начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Смяна на фамилията на дете на 1 г 6 м

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на фамилията на дете на 1 г 6 м

Мнениеот svetla_daneva » 26 Май 2012, 22:59

Здравейте. Имам дете на 1 г 6 м. С баща й живяхме без брак, но се разделихме преди 7 м. Той е признал детето и фигурира в Акта й за раждане. Не поддържаме връзка и не плаща издръжка на детето. Сега съм сгодена и ще се женя за друг мъж. Въпросът ми е има ли процедура и може ли да се смени фамилията на детето, за да не бъде само то в семейството с различна фамилия? Трябва ли да се иска разрешение от биологичният й баща или той да се "откаже" от нея, за да променим фамилията й? А ако новият ми съпруг иска да я осинови как стоят нещата?
Предварително благодаря!
svetla_daneva
Нов потребител

Re: Смяна на фамилията на дете на 1 г 6 м

Мнениеот TheOldMan » 26 Май 2012, 23:29

Аз пък искам да си сменя рег. номера на автомобила, че тоя вече не ми харесва. И ... не мога. Просто няма разписан начин в закона. А вие говорите не за една купчина метал за няколко хиляди лева, а за човек...
Биологичния баща е баща на детето, и ще си остане за цял живот такъв, независимо какво ще постанови съда и какви са желанията - нейните и на родителите й. Във вените му ще тече и неговата кръв -завинаги. Помислете за това преди да тръгнете по инстанциите.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 26 Май 2012, 23:33

Единственото решение е да бъде осиновено детето, ама се питам, напоследък твърде често, от как подмениха в СК едни норми и съдът се произнася веднага в с.з. с решение... дали мислите трезво по тези важни въпроси? Искате да скъсате всякаква връзка с биологичния, но за това да плаща невръстното.

Детето е с различно фамилно име, защото има установен произход от баща. Тази различност във фамилните имена проблем ли е да бъде обичано и обгрижвано от бъдещия ви съпруг? Защото аз не мисля, че точно фамилното име или различията в него биха повлияли на каквото и да е в това отношение.
Днес ще се омъжите за един, той ще ( ако са налице всички предпоставки) осинови след време( веднага е малко пресилено да се твърди, че изобщо е създадена (дълбока) връзка между осиновител и осиновен...), а след време? Ами ако нещата не потръгнат?

Това са важни въпроси- отделете им повече време! За сега сте само сгодена ( този термин съществува ли все още?), нямате брак, не са минали години на съвместно съжителство, но се хвърляте слепешката в несъществени детайли. Поживейте, мислете!, преди да взимате такива кардинални решения.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот svetla_daneva » 26 Май 2012, 23:57

Все пак благодаря за отговорите. Поисках правен съвет от вас, а не да ми четете морал.
Ако баща й изобщо се интересуваше от нея и искаше да има поне нещичко общо с нея щеше да идва да я вижда или поне да се обажда да пита как е. Умишлено не съм му потърсила издръжка - нямам намерение да сме му в тежест. Всеки да живее живота си както намери за добре. И да - само времето ще покаже дали бракът ми ще просъществува. За мен не е такъв проблем фамилията й, просто искам да си спестя безсмислените и безбройни обяснения завбъдеще, че тя е мое дете, че мъжът ми не й е биологичен баща, ама защо сме с различни фамилии и т.н. Мразя да си разправям личния живот наляво-надясно и ако мога бих го избегнала или поне свела до минимум.
svetla_daneva
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 27 Май 2012, 01:37

Никога няма да разбера отношението, когато написаното не се хареса.
Да, писала съм повече от позицията на майка, пред която не е стоял този проблем, но все пак смятам, че следва да се мисли разумно в определени житейски ситуации, решенията ни по които ще се отразят на друг, неспособен да ги взима.
Не отстъпвам от тази си позиция, ако и да го тълкувате като "четене" на морал. Нито съм заклет моралист, нито имам за цел да направлявам нечии живот.

Що се отнася до правната страна- единственият възможен вариант е да бъде осиновено детето( вече го написах). Освен съгласието на трима ви- вие, биологичния ( не е задължително, но пък се усложнява делото) и евентуалния съпруг, положително мнение от ДСП- ОЗД ( особено важно, защото те се грижат за неговите интереси, не за интересите на роднините)и едните ( немалко) доказателства друго няма да ви трябва. Делото минава в едно с.з. , в което ще ви чете магистратът своето решение, но сега е твърде рано за такова дело, защото искът ще бъде отхвърлен, заради съмнителния интерес на детето.
Всъщност, цялото дело и доказателствата са свързани само с неговия интерес.

п.п. Един последен съвет- никога не си помисляйте да напишете в молбата, вие или бъдещия осиновител, че единствената причина да инициирате това дело е именно фактът, че имате притеснения по повод обяснения, които не сте длъжна никому да давате.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dessisavina » 01 Юни 2012, 22:06

Както ме е хванал бясът,нищо чудно това да е последният ми пост в лекс.Все ми е едно обаче.
Драги адвокати,тук е форум за правни съвети и насоки,а не за четене на морал.За последното си има съвсем други сайтове.
Мила Светла,не очаквайте особена помощ тук.Според моето скромно мнение може би би трябвало да заведете дело за отнемане на родителските права на бащата/което ще е дълго,трудно,скъпо и почти невъзможно/ и чак след това да може да го осинови вашият съпруг.Е,не съм юрист!Правистите са заети в момента да четат конско.
Преди време бях писала и помолила за съвет.Нападнаха ме моралисти,женомразци и всякакви подобни.Молбата ми за съвет беше написана грамотно,на български език и с уважение към четящите.
Нещо измежду редовете все пак изпада.Чета ви вече 5-6 години и все понаучавам нещичко.Продължавайте все в тоя дух,обучавате ме,помагате ми,макар и индиректно.Адвокат няма да ползвам.Ей сега съм си приготвила сама молба за ИЛ,молба за образуване на ИД и тези дни хващам трамвая за съда.Знам,че мога да оплета нещата.Е,и кво?Някой да му пука,да ми е подал едно пръстче,не ръка?!
Само една адвокатка ми писа човешки...за жалост се оказа,че не е от София...
Единственият ми голям грях е,че съм с много скромни доходи и не мога да платя нито 50 лв за консултация,нито 300 лв за дело.А добро съм правила достатъчно,подробностите са ненужни.
До гуша ми дойде от лекса!Спрете да четете морал на жените,които си гледат САМИ децата,всеки ден се борят с живота и да давате рамо на безотговорните БАЩИ!!Отговаряйте на хората по въпроса им или не отговаряйте-ваше право е!!Ама морал,конско,акъли и какво ли не-НЕ!!!
Човек,като е зле,дай да го натиснем още по-надолу,да мре,защото няма пари или има други проблеми!!
dessisavina
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 01 Юни 2012, 22:38

dessisavina написа:До гуша ми дойде от лекса!

Чудесно.
Има нещо положително в решението ви- няма да се подлагате на това индиректно обучение, респективно - помощ.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси