начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Завеждане на дело за нанесени щети от теч

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Завеждане на дело за нанесени щети от теч

Мнениеот dianakarcheva » 04 Юли 2012, 21:52

Здравейте,
От миналата година имам теч от съседния апартамент над моя (имам и тема за това http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=48658). Първоначално в банята, а сега вече достигна и до спалнята и коридора ми (които са след основен ремонт). Опитах да се разбера със собственика му с добро, предложих му даже да отстраня теча за моя сметка, но единственото, което получих от негова страна бяха уверения, че това не е необходимо, че той сам ще се погрижи за отстраняването на проблема, но нищо от това не е изпълнено.
Не съм прибягвала до общото събрание на входа, защото просто не виждам смисъл. Съседите ми едва ли ще се трогнат особено. Всъщност обмислям варианта направо да заведа дело. И по този повод, имам някои неясноти:
1) Каква е всъщност процедурата за завеждане на дело. В смисъл къде трябва да отида, какви документи трябва да подготвя (може би някакви експертизи за това каква е причината и източника на аварията ... или... :? ?)
2) Адвокат по гражданско право ли ми трябва? Също така, има ли откъде да проверя за адвокати, които са водели вече такива дела. Гледах онлайн архиви с решения на съда по такива дела, но навсякъде съкращават имената, а мен ме интересува кои адвокати са защитавали потърпевшата страна.
3) Ако действително стигна до дело, в кой съд ще се води то? По место живеене на ответника ли (защото той всъщност е в друг град, апартамента го дава под наем)?

За друго не се сещам в момента, но ако някой се сети за нещо което е добре да знам ще съм благодарна ако го сподели.
dianakarcheva
Младши потребител

Re: Завеждане на дело за нанесени щети от теч

Мнениеот nk7702n » 04 Юли 2012, 23:42

Търсете си адвокат, занимаващ се с граждански дела в района, където живеете и където се намира апартаментът с теча. Той ще се погрижи за спазване на правилата относно подсъдността и събирането на доказателства, включително и чрез експертиза.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lakavitsa » 08 Юли 2012, 12:17

първо трябва да сте сигурни с нагледни доказателства, че причината за теча е само съседът ви и никой друг иначе може да ви съди за набеждаване.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот inspectora » 08 Юли 2012, 12:27

lakavitsa написа:първо трябва да сте сигурни с нагледни доказателства, че причината за теча е само съседът ви и никой друг иначе може да ви съди за набеждаване.

Вие юрист ли сте?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Юли 2012, 13:51

inspectora написа:
lakavitsa написа:първо трябва да сте сигурни с нагледни доказателства, че причината за теча е само съседът ви и никой друг иначе може да ви съди за набеждаване.

Вие юрист ли сте?

Очевидно не е юрист, щом намесва набедяването в гражданското право. Да оставим настрана и факта, че състав на такова престъпление изобщо няма тук. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lakavitsa » 08 Юли 2012, 14:01

"От миналата година имам теч от съседния апартамент над моя"

Идеята ми е за проверка на подобни случаи до най-малките детайли. Защото не са редки случаите, подчертавам нередки случаи, при които течовете са породени от съвсем друго място, не непременно от непосредствения съсед над вас, например от съоръжение на етажната собственост, което може да е част от общите части във входа на блока.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 08 Юли 2012, 14:23

За какво набеждаване говорим при гражданско дело??? Погледни си състава за набеждаване и си оправи поста :)
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 08 Юли 2012, 14:58

от разправии по едно дело, гражданско както се вижда от пръв поглед, може да тръгне друго, за което не сте и предполагали, че може да възникне. Дело за вменяване на виновност, поради това че течът може да не е с произход непременно от съседа непосредствено над вас, или изобщо течът да не идва точно отгоре. Не бързайте.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот ykovachev » 08 Юли 2012, 15:20

Стига, де .... вица :mrgreen:
И аз най-сериозно заявявам, че може да се случи и трето, "за което не сте и предполагали, че може да възникне", а именно: краят на света малко преди Коледата, която тази година няма да се състои :twisted:
Към питащия: Не обръщайте внимание на вицовете и ...вица!!! Което не пречи да се ориентирате, доколкото е възможно, откъде иде белята (ама не до най-малките детайли, щото ТОВА никога не е възможно) - и не с идеята някой да Ви съди колко злокобен ищец сте, ами за да не удряте в празното пространство, щото това са време и разноски...
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 08 Юли 2012, 16:44

Ковачев, по стечение на обстоятелствата, през живота си, освен вицове, съм слушал, а така също и преживявал, освен вицове, и други подобни щети. Последният случай беше тази зима. В края на която започна да се топят снеговете на покрива, натрупани от няколко месеца. И при топенето, още при първото, съседът дойде отдолу и заяви: пак ме наводняваш. Разбирай, не с тоя благия тон. Отидох на покрива, почистих около комина, около който се беше разбутала мазилката, и както често се случва. Съседът отдолу не се обади повече. А аз никога не съм си позволявал да бъде немарлив към изолацията в апартамента, по-малко да не поддържам водопроводната система. Не бива да смятаме, че време и средства никога не можеш да предположиш къде и кога ще харчиш. Но и не бива преди да провериш изцяло да виниш този когото не трябва. Това ми е идеята. Пък за 21 декември има различни предсказания /и вицове/ я от маите, я от плочките на шумерите преди близо 500 хиляди /знаете какво/.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот ykovachev » 08 Юли 2012, 16:47

Веднага въпросче, ...вица:
Ти що не го опна светкавично съседа за злонамерено набедяване и тъ нъ?
Нали разбираш къде те щипем юристите тука? Не за комина става дума :wink:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 08 Юли 2012, 17:06

нямах свидетели, не ми се търсеше вещо лице, което да провери случая и да го документира...просто му предложих да отидем на другия ден и да почистим това което описах по-горе, съгласи се, но не до, йде, предпочетох да го почистя снега за около час и половина. Иначе трябваше 2ма да чистим...Това е от снега, но става и от водопровод - по диагонал, а не непременно вертикално. Случаи бол. А иначе и другото, за което намеквате може да стане. Стига да имаш търпението...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот ykovachev » 08 Юли 2012, 17:27

Не може точно така, както си го представяш, но ... не мисля да се хабя и да разяснявам колко различни са нещата, както ги описваш житейски и евентуален правен механизъм за реализирането на "другото, за което намеквам". :mrgreen:
За "първото" въобще не говоря, там разлика нямаме и проблемът не е в това, а в "другото".
Абе синьото надписче отдолу казва всичко.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Юли 2012, 18:34

:lol: Подобни фантазии често предизвикват възмущение, обаче чл. 39 от Конст. дава право на всеки свободно да изразява мнение, та кои сме ние, да ги ограничаваме хората..
П.П. Към постващия / постващата / : Как ще търсите състав на престъпление тук, нали трябва деянието да има висока степен на обществена опасност, да не говорим, че трябва и да има изрично предвидена норма в НК за дадения състав, приложима в случая?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот dianakarcheva » 11 Юли 2012, 17:28

Здравейте отново, благодаря ви за мненията и съветите.
По отношение на това, да проверя със сигурност от къде е теча, мислех си за експертиза с инфрачервена камера или ултразвук (мисля, че даже софийска вода предлат такава услуга), та да неможе и копче да ми каже.

nk7702n написа:Как ще търсите състав на престъпление тук, нали трябва деянието да има висока степен на обществена опасност, да не говорим, че трябва и да има изрично предвидена норма в НК за дадения състав, приложима в случая?

В смисал, това че ми съсипват жилището, не е достатъчно да заведа дело ли? Незнам дали разбрах правилно.
dianakarcheva
Младши потребител

Мнениеот vikined » 11 Юли 2012, 18:28

Госпожо Калчева, разбира се че всеки, който търпи щети от неправомерното действие или бездействие на другиго може да притендира щетите от това. Най-важното което трябва да направите е да се уверите от къде идва проблема. Опитайте със "Софийска вода" щом имат такава услуга. Трудността идва от това, че няма как да влезете и да видите дали наистина има теч от съседа. Служителите на "Софийска вода" обаче може и да го склонят да ги пусне да проверят. Ако те не свършат работа, може да пробвате да извикате някой стротелен техник, който да огледа. Моят съвет е да се обърнете към адвокат, който да ви проведе едно производство по обезпечение на доказателствата - за вредите от теча и там ще се направи една експертиза за състоянието на нещата. Тези производства не са скъпи и ще можете да се ориентирате в нещата с експертизата, а и вашият съсед ще види че нещата са сериозни. И най-важното - вредите, които претендирате трябва да бъдат доказани - най-добре с документи за извършени ремонтни дейности. В противен случай, нищо няма да се получи.
Успех!
vikined
Нов потребител

Мнениеот lakavitsa » 11 Юли 2012, 21:13

Мнениеот nk7702n » 08 Юли 2012, 17:34
:lol: Подобни фантазии често предизвикват възмущение, обаче чл. 39 от Конст. дава право на всеки свободно да изразява мнение, та кои сме ние, да ги ограничаваме хората..

убеждаемите се убеждават като им обещаеш построяването на рзс /развито соц общество/, в което неубеждаемите се изпращат към едни острови на дунава около свищов. За това че не могат да бъдат убеждавани. И не искат без да им се дадат аргументи.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот ykovachev » 12 Юли 2012, 08:42

Абе, Ръкавица, ти сега нещо на комунизъм ли взе да натъртяш, че сме го обърнали :mrgreen: Тъй как гльодаш, аз повече не те убеждавам, даже и на море не ща да тЪ пратя - ти кво искаш, та се бъзикаш с мойто сладко синьо надписче, аааа?
Ся, ти нали не си въобразяваш, че аз примерно нещо съм ти длъжен на тебе лично да ти давам аргументи, та да те убеждавам, че си написал глупотевина. Нееее, аз просто предупреждавам хората да не се подлъгват да се шашкат от скелет, който не е в гардероба :wink:
Ай със здраве. Пиши си квот искаш, никой няма да те прати при АЕЦ-2 да наглеждаш гьола, начи... Дори да ти се иска мъченическо битие, няма да има такова :P
Ама това значи, че и аз ще си пиша според моите убеждения, щото, слава на Буда, и ти не можеш да ме пратиш при гьола :D
ykovachev
Активен потребител

Назад към Етажна собственост