начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

дело за развод от исково в охранително хонорар на адвоката

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дело за развод от исково в охранително хонорар на адвоката

Мнениеот pitasht » 21 Юни 2012, 09:41

не знам дали питането ми е за тази тема но случаят е такъв
дело за развод заведено от жената. Мъжът отговаря че е съгласен с всичко което тя иска освен с причините довели до разстройстрвото на брака/ което според мен е без значение предвид липсата на искане за произнасяне на съда по вината/
в първото заседание съдията и адвоката на жената убеждават мъжа да подпише споразумение в което се задължава да изплати 1/2 от адвокатския хонорар.
Сумата е значиетлна по своя размер за доходите му, той дори има искане да бъде освободен от таксите защото има ТЕЛК, но се е уплашил и подписал.
Може ли да се говори за неетично поведение на адвоката, още повече че като юрист добре е съзнавал /също и съдията/ че с решението си съдът би написал същото като в спогодбата само че нямаше как да се присъдят адвокатси разноски.
това естествено евентуално би възникнало на дневен ред ако ищцата си потърси разноските.
В този смисъл адвокатът е охранил интереса на ищцата доста добре, но дали пък е етично.
pitasht
Активен потребител

Re: дело за развод от исково в охранително хонорар на адвока

Мнениеот sarbijanac » 22 Юни 2012, 02:04

pitasht написа:не знам дали питането ми е за тази тема но случаят е такъв
дело за развод заведено от жената. Мъжът отговаря че е съгласен с всичко което тя иска освен с причините довели до разстройстрвото на брака/ което според мен е без значение предвид липсата на искане за произнасяне на съда по вината/
в първото заседание съдията и адвоката на жената убеждават мъжа да подпише споразумение в което се задължава да изплати 1/2 от адвокатския хонорар.
Сумата е значиетлна по своя размер за доходите му, той дори има искане да бъде освободен от таксите защото има ТЕЛК, но се е уплашил и подписал.
Може ли да се говори за неетично поведение на адвоката, още повече че като юрист добре е съзнавал /също и съдията/ че с решението си съдът би написал същото като в спогодбата само че нямаше как да се присъдят адвокатси разноски.
това естествено евентуално би възникнало на дневен ред ако ищцата си потърси разноските.
В този смисъл адвокатът е охранил интереса на ищцата доста добре, но дали пък е етично.

Чудна работа.нещо не ми се вярва,че:

1.Съдията ще убеждава страна да подпише споразумение за преминаване от развод по исков ред в развод по взаимно съгласие.Решение от подобно естество могат да вземат единствено съпрузите. :idea:
2.От какво се е "уплашил" съпруга,че от страх е подписал ? Да не би съдията и колегата,който е представлявал съпругата му да са "човекоядци" или нещо от този тип ? :lol:
3.Ако в действителност съпруга,за който се интересувате не разполага с възможност да си осигури договорен адвокат за същия е била на лице възможност да поиска предоставяне на правна помощ.И съда би му я допуснал в случай,че за това са налице основания.Дори със служебен адвокат да се бе явил,пак не би се стигнало до такъв изход на делото. :roll:

4.На последното Ви питане ще отговоря така "Законът защитава бдящите,а не спящите !".Не виждам неколектно поведение от страна нак олегата,а още по-малко пък умисъл. :D
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 22 Юни 2012, 12:43

да може би няма некоректност но за мен възниква това:
след като адвокатът подготвя споразумението не следва ли да предупреди ответника че разноски при спогодба не се дължат освен ако не се уговори друго и че ако има съдебно решение последиците ще са същите но без разноските. В този случай не се ли приема че адвокатът действа в интерес на двамата съпрузи при изготвяне на споразумението? А той е бил адвокат на ищцата по исковото производство а знаем че адвокатът не може да защитава двете страни?
И съдът не е ли бил длъжен също да напъти ответника в тази посока?
Нали се сещате че при нак дело ако има спогодба подсъдимият е задължително със защитник точно с идеята че лесно може да бъде подведен и накаран да подпише нещо неизгодно.
А за страха има различни хора Този човек е с 2 инфаркта често си губи мислите и лесно се манипулира. Да не говрим че е и доста страхлив.
За служебен защитник не виждам нужда, като иска и той развод, няма непълнолетни деца от брака и т.н. за какво му е? А и напоследък съдът не иска така лесно да назначава защитници?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 22 Юни 2012, 17:15

Да видим дали правилно съм схванала питането?- твърдите, че колегата, изготвил споразумението ( спогодбата) е И адвокат на ответната страна, респективно има ангажименти и към нея?
Е, не! Да се върнем към дефиницията за "спогодба"...

Чл. 78, ал.9 го позволява. Колегата, просто е уговорил онова "друго" визирано в нормата, а не "така, както са ги направили" и с това си действие е охранила интересите на своята доверителка чудесно. Това и е същината на работата, по ягодите, защо да бъде упреквана, че я е свършила добре- съдът ще върне на доверителката и половината държавна такса ( което е троха, но все таки), а адв. хонорар ще и бъде репариран от ответната страна.
Ми, перфектно свършена работа, според мен.

Фактът, че ответната страна е "незрящ" не е извинително ( ако и да не харесате отговора-не виждам причина за упрек към колегата).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 19 Юли 2012, 14:46

явно всичко е въпрос на гледна точка.
Според мен при спогодба няма как да охраниш и двата интереса и просто трябва да предупредиш за това ответника- въпрос на етика е не на законова норма.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Юли 2012, 14:59

Вие какво разбирате под понятието " Спогодба"? Нали страните постигат по този начин общо съгласие относно въпросите, по които би следвало съдът да се произнесе при липса на такова по исков ред. Защо смятате тогава, че колегата е извършил нещо нередно?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 19 Юли 2012, 15:51

ИЗ ЕТИЧНИЯ КОДЕКС
Чл. 13. (1) Адвокатът не може да съветва, да представлява или да действа от името на две или повече страни по един и същи въпрос, ако му е известно, че съществува противоречие в интересите им.

(2) В случаите, когато съществува риск от възникване на противоречие в интересите, адвокатът е длъжен да уведоми всички заинтересувани страни и да получи съгласието им преди да поеме ангажимент да ги представлява.

(3) При възникване на противоречия в интересите на клиентите, адвокатът е длъжен да се опита да ги помири, а в случай на неуспех да преустанови даването на съвети, оказването на съдействие и осигуряването на защита или процесуално представителство в конкретния случай.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 19 Юли 2012, 16:08

Брей, че лош адвокат! Написал спогодба - и иска пари!
Според Вас как адвокатът трябва да разбере, че между страните съществуват противоречиви интереси, когато лично подписват изготвеното споразумение?
И пак според Вас, трябва ли при изготвяне на спогодба по дело за развод, адвокатът да предупреждава страните, примерно "за ланския сняг"?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Юли 2012, 17:03

pitasht написа:явно всичко е въпрос на гледна точка.
Според мен при спогодба няма как да охраниш и двата интереса и просто трябва да предупредиш за това ответника- въпрос на етика е не на законова норма.

Не съвсем. Адвокатът е изготвил проект на спогодба, но докато страните не я подпишат- такава не съществува, делото си е висящо, всеки си обгрижва интереса, ерго- всяка от страните, ако е сметнала, че интересите са и увредени, то просто не подписва. Да не споменавам, че можеш да си оттеглиш даденото съгласие по параметрите, докато не се одобри от съда...
И не е въпрос и на етика- адвокатът си има доверител, и именно в негов интерес е изготвил споразумението- всеки несъгласен не следва да го подписва.

п.п. Направо се учудвам като как им изготвяте молбите за развод по взаимно съгласие. Нещо по въпроса за етиката и там? ( това е шега, не го приемайте за дребнавост).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Юли 2012, 17:21

ch3oh написа:Брей, че лош адвокат! Написал спогодба - и иска пари!
Според Вас как адвокатът трябва да разбере, че между страните съществуват противоречиви интереси, когато лично подписват изготвеното споразумение?
И пак според Вас, трябва ли при изготвяне на спогодба по дело за развод, адвокатът да предупреждава страните, примерно "за ланския сняг"?

:lol: Това за ланския сняг трябва да се впише и в писменото споразумение, иначе ще са накърнени правата на страните. Чл. 13 от ЕК. :mrgreen:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 20 Юли 2012, 17:20

няма да се разберем

Всъщност аз като четох етичния кодекс май няма адвокат който да не е нарушавал някоя разпоредбичка / толкова са общи и неконкретни нещата/
Помоему трябва да се внимава защото никога не се знае??????
pitasht
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 20 Юли 2012, 17:59

pitasht написа:няма да се разберем

Абсолютно!
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Юли 2012, 19:47

pitasht написа:няма да се разберем

Всъщност аз като четох етичния кодекс май няма адвокат който да не е нарушавал някоя разпоредбичка / толкова са общи и неконкретни нещата/
Помоему трябва да се внимава защото никога не се знае??????

Вие може и да го четете, ама дали го тълкувате правилно!? :roll:
П.П. Той " Хадвукатинът" по презумпция е лош, що да Ви разубеждаваме? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 20 Юли 2012, 21:33

nk7702n написа:П.П. Той " Хадвукатинът" по презумпция е лош, що да Ви разубеждаваме? :roll:

абсолютно е така.

аз например съм си нарушила етичния кодекс в тази част е няма да кажа спрямо кой клинет дано и той не се рови във форуми

(4) Адвокатът не може да поема работа, за изпълнението на която не разполага с време, знае или е бил длъжен да знае, че не притежава необходимите знания и компетентност, освен ако ще си сътрудничи с адвокат, притежаващ тези знания и компетентност.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Юли 2012, 12:48

В случая Ви казахме, че няма нарушение на Етичния кодекс. А относно преценката дали някой колега нямал време, знания и компетентност и знаел това, но въпреки това е поел даден казус, то това също е много общо казано. Ако адвокатът е търсен и добър специалист, ясно ще е, че няма да разполага с много време, примерно да обяснява по два часа най - малко на всеки клиент поотделно как се развива производството и какви действия ще предприеме като негов процесуален представител. За преценката дали има знанията и компетентността - можете да откриете колкото искате най - различни мнения сред доволни и недоволни клиенти. Съдейки от личен опит и от опита на колеги, в голяма част от случаите на жалби от недоволни клиенти срещу адвокати се оказва, че колегите са си изпълнили задълженията, както трябва, но им е била вменена вина без никакво основание.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 22 Юли 2012, 13:38

:?:

nk7702n написа:А относно преценката дали някой колега нямал време, знания и компетентност и знаел това, но въпреки това е поел даден казус, то това също е много общо казано.
или е бил длъжен да знае не забравяйте и тази част от текста

Не пиша аз текстовете на закона. Чета ги.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Юли 2012, 14:13

pitasht написа::?:

nk7702n написа:А относно преценката дали някой колега нямал време, знания и компетентност и знаел това, но въпреки това е поел даден казус, то това също е много общо казано.
или е бил длъжен да знае не забравяйте и тази част от текста

Не пиша аз текстовете на закона. Чета ги.

То и аз не ги пиша, за съжаление. Относно това, че съществуват празноти, неясноти и противоречия тук и там, няма спор. По отношение на конкретната норма на чл.13 от ЕК, всичко подлежи на доказване, Вие ми кажете как точно ще се докаже, че е знаел или е бил длъжен да знае, че няма необходимата компетентност и знания!? Пък и кой би могъл да каже без голяма доза субективизъм, че конкретен защитник примерно не е осъществил ефективна защита поради тези причини. При условие, че резултатът от едно конкретно производство зависи от комбинация от фактори и не е единствено следствие от усилията и компетентността на адвоката!? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Pause » 22 Юли 2012, 20:24

pitasht написа:не знам дали питането ми е за тази тема но случаят е такъв
.

Все още в България не е много чиста думата адвокат,следвало е да има доверие и почтенност в отношенията от негова страна при изготвянето на споразумението и начина на плащане въпреки диспозитивната разпоредба на ГПК.А ,от друга за потърпевшия незнанието не извинява ,щом се е подписал значи е знаел за съдържанието и се е съгласявал.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 22 Юли 2012, 22:52

pitasht написа:... мъжа да подпише споразумение в което се задължава да изплати 1/2 от адвокатския хонорар.
...........

Нещо взе да се прекалява в темата с почтеността на адвоката 8) , а това безусловно дразни.
Нека автора на темата да постне точната формулировка на тази клауза, за да не се манипулира повече с тезата, че видите ли в споразумението има текст със следното съдържание: "1/2 от адвокатския хонорар да бъде поет от "клетника"".
Според мен би трябвало да звучи по следния начин ( обичайно и така си звучи)- " страните се съгласяват разноските по делото да бъдат поети от двамата по равно"- кое му е неясно формулираното, че всеки прочел това съдържание да не схване същината на тези български думи?
Ааа, не знаех?!?, че разноските включват и адв. възнаграждение... 8), соц. слаб съм и като такъв ми се следва промоция.

Вярно е, че са могли да договорят " разноските по делото до момента да се поемат от страните, така както са ги направили" и за този късметлия да остане само половината от евентуалното доплащане на ДТ ( според зависи, какво там са договорили и какво е платено в началото), но не би.
Не вярвам липсата на тази формулировка да е преднамерена.

с решението си съдът би написал същото като в спогодбата само че нямаше как да се присъдят адвокатси разноски.

С решението- всекиму своето. Докато не е освободен с нарочно определение за ДТ- дължи ги. Някак ми убегна факта да е представил изискуемите документи, респективно молба, която най-сетне да е уважена, че едва след това да идва на дневен ред въпроса с дължимостта на разноските.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси