начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

обстоятелствена проверка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обстоятелствена проверка

Мнениеот volkan » 13 Юли 2012, 09:52

Брат ми беше собственик на една стара къща на село, но почина. Разбрах, че по закон при условие, че няма деца и съпруга наследници са неговите родители-тоест баща ни, който е починал и майка ни, която е жива, но не зная къде живее, тъй като баща ни се разведе с нея преди 27 години. Само зная, че има деца от друг мъж, с когото живее. Никога не сме поддържали връзка с майка си, а и тя не се е интересувала от нас вече 30 години.
Интересува ме ако владея имота на починалия ми брат над 10 години и плащам данъците на този имот ще имам ли право да я узаконя на мое име чрез обстоятелствена проверка, защото съм сигурен, че майка ни никога няма да прояви интерес към имота и няма да го декларира в данъчното и имота просто ще остане безстопанствен, а аз имам желание да се грижа за него.
Как да декларирам имота в данъчното при условие, че ще изискват удостоверение за наследници, от което ще се види, че майка ни е наследник, а не аз като брат на починалия ми брат?
volkan
Младши потребител

Re: обстоятелствена проверка

Мнениеот arteglam » 15 Юли 2012, 12:03

Не би имало проблеми след като сте владели необезпокоявано имота 10г. да го придобиете по давност чрез обстоятелствена проверка. По данъчните въпроси не мога да отговоря. Колегите да кажат.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот volkan » 18 Юли 2012, 17:53

Благодаря за отговора. Интересното е, че се допитвах до един и същ адвокат няколко пъти и той сигурно не си спомня, но веднъж ми отговори, че ще мога да си изкарам нотариален акт чрез обстоятелствена проверка, втория път ми отговори, че няма да мога и трябва да издирвам всички законни наследници, което означава, че ще се превърна в детектив. Тези отговори ме объркаха и затова реших да задам въпроса тук.
volkan
Младши потребител

Мнениеот atanlevi » 19 Юли 2012, 09:59

Преди време се занимавах със подобен проблем. Не става ясно дали имотът е законен или не понеже говорите за узаконяване.А такова по действащото законодателство вече няма. От значение е дали земята е частна или общинска. Има ли документи къщата , на кой се води и има ли нотариален акт.Трябва да се разгледат доста неща. По принцип плащането на данъци е основание- направето го. Може да се придобие чрез обстоятелствена проверка, но пак зависи от конкретният случай. Най добре потърсете мнението на няколко адвокати и се захванете с този, който е наясно. За съжаление голяма част от адвокатите не са наясно!
atanlevi
Младши потребител

Мнениеот volkan » 06 Авг 2012, 18:42

Брат ми има нотариален акт за имота-къщата и земята. По закон след неговата смърт при условие, че няма съпруга и деца го наследяват неговите родители-баща починал и майка жива, но не се знае къде живее защото от 30 години не поддържаме връзка с нея. Аз съм брат му, който иска да стопанисва имота и да го декларирам в данъчното на свое има и да му плащам данъците, защото не знам къде да търся майка ни, която по закон е наследник. Та за това става въпрос и не знам дали ще мога да придобия този имот по обстоятелствена проверка след 10 години ако докажа, че съм стопанисвал безприпятствено този имот и съм му плащал данъците.
volkan
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 07 Авг 2012, 08:10

Естествено ,ч е ще можете да получите нотариален акт по обстоятелствена проверка. Няма задължение за Вас да установявате наследници.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 07 Авг 2012, 11:01

Изпълнението на публични задължения, каквото е заплащането на местни данъци и такси, не е абсолютно доказателство за владение, а само индиция за такова. След 10г. давностно владение може да придобиете собствеността върху имота- с обстоятелствена проверка или с установителен иск. Разбирам, че няма кой да подаде декларация за наследство. В такъв случай продължете да плащате данъците, като на вносител се отбелязва Вашето име. Не мога да Ви отговоря обаче как ще бъде деклариран имота след 10 г, нямам представа какво ще бъде законодателството тогава. Преди 2007г. данъчните служби приемаха декларации с отбелязване: "Начин на придобиване /наследство, дарение, покупка и др. /- давностно владение; Вид на документа за собственост /нотариален акт, писмен д-р и др./- няма нотариален акт". Сега в повечето населени места данъчните правят проблем при така попълнена декларация, в други още става. Но за да опитате такова деклариране, първо трябва да сте владели 10г. От няколко години има и данък върху придобиването по давност...
Може и с установителен иск, при който дан. оценка ще бъде издадена въз основа на съдебно удостоверение, има и други варианти...
Пък и кой може да каже какво ще бъде законодателството като цяло след 10 г. Институтът на придобивната давност съществува от 2000г /може би и повече/, но се менят периодите, в които е необходимо да бъде осъществявано владение- било е 10 г., 20 г. и т.н.
П.П. Забелязах, че сте питал във форума още преди, когато брат Ви е бил жив, как да се разпоредите с имуществото си при смърт. Едно завещание щеше да Ви спести проблемите и парите сега. Научете се да ползвате адвокатски услуги, форумът може да Ви даде насоки, но не може реално да реши проблеми.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот volkan » 14 Авг 2012, 16:09

споменавате, че едно завещание преди смъртта щеше да спести главоболията. Но след консулт с адвокат същият ми каза, че майка ми винаги ще има 1/3 запазена част. Възнамерявахме да си направим завещание с брат ми един на друг. Нямаме съпруги и деца-само майка, която не знаем къде живее. Но при обявяване на завещанието нотариусът щял да изисква да присъстват всички наследници, а ако майка ни не може да бъде открита да я покани за нейната 1/3 запазена част чрез държавен вестник. Винаги ли нотариусът кани при отваряне на завещанието всички законни наследници, а не само този, в чиято полза е написано завещанието.?
volkan
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 14 Авг 2012, 18:14

volkan написа:Но при обявяване на завещанието нотариусът щял да изисква да присъстват всички наследници, а ако майка ни не може да бъде открита да я покани за нейната 1/3 запазена част чрез държавен вестник.

Кой го съчини тава :shock: :roll: НЯМА такова задължение по действащото право за нотариуса. :!:
Интересува ме ако владея имота на починалия ми брат над 10 години и плащам данъците на този имот ще имам ли право да я узаконя на мое име чрез обстоятелствена проверка, защото съм сигурен, че майка ни никога няма да прояви интерес към имота и няма да го декларира в данъчното и имота просто ще остане безстопанствен, а аз имам желание да се грижа за него.

Виж ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 1/2012 г. гр.София, 6 август 2012 г.
диспозитива на решението

ОСГК на ВКС написа:Презумпцията на чл.69 ЗС се прилага на общо основание в отношенията между съсобствениците, когато съсобствеността им произтича от юридически факт, различен от наследяването. В случаите, при които един от съсобствениците е започнал да упражнява фактическа власт върху вещта на основание, което изключва владението на останалите, намерението му за своене се предполага и е достатъчно да докаже, че е упражнявал фактическа власт върху целия имот в срока по чл.79 ЗС. Когато обаче съсобственикът е започнал да владее своята идеална част, но да държи вещта като обща, то той е държател на идеалните части на останалите съсобственици и презумпцията се счита за оборена.
Независимо от какъв юридически факт произтича съсобствеността, е възможно този от съсобствениците, който упражнява фактическа власт върху чуждите идеални части, да превърне с едностранни действия държането им във владение. Ако се позовава на придобивна давност за чуждата идеална част, той трябва да докаже при спор за собственост, че е извършил действия, с които е обективирал спрямо останалите съсобственици намерението да владее техните идеални части за себе си.

и в тази връзка някои нотариуси вече въвеждат практика да искат за свидетел при обстоятелствената проверка някой от съсобствениците, който да потвърди факта, че молителят е владял имота за себе си през изминалите години
Последна промяна karanedeff на 14 Авг 2012, 18:43, променена общо 1 път
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот shelley » 14 Авг 2012, 18:38

Принципно, ако е накърнена запазената част на наследник по закон, той може да иска възстановяването й само чрез иск или чрез възражение. Никой няма задължение служебно да следи и да брани запзени части на наследници по закон.
Искът за намаляване на завещания и дарения е ограничен със срок - общата 5-годишна давност (за дарения - от откриване на наследството т.е. смъртта на наследодателя, за завещания - от момента, в който заветникът упражни правата си по завещанието).
При обстоятелствената проверка е важно доказването на факта на владението и периода.
shelley
Младши потребител

Назад към Семейни казуси