начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследствен имот Въпрос?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствен имот Въпрос?

Мнениеот b0gito » 09 Юли 2012, 13:32

Здр искам да попитам за малко информация.Ситуацията е следната.Баба ми,ми е предписала недвижим имот.П о нейните думи при навършването ми на 18г възраст аз ставам собственик на имота.И така вече няколко год аз го давам под наем и си плащам данъците.Само че проблема е че нямам нотариален акт за собственост и писмата за данъците пристигат на моят адрес но на нейно име (още е жива).Декларацийте който подавам в общината за данъците са от мое име.На касовите бележки пише нейното име но по доло на бележката също така пише партида ... и моето ЕГН.Това означава ли че не съм изцяло собственик.И къде мога да го проверя.Ако отида в общината дали ще ми дадът някаква информация?
b0gito
Нов потребител

Re: Наследствен имот Въпрос?

Мнениеот borovinka » 11 Юли 2012, 15:49

Здравей,

Първо да попитам - баба ти как ти предписа (по-правилно е да се каже прехвърли) този апартамент, като казваш, че нямаш нотариален акт? Не сте ли ходили пред нотариус? Ако действително ти е "приписала" апартамента, би трябвало ти лично и твой представител (родител или някой друг, ако си бил твърде малък) да сте били при нотариуса по време на извършване на сделката.
Справка дали действително бабата ти ти го е прехвърлила този имот, би могъл да си направиш в Агенция по вписванията, Имотен регистър в града, в който живееш - там по твоето ЕГН ще проверят дали си собственик и оттам може да видиш и документа (нотариален акт).
И само едно уточнение - собственик се става веднага след извършване на сделката, а не "когато навършиш 18 години". ;-) (т.е. твоя собственост, на твое име, можеш да придобиваш съвсем законно още от момента, когато си се родил).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Наследствен имот Въпрос?

Мнениеот colomba » 21 Юли 2012, 03:15

След като съобщението за дължимите годишни данък сгради и такса смет са на името на баба ти, но идват на твоя адрес, най-вероятно тя ти е прехвърлила имота чрез дарение като си е запазила правото на ползване. При този вид собственост ползвателят (баба ти)е с правата да управлява имота - да го ползва заедно с плодовете от него (в случая - наема :) и е данъчно задължен, а ти си т.н. "гол" собственик , който не може да се разпорежда (продава, прехвърля) с имота. Възрастта е без значение. Истински собственик и ще станеш , когато правото й на ползване се прекрати по нейна воля или след смъртта й.
Декларация за данъци върху имота се подават еднократно при смяна на собствеността му. Когато ти го е прехвърлила, баба ти като данъчно задължен ползвател е подала от нейно име такава декларация с приложен Нотариалния акт(документ за собственост на имота). В самата декларация също се посочва собственика с адреса му - затова съобщението идва при теб. А декларациите, които подаваш всяка година са за друго - данък върху доход на физическо лице (наема) и за този данък не се получават съобщения.
В данъчната служба ще ти дадат инфо по ЕГН за наличие на партида данък СГРАДИ, въз основа на чия Данъчна декларация/дата и какъв документ за собственост е възникнала партидата.
colomba
Младши потребител

Назад към Семейни казуси