- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус относно лични отношения с дете
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Казус относно лични отношения с дете
Здравейте!Доста порових във форума и в интернет ,но не успях да намеря отговор на въпроса ,който ме мъчи относно упражняване на личните контакти с моят малолетен син.Ситуацията е следната: Бившата ми съпруга по всякакъв начин се опитва да осуети моите контакти с детето и за да не мога аз да общувам нормално с него в дните ,които ми се полагат според съдебното решение,тя започна да го кара на село при своите родители (35 км от София)за да ме затруднява и съкращава срещите ми с него.Конкретно въпроса е следния??? Може ли тя да определя мястото на взимане и връщане на детето ми и как мога аз да взимам сина си от адреса по местоживеене (кв.Младост), а не от селото на нейните родители.Следващият път тя може да реши да го закара във Варна например и цялата ни среща да мине в път Моля за компетентно мнение,мога ли да заведа дело по чл.182 ал 2 от НК ако не открия детето на адреса на който живее следващия път ,когато трябва да го взема?Благодаря предварително на всички.
- herman
- Младши потребител
Re: Казус относно лични отношения с дете
herman написа:Здравейте!Доста порових във форума и в интернет ,но не успях да намеря отговор на въпроса ,който ме мъчи относно упражняване на личните контакти с моят малолетен син.Ситуацията е следната: Бившата ми съпруга по всякакъв начин се опитва да осуети моите контакти с детето и за да не мога аз да общувам нормално с него в дните ,които ми се полагат според съдебното решение,тя започна да го кара на село при своите родители (35 км от София)за да ме затруднява и съкращава срещите ми с него.Конкретно въпроса е следния??? Може ли тя да определя мястото на взимане и връщане на детето ми и как мога аз да взимам сина си от адреса по местоживеене (кв.Младост), а не от селото на нейните родители.Следващият път тя може да реши да го закара във Варна например и цялата ни среща да мине в път Моля за компетентно мнение,мога ли да заведа дело по чл.182 ал 2 от НК ако не открия детето на адреса на който живее следващия път ,когато трябва да го взема?Благодаря предварително на всички.
Ако наистина бившата Ви съпруга осуетява осъществяването на личните контакти и не изпълнява влязлото в сила съдебно решение, можете да подадете жалба на основание чл.182 ал.2 от НК. .
- nk7702n
- Старши потребител
Тя изпълнява съдебното решение по отношение на взимането на детето ,но прави всичко възможно нашите срещи да са възможно най-кратки и да стават възможно най- трудно,като ме кара да пътувам всеки път когато се налага да го взема дори и през изминалата тежка зима ,тя не спести пътуването на детето през най-големите преспи...
- herman
- Младши потребител
herman написа:Здравейте!Доста порових във форума и в интернет ,но не успях да намеря отговор на въпроса ,който ме мъчи относно упражняване на личните контакти с моят малолетен син.Ситуацията е следната: Бившата ми съпруга по всякакъв начин се опитва да осуети моите контакти с детето и за да не мога аз да общувам нормално с него в дните ,които ми се полагат според съдебното решение,тя започна да го кара на село при своите родители (35 км от София)за да ме затруднява и съкращава срещите ми с него.Конкретно въпроса е следния??? Може ли тя да определя мястото на взимане и връщане на детето ми и как мога аз да взимам сина си от адреса по местоживеене (кв.Младост), а не от селото на нейните родители.Следващият път тя може да реши да го закара във Варна например и цялата ни среща да мине в път Моля за компетентно мнение,мога ли да заведа дело по чл.182 ал 2 от НК ако не открия детето на адреса на който живее следващия път ,когато трябва да го взема?Благодаря предварително на всички.
Не, неможе да се променя едностранно местоживеенето на детето.Следващият път ако го осуети, може да има сериозна санкция след подадена жалба и предупреждение по Чл.182 ал.3 НК.
-
Pause - Активен потребител
Преди да сезирате прокуратура, или който и да е, хайде да седнем( напоследък е модно литературното четене в група) и да прочетем, какво точно пише в съдебното решение:
1. Постановява прекратяване на брака.... (вина и прочее не ме интересува)
2. Предоставя упражняване родителските права по отношение непълнолетното( малолетното)..... с ЕЖН на неговата майка ... с ЕГН.......( не ме интересува)
3. Постановява режим на лични контакти, както следва:....... всяка първа, трета, прочее седмица от толкоз до толкоз, като бащата?.( ще взима и връща детето от дома на майката? или друго? или нищо)
п.п. Тук няма промяна в местоживеене, да е ясно- спорадичното преспиване тук и там, не означава, че е налице промяна в местоживеенето.
1. Постановява прекратяване на брака.... (вина и прочее не ме интересува)
2. Предоставя упражняване родителските права по отношение непълнолетното( малолетното)..... с ЕЖН на неговата майка ... с ЕГН.......( не ме интересува)
3. Постановява режим на лични контакти, както следва:....... всяка първа, трета, прочее седмица от толкоз до толкоз, като бащата?.( ще взима и връща детето от дома на майката? или друго? или нищо)
п.п. Тук няма промяна в местоживеене, да е ясно- спорадичното преспиване тук и там, не означава, че е налице промяна в местоживеенето.
- Гост.
- Старши потребител
http://www.segabg.com/article.php?id=00 ... ctionid=31 Сходен въпрос в интернет.
-
За да е абсолютно ясна ситуацията уточнявам: В съдебното решение НЕ Е УТОЧНЕНО от къде да се взима детето,а също така не е записано конкретно в колко часа трябва да се взима и да се връща детето. Не е конкретизирано и това дали ще бъде взимано втората и четвъртата седмица от месеца или първата и третата.Цитирам СР ( бащата ще има право да вижда и взема детето при себе си две съботи и недели в месеца и веднъж по време на ваканцията след предварително съгласуване с другия родител.)Аз работя на ненормирано работно време ,а често се случва да работя и в събота и неделя.Моята бивша съпруга си тулкува съдебното решение както и е удобно на нея.Позволява ми да взимам сина си през седмица,а когато аз съм на работа в дните, когато ми се полага да взимам детето и нямам възможност да го взема тя ми отказва срещи с него под предлог ,че съм си пропуснал възможността за личен контакт и пропуснатите срещи не се наваксват през следващата седмица.Имало е случай, когато не съм виждал детето по цял месец!!!Да не говорим,че нямам и връзка по телефона (закупен от мен)със сина ми, защото тя му забранява да ми се обажда и да вдига,когато аз го търся. Въпрося остава отворен...Това не е ли осуетяване на съдебно решение според чл.182 ал.2 Мога ли да си потърся правата в съда
- herman
- Младши потребител
И още едно уточнение.Няма спорадично приспиване тук и там...Взимането на детето никога не се осъществява на адреса по местоживеене,а винаги от селото на нейните родители.
- herman
- Младши потребител
herman написа:...Цитирам СР ( бащата ще има право да вижда и взема детето при себе си две съботи и недели в месеца и веднъж по време на ваканцията след предварително съгласуване с другия родител.)...
Сега плащате за минали решения.
Според мен 182 НК няма да излезе тук, но все ще се намери някой да даде друг съвет ( странно, даващите надежди в началото на темата сега мълчат).
Рано или късно, все някога, ще установите, че съм права.
Ще се наложи да се спогодите с майката, доброволно, и да доуредите писмено тези отношения.
Ако не постигнете такова- съветвам да заведете ново дело за режима. С прецизиран петитум, респективно решение.
- Гост.
- Старши потребител
Чл. 182 ал.2 от НК може да излезе, стига да бъдат събрани относимите по този състав доказателства. Обикновено се прилага при сериозни нарушения, тоест при пълно лишаване на единия родител от правото да вижда детето. В цитираното от Вас решение проблем е неясното определяне кои точно дни да бъде взимано детето и откъде. Затова би било добре да се промени режимът на контакти като по - ясно се дефинира по какъв начин да се осъществяват личните контакти.
- nk7702n
- Старши потребител
И според мен ,в случая не е приложим състава понеже не е индивидуализирано кои дни са за осъществяване на лични отношения и място.Оставено е по волята на родителите да ги индивидуализират затова е добре да поддържате добри отношения със бившата си съпруга интересът на детето е предмет на основна защита ,и затова вашата претенция е на по заден план – впредвид информацията която давате на хапки.И затова ,следва при ново постановяване на личните отношения с детето да има промяна в обстоятелствата по Чл51 ал 4 СК чиято нужда да е в интерес на детето.
-
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|