която е имота. Там най-точно ще ви обяснят какво точно им трябва, за да ви "узаконят" подобрението.

Санкции - предписание за премахване на незаконния строеж, при неизпълнение - събаряне и изискване на плащането от собственика. Не ми е ясно реално как ще стане тая работа, но по закон това са стъпките.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kalinaivdo » 18 Авг 2012, 21:24

TheOldMan, благодаря за отговора.
а имате ли някаква представа как стой въпроса ако искаме да прекараме вода в хола, четох на разни места, че Не е разрешено и няма никакъв варянт това да се узакони. :evil:
а толкова много хора са направили подобни реконструкции и съм сигурна , че нямат проблеми, но при нас се съмнявам да няма.
kalinaivdo
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Авг 2012, 21:50

kalinaivdo написа:TheOldMan, благодаря за отговора.
а имате ли някаква представа как стой въпроса ако искаме да прекараме вода в хола, четох на разни места, че Не е разрешено и няма никакъв варянт това да се узакони. :evil:
а толкова много хора са направили подобни реконструкции и съм сигурна , че нямат проблеми, но при нас се съмнявам да няма.

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=51386&p=497456#p497456
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 18 Авг 2012, 22:34

Макар че (май че) не е против правилата, добрата практика при проектирането казва, че "мокро" помещение трябва да е над друго "мокро" такова. Силно непрепоръчително е над хола да се намира баня... Най-малкото е заради това, че ако ви протече канала, щетите в съседите ще са много по-малко и по-незабележими, ако е протекло в тяхното мокро, а не в хола им.
Отделно - пускането на мивката води до протичане на вода в канала ви. Ако тоя канал се намира на "една плоча разстояние" от хола или спалнята на съседите ви, те едва ли ще са очаровани от шума предизвикан от това, особено в 2 часа посред нощта. И се почват едни дрязги....
Така че - дори и да няма изрична забрана в нормите (за което имам подозрения), е силно непрепоръчително да се правят такива самоволия. Най-малкото - ще си навлечете разправии и колизии с хората, живущи под вас. Премислете нещата още веднъж и дори и ако се окаже че няма законови пречки за това си помислете дали си струва да се псувате със съседите всеки път като се качите в асансьора в продължение на години заради това ваше решение.
малко офф/ Никъде не е законово забранено да "пръцнете" в автобуса, нали? Но ...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Авг 2012, 22:53

TheOldMan написа:... добрата практика при проектирането казва, че "мокро" помещение трябва да е над друго "мокро" такова. Силно непрепоръчително е над хола да се намира баня...

+1
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Авг 2012, 08:02

emilgrigorov написа:
TheOldMan написа:... добрата практика при проектирането казва, че "мокро" помещение трябва да е над друго "мокро" такова. Силно непрепоръчително е над хола да се намира баня...

+1

"Силно непрепоръчително" ?!?!?! :roll: :shock: Направо си е нарушение на "чл.110(3) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват." Наредба №7 ПНУОВТУЗ и то от тези недопустими по чл.154 (2) т.т.1,2,3 и 4 ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Авг 2012, 12:06

Значи подозренията за незаконност на такова разположение са ми били основателни :)
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Авг 2012, 15:37

TheOldMan написа:Значи подозренията за незаконност на такова разположение са ми били основателни :)

За мен е чест, че успях да Ви дам мотивиращата тъкан на нормата!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Авг 2012, 17:19

kalinaivdo написа:... дали е законно да се направи кухненски бокс в хола ...

Не става дума за санитарен възел, все пак :D
За такъв кухненски бокс са намираеми законни решения.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Авг 2012, 22:15

Не става дума за санитарен възел, все пак

+1
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kalinaivdo » 20 Авг 2012, 11:05

радвам се , че получих отговорите Ви.
ще видим как ще се случат нещата при нас. голяма каше е, явно всичко в нашата държава се случва трудно, но ако се наложи ще търсим начини.
kalinaivdo
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 20 Авг 2012, 21:37

Ми каша е! Защото никой не ебава нормативните актове,особено,ако не му отърва.И в нашият блок имахме един такъв иноватор,дето прекара ВК тръби чак под теракота на хола си и като стана белята,отиде на съд и не само,че плати няколко глоби и обезщетения,ами се направи накрая и на пор да рови собственият си хол. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
trando58
Потребител

Назад към Етажна собственост